of 59250 LinkedIn

Ambtenaar 2013. Alle ambtenaren in dienst van de provincie.

Nieuwsgierig keek Bart naar de envelop die bovenop de stapel post lag en die het duidelijke logo van de provincie droeg. Dit was de brief waar hij al enige dagen op wachtte.

Zat er misschien een nieuwe opleiding in? Mocht hij bij zijn huidige gemeente nog een tijdje blijven of moest hij verkassen? Het beviel hem uitstekend hier: leuke collega’s en werk waar hij veel plezier aan beleefde. Volgens hem voldeed hij ook wel in de ogen van de werkgever, maar of dat voldoende was om te blijven…?

 

Hij dacht even aan de discussie die hij afgelopen zondag nog had met zijn vader en zijn opa. Zij waren allebei gemeentesecretaris geweest. Pa had 9 jaar en opa zelfs 14 jaar dezelfde gemeente gediend. Dat zou nu niet meer kunnen en daarover ging nu precies de discussie met de beide pensionado’s. Zijn gedachten dwaalden even af naar die middag en het gesprek dat op een gegeven moment zo indringend werd, dat zijn vrouw kwam informeren of ze geen ruzie hadden. Hij probeerde toen nogmaals uit te leggen hoe het allemaal in elkaar zat.

 

Geruime tijd zag het er naar uit dat de provincies langzamerhand overbodig werden geacht, maar onder het vorige gedoogkabinet werd al snel duidelijk dat de provincie een wat steviger positie kreeg met taken waarop de rijksoverheid dan gemakkelijker kon bezuinigen. Ook de (rechts-)positie van de ambtenaar stond onder het gedoogkabinet onder druk en dat was niet voor de eerste keer. De regering die na de vervroegde verkiezingen in 2013 aantrad maakte heel snel korte metten het eeuwig durende gelamenteer over de bijzondere positie van de ambtenaar en tegelijkertijd werden de provincies nadrukkelijker neergezet.

 

Gemeenten werden fors gekort op de AU, want de salariskosten gingen vanaf 1 januari  rechtstreeks naar de provincie. Projekt ‘Ambtenaar 2013’ werd het genoemd. Alle ambtenaren kwamen rechtstreeks in dienst van de provincie en werden vanuit de provincie voor de duur van drie of vijf jaar bij een gemeente gedetacheerd. Zo’n periode van vijf jaar kon nog eens eenmalig verlengd worden met twee jaar, maar dan hield het ook echt op. Er was niemand meer die langer dan zeven jaar bij dezelfde gemeente bleef. De provincies hadden de volledige zeggenschap over de verdeling van de ambtenaren over de gemeenten in hun gebied.

 

Uiteraard konden de gemeenten aangeven aan welke specialisten zij het meest behoefte hadden, maar de laatste stem lag toch echt bij de provincie. De beoordeling van de ambtenaren gebeurde jaarlijks door de gemeente waar je aan het werk was en als die gemeente ontevreden was, kon je al na een jaar weer worden weggehaald en overgeplaatst. Als je dat als ambtenaar drie keer overkwam stond je op straat.

Volkomen terecht vond Bart en dat was dan ook het enige waar hij en de oudjes het over eens waren.

 

‘Je hebt dan toch geen binding met de gemeente waar je werkt?’ was zondag de meest gehoorde vraag, maar Bart antwoordde steevast dat dit ook niet nodig was. Ambtenaar was gewoon een beroep en of je nu ambtenaar was in gemeente A of gemeente B, dat maakte voor je inzet en je betrokkenheid niets uit. Nu zo’n 9 jaar na de invoering bleek uit evaluaties dat de gemeenten tevreden waren over de kwaliteit van het werk en dat de ambtenaren zich fantastisch konden ontwikkelen door het werken bij zoveel verschillende gemeenten. En dat gold niet alleen voor beleidsmedewerkers, maar ook voor de mensen aan de balie, eigenlijk voor iedereen.

 

Ook de opleidingen waren beter geregeld. Door nauwe samenwerking met andere kennispartners had de Bestuursacademie Nederland haar opleidingen kwalitatief nog meer verbeterd, waardoor het marktaandeel jaarlijks met enkele procenten was gestegen. Na de overname van BMC was alles in een stroomversnelling gekomen, was de Bestuursacademie (voor Opleiding, Advies en Interim) voor de overheid een nog belangrijker partner geworden. Zo had de Bestuursacademie nu met alle provincies contracten afgesloten voor het hele opleidingenpalet, terwijl men ook voor kwalitatief uitstekende interimmers zorg kon dragen. Het gebeurde dan ook regelmatig dat ambtenaren overstapten naar de Bestuursacademie en andersom. Ambtenaren die drie maal achter elkaar een uitstekende beoordeling gekregen hadden, kregen niet alleen een forse bonus, maar waren ook verplicht hun kennis beschikbaar te stellen voor anderen. Kortom, zij werden weer ingehuurd door de Bestuursacademie om trainingen en cursussen te geven in andere provincies.

 

Nee, Bart had geen begrip voor de bezwaren die vorige zondag geopperd werden, want hij zag er vrijwel alleen maar voordelen in. Zijn blik werd weer getrokken door de brief en hij pakte hem rustig op. Met zijn nagel scheurde hij de envelop open en pakte de brief eruit. Zijn ogen snelde over de letters en innerlijk begon hij te juichen. Het contract bij zijn huidige gemeente werd met 2 jaar verlengd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Marathon 7, 1213 PD Hilversum
Postbus 447, 1200 AK Hilversum
Telefoonnummer 035 – 760 48 50
E-mail:
info@bestuursacademie.nl
www.bestuursacademie.nl

Meer nieuws

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Een andere rol voor de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Bloggers

Whitepapers

 • Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...

  Beïnvloeden

  Veel overheidsorganisaties hebben de afgelopen jaren hun missie en visie geformuleerd. Hierin...
 • ONDERHANDELEN 
 ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...

  Onderhandelen

  ONDERHANDELEN ' You can’t always get what you want. But if you try, sometimes you...
 • VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? 
 In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...

  Argumenteren

  VOOR OF TEGEN ZWARTE PIET? In oktober – met de komst van de eerste pepernoten –...