of 59250 LinkedIn

Dames en heren politici: Geef je fouten toe en draai de klok terug. Wees eens flink!

Van oorsprong ben ik wat avontuurlijk ingesteld, maar ik hecht daarnaast toch ook wel aan enige zekerheden, vooral waar het zaken betreft waarvan ik vind dat deze tot de noodzakelijke ‘primaire’ levensomstandigheden behoren. Zo wil ik graag zeker weten dat het veilig is op straat, dat er goed onderwijs wordt gegarandeerd, dat het openbaar vervoer prima geregeld is, dat de gezondheidszorg tiptop op orde is, dat de buitenruimte er keurig uit ziet, dat ik doorlopend kan rekenen op de gewenste energievoorziening en dat ik goed wordt verzorgd als mijn oude dag daar is.

Helaas moet ik constateren dat deze, van oudsher vaste zekerheden langzamerhand achter de horizon dreigen te verdwijnen door het Anglo-Amerikaanse beleid van ‘marktdenken’. Daaruit vloeit logischerwijs voort dat ik sterk tegen het beleid ben dat zich al enige jaren in Europa voordoet, waarbij er van wordt uitgegaan dat al dit soort zaken beter overgelaten kan worden aan de marktsector, alleen omdat het op die manier zuiniger en effectiever kan. Zuiniger klopt vaak wel, maar dat betekent in de meeste gevallen meteen een groot kwaliteitsverlies en is het bovenal goed voor de portemonnee van de CEO’s of Colleges van Bestuur die over de ruggen van de gebruikers grote sommen geld opstrijken.


Dit blijkt tegenwoordig bijna wekelijks uit de berichtgeving in de media. Voorbeelden te over: busvervoer dat zich langzamerhand dreigt terug te trekken van het platteland, ouderenzorg waar regelmatig mensonterende voorbeelden van te lezen zijn, en ziekenhuizen die de zorg voor hun patiënten kennelijk ondergeschikt maken aan commerciële belangen.


Het zal wel teveel gevraagd zijn op dit moment, maar ik wacht op voorstellen om de marktwerking af te schaffen en geprivatiseerde onderdelen in genoemde sectoren weer onder de vlag van de staat te brengen. Ook een aantal zelfstandige beroepsgroepen moeten voortaan in loondienst gaan werken. Hoe ziet dat nieuwe landschap er dan grofweg uit in mijn visie?

 

Openbaar vervoer komt weer in handen van de staat, waarbij de uitvoering in handen kan komen van de provincies. Ziekenhuizen worden eveneens genationaliseerd en artsen komen in loondienst. Geldt ook voor huis- en tandartsen overigens. In deze sector mag de Balkenende-norm voor directeuren en specialisten best worden verhoogd, om te zorgen dat er voldoende aanbod en kwaliteit is. Ook in de energiesector wordt de privatisering ongedaan gemaakt en wordt de splitsing tussen netwerkbeheer en leverantie teruggedraaid. Verzorgings- en verpleegtehuizen komen weer in handen van staatsorganen en iedereen is verzekerd van een kwalitatief uitstekende 'oudedagsvoorziening'.

Dit is een beetje het beeld dat ik wil schetsen voor een toekomst, waarin de invloed van de markt op de 'primaire' levensvoorwaarden aanzienlijk wordt teruggedrongen. We moeten het nog maar eens een andere keer hebben over de macht en invloed van de verzekeringsmaatschappijen. Misschien dat we daar toch weer een nationale verzekering gelijk het vroegere ziekenfonds voor in het leven moeten roepen. Dat de belastingen daarvoor zouden moeten stijgen is wat mij betreft geen probleem, als je maar weet wat je ervoor terugkrijgt. Dus dames en heren politici: Geef je fouten toe en draai de klok maar terug. Wees eens flink!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:
info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

Meer nieuws

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Bloggers

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...