of 59221 LinkedIn

Alkmaarse antivuurwerklobby

Piet Bruinooge, burgemeester van Alkmaar, zet zich in voor een landelijke vuurwerkverbod.

Na de verwoestende brand in de oudejaarsnacht in Alkmaar wil burgemeester Piet Bruinooge (CDA) een landelijk vuurwerkverbod.

Netwerk van Piet Bruinooge, burgemeester van Alkmaar

‘Wat mij betreft is het over en uit met het vuurwerk’, liet Bruinooge weten toen de brandweer nog bezig was met blussen. Toegegeven, voor de brand in die nacht had hij een genuanceerder standpunt over vuurwerk. Het maatschappelijk draagvlak voor een verbod was er toen ook niet. ‘Had ik het toen geroepen, dan was de hele stad over me heen gevallen. Maar als je het volgend jaar vraagt, zegt 70 procent van de inwoners dat het zo gek nog niet is.’

Hoewel Bruinooge weet dat bestuurlijk Nederland poldert tot het een ons weegt en dat er waarschijnlijk wordt aangekoerst op een tussenoplossing gaat hij na de verschrikkelijke brand voor een echte oplossing. Gedragen door Den Haag. ‘Het legale vuurwerk is vele malen zwaarder dan vroeger. Toen had je een paar blaren als je een rotje te lang vasthield, maar nu ligt zo je hele hand eraf.’

Omdat hij uit ervaring weet dat hij alleen met vereende krachten de zaak in beweging krijgt, is hij druk aan het inventariseren wie met hem het debat willen aangaan met de landelijke overheid, opdat die maatregelen afkondigt. Ambtenaren maken in zijn opdracht daarom een belrondje langs gemeenten op zoek naar bondgenoten. Liefst deze, uiterlijk volgende maand wil hij die coalition of the willing bij elkaar roepen, ‘omdat je het ijzer moet smeden als het heet is.’


Buiten netwerk
Burgemeester Jan van Zanen (VVD) van Utrecht zal waarschijnlijk niet tot de ‘coalition of the willing’ toetreden. Hij gelooft niet in een vuurwerkverbod, zo reageerde hij op een oproep van zijn collega. Volgens Van Zanen gaat een verbod niet werken.


Henk Hellegens, burgemeester Uden (PvdA)
Uden is de eerste bondgenoot van Alkmaar. Daar werden met oud en nieuw twee basisscholen in de as gelegd. Vermoedelijk door vuurwerk.

Miriam Hartog, ambtenaar openbare orde in Alkmaar
Vanuit het Alkmaarse stadhuis wordt een belronde gemaakt langs burgemeesters die het vuurwerkverbod mogelijk steunen.

Ferd Crone, burgemeester Leeuwarden
Crone (PvdA) neemt contact op met Bruinooge met de boodschap dat hij graag een bijdrage wil leveren aan de discussie over een vuurwerkverbod.

Jelle Beemsterboer, partijvoorzitter
Op de nieuwjaarsreceptie van het CDA-Noord- Holland benadert Bruinooge Jelle Beemsterboer. Of hij via de partijlijn steun kan krijgen voor zijn strijd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.