of 59232 LinkedIn

De ‘Organisatie-Selfie’

Reageer

Het zijn roerige tijden voor alle organisaties, afdelingen en mensen die te maken hebben met de decentralisaties. Het hele spectrum binnen het sociale domein heeft inmiddels de eerste ervaringen opgedaan in de nieuwe structuur. Heel vaak heeft dit geleid tot inzichten in afspraken die nog niet (handig) gemaakt zijn. Alle zeilen worden bijgezet om alle vragen die gesteld worden zo adequaat mogelijk op te pakken. Hierdoor leert de organisatie in een stroomversnelling.

Goed om binnenkort eens stil te staan om te kijken hoe we ervoor staan. Vaak is het nodig even een ‘selfie’ van de organisatie te maken om te kijken of u op de juiste weg bent. Een ‘momentopname’ om te zien waar u nu staat en hoe en wat nog de nodige aandacht verdient.


Een positiebepaling kan u hierbij helpen. Door het uitvoeren van een positiebepaling wordt de huidige situatie van de bedrijfsvoering (met behulp van het Overheidsontwikkelmodel) in beeld gebracht. Een positiebepaling kan gericht zijn op de totale organisatie, op een onderdeel ervan (sector, dienst, afdeling, eenheid) of op een samenwerkingsverband.

 

Een positiebepaling kan door iedereen individueel ingevuld worden of in groepsverband (bijvoorbeeld door een afspiegeling van de medewerkers). Het voordeel hiervan is dat een breed draagvlak gecreëerd wordt voor de resultaten van de meting. Daarnaast blijkt dat deelnemers het samen uitvoeren van een positiebepaling als waardevol ervaren, omdat ze gezamenlijk op een systematische manier stilstaan bij de bedrijfsvoering bij de organisatie of het organisatieonderdeel: als je jezelf op de selfie herkent, heeft dit meer je belangstelling!


Met de resultaten van de positiebepaling (verslag en grafische weergave),  krijgt u een gedegen fundament waarop u uw organisatieontwikkeling verder kunt bouwen.

 

Interesse?
Wilt u weten hoe uw organisatie er voor staat na alle veranderingen binnen het sociaal domein? Meer informatie over het Overheidsontwikkelmodel vindt u op onze website.

 

Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met Marloes van Peer via telefoon 06 15 05 16 02 of e-mail m.van.peer@bestuursacademie.nl.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:
info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

Meer nieuws

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Bloggers

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...