of 59232 LinkedIn

Uitgelicht: Cor Lamers naar Brussel

Burgemeester van Schiedam Cor Lamers is de nieuwe voorzitter van de Nederlandse delegatie naar het Comité van de Regio’s (CvdR). Hij neemt het stokje over van Wim van de Donk.

Burgemeester van Schiedam Cor Lamers is de nieuwe voorzitter van de Nederlandse delegatie naar het Comité van de Regio’s (CvdR). Hij neemt het stokje over van Wim van de Donk. Lamers is sinds 2006 lid van het Comité.Wetgeving toepasbaar maken voor Nederlandse regio’s en het Comité meer op waarde geschat krijgen, dat wil Lamers graag bereiken.

‘De wetgeving die in Brussel gemaakt wordt krijgt hier, bij de decentrale overheden, steeds meer voet aan de grond. Die ontwikkeling wordt nog wel eens onderschat. Met het CvdR willen wij het Europees Parlement, de Europese Unie en de Europese Commissie zo goed mogelijk adviseren, zodat de Nederlandse regio’s ook hun invloed kunnen uitoefenen bij besluitvorming. Hoe we dat voor elkaar willen krijgen? Bijvoorbeeld door de parlementariërs te bevoorraden met onze adviezen, ze aan hun jasje trekken als er iets in de regio speelt en goed lobbyen.’

Minzaam
Lamers wil ook werken aan het imago van het Comité. ‘Ik merk soms nog wel eens dat er een beetje minzaam wordt gedaan over de invloed van het Comité. Maar ondertussen komen er steeds meer beslissingen over de wetgeving hier, te liggen in Brussel. Ik zou dus graag zien dat men het Comité meer op waarde schat, want het CvdR kan erg belangrijk zijn met adviezen bij de besluiten.’ De voorzittersfunctie combineren met die van burgemeester van Schiedam is volgens Lamers goed te doen.

‘Het neemt relatief weinig tijd in beslag: ongeveer één dag per maand. Ik zie de komende periode voor het Comité met vertrouwen tegemoet. De geest in de huidige delegatie is goed, er zitten mensen bij in wie ik veel vertrouwen heb en waarvan ik veel verwacht. We beschikken over een uitstekende mix.’ Lamers nam het voorzitterschap over van Wim van de Donk, de commissaris van de koning van Noord-Brabant. Het voorzitterschap van de Nederlandse delegatie naar het CvdR wisselt per tweeënhalf jaar.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.