Advertentie
carrière / Nieuws

Aantal vrouwelijke topmanagers bij rijk stagneert

De stijging van het aantal topvrouwen bij de rijksoverheid is gestopt. 26 procent van de topmanagers is vrouw, hetzelfde aantal als drie jaar geleden.

15 oktober 2012

Een op de vier topmanagers (26 procent) bij de rijksoverheid is vrouw en dat percentage is ongeveer even groot als 3 jaar geleden. Aanvankelijk steeg het aantal vrouwen aan de top van het openbaar bestuur, maar die opmars is na 2009 gestagneerd. Dat meldt de Volkskrant maandag.

Vrouwelijke burgemeesters
Uit een inventarisatie van de krant blijkt verder dat het aantal vrouwelijke burgemeesters al 10 jaar hetzelfde is: niet meer dan een op de vijf burgemeesters in Nederland is vrouw. Het aandeel vrouwen met topfuncties bij provincies daalde zelfs, van 28 procent in 2009 naar 23 procent en is daarmee terug op het niveau van 2007.

Korpschefs politie
Niet alleen het aandeel van vrouwelijke managers bij de rijksoverheid stagneert, maar ook onder diplomaten en korpschefs van politie. Vorige week werd bekend dat het aantal vrouwen in hoge functies in het bedrijfsleven juist langzaam toeneemt.

Impliciete voorkeur voor witte mannen
Oud-minister Guusje ter Horst begrijpt wel waarom er geen groei meer is in het openbaar bestuur. ,,Er is een impliciet voorkeursbeleid voor witte mannen en dat moet je actief doorbreken, tegen alle weerstanden in en jaren achtereen'', zegt ze in de krant. ,,Zonder diversiteitbeleid geen groei.'' Vijf jaar geleden maakte Ter Horst (PvdA) een meer gevarieerde samenstelling van het overheidspersoneel prioriteit van haar beleid.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan / adviseur
Meer vrouwen graag! Maar wel alleen als ze de kwaliteiten hebben. Er zijn helaas veel te veel leidinggevenden bij de overheid die hun plek alleen maar hebben omdat ze vrouw zijn.

En de afgezette burgemeesters van de laatste maanden. Toeval dat dat bijna allemaal vrouwen zijn?
A. van den Heuvel / Zelfstandig adviseur
@Jan

En die burgemeesters zijn allemaal afgezet omdat ze in conflict kwamen met mannelijke wethouders die er al jaren zaten. Toeval??
Jan / adviseur
@avandenheuvel

Geen toeval. En dat werkt van beide kanten.

Maar ook hier zaten "omhoog gevallen" dames bij. Als je het commentaar van enkele van deze dames leest, zet je gelijk vragen bij de kwaliteit van selectiecommissies :-).

Nogmaals, meer vrouwen aan de top graag! Maar wel topvrouwen en geen flopvrouwen.
ambtenaar / secretaris
Helemaal eens met Guusje Ter Horst. Sorry Jan, je klinkt echt niet als iemand die hier diep over heeft nagedacht. Heb je onderzoek gedaan naar de "omhooggevallen dames"? Weet je zeker dat alle mannen op de juiste plek zitten? Je kunt je ook verdiepen in literatuur over uitsluitingmechanismes, identiteit en machtsverhoudingen of ook in management van diversiteit en je komt tot onderbouwde conclusies. Is een aanrader, zeer boeiende stof.
Jan / adviseur
@marjan

Natuurlijk is mij dat bekend. Maar ik heb in de dagelijkse praktijk ook de ogen en oren open! Daar kun je je ogen wel voor sluiten maar dat lost niets op en wordt het zeker niet beter van!

En, zoals ik ook aangegeven heb, gráág meer vrouwen maar wél met kwaliteiten en niet omdat het een vrouw moet zijn.
Pieter
Vrouwelijke managers zijn in mijn ruim 40-jarige werkervaring zelden een succes, zeker als ze alleen maar zijn uitgekozen op hun vrouwzijn. Het zal wel vloeken in de kerk zijn maar moeten we ons niet eens realiseren dat de meeste vrouwen leidinggeven gewoon niet in zich hebben en het blijkbaar ook niet kunnen aanleren?
nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
misschien willen vrouwen niet! veel ministeries, provincies en gemeenten zijn bolwerken van stroperige besluitvorming, machtspelletjes, grote ego's enz. valt daar iets te winnen met kwaliteit?
Elisabeth Janssen
Foei foei foei. Mannen praten over dit onderwerp als mannen. Dus met mannelijke maatstaven, met mannelijke normen en waarden en meer van dat. Dat gebeurt eveneens bij de sollicitaties, door mannen en mannen. Mevrouw Guusje ter Horst heeft 100% gelijk, er is wel degelijk sprake van een 'voorkeursbeleid voor witte (...) mannen'. En dat wordt nog steeds getolereerd, inderdaad, door de meerderheid van de mannen.
Hans
@Jan @Pieter hoeveel mannen (zonder leidinggevende capaciteiten) zullen er in de top zitten enkel omdat ze man zijn?
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Guusje ter Horst reageert weer eens vanuit haar emancipatie-vooroordeel denken. Het is gewoon zo dat bij een vacature op genoemd niveau meer witte mannen dan andere mensen solliciteren. het is dan ook logisch dat onder de grootste groep de beste kandidaat gevonden wordt. Guusje moet gewoon wat geduld oefenen. Het is nog niet zo lang geleden dat de onderlaag in de arbeidspyramide overheerst ging worden door vrouwen. Momenteel zie je dat in een snel tempo ook in het midden en midden/hoog niveau gebeuren. Een gelijkschakeling op het allerhoogst niveau van man en vrouw is slechts een kwestie van tijd. Gewoon geduld oefenen en geen geforceerde stappen maken.
Pieter
@Hans. Procentueel veel minder is mijn ervaring.
Roberto / Projectmanager
Als externe heb ik de afgelopen jaren heel wat organisaties gehad, en heel wat leidinggevenden gezien die absoluut niet functioneren. Onder hen waren mannen oververtegenwoordigd.

Dat gezegd hebbende: ik vind het percentage-rekenen uit bovenstaand stuk niet opbouwend, het gaat namelijk volledig voorbij aan de verdeling van de mensen die een leidinggevende functie ambieren en uit zouden kunnen voeren. Er zijn veel mensen die het wel zouden kunnen, maar geen zin hebben in alle gezeur die aan zo'n functie hangt. Simpelweg kijken naar het percentage vrouwen mist dit.

Overigens vraag ik me af of de voorkeursselectie puur op witte mannen selecteert; ik denk dat het gaat om mensen uit het old boys network. En ja, dat zijn heel vaak witte mannen.

Het probleem van Nederland is dat oude organisaties zich te makkelijk staande kunnen houden (de top 50 van bedrijven kent hier nauwelijks vernieuwing), waardoor ze niet te lijden hebben van de kansen die ze laten liggen door vrouwen, maar ook ouderen en allochtonen achter te stellen. In een 'plattere' economie zullen die bedrijven boven komen drijven die optimaal van aanwezig talent -en dan gaat het niet alleen over leiding geven- gebruik weten te maken.
Advertentie