Advertentie

Ambtenaren: geen kleinere overheid

Het overgrote deel van de ambtenaren is niet overtuigd van de noodzaak van een fors kleinere overheid, zoals het kabinet-Rutte wenst.

24 december 2010

Kerntaken
Bijna vier op de vijf ambtenaren (78 procent) vinden dat het eigen werk niet door anderen kan worden gedaan, zo blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder ruim 2.600 ambtenaren. Hun werk hoort volgens de ambtenaren tot de kerntaken van de overheid. Burgers of private, verzelfstandigde of maatschappelijke organisaties kunnen dat werk niet overnemen, vinden de overheidsmedewerkers.

Perspectief
Slechts 15 procent van de ambtenaren verwacht dat hun eigen werk over 10 jaar is verdwenen. Binnenlands Bestuur hield de enquête in het kader van de eindejaarsspecial over het perspectief van de ambtenaar.

De special De Ambtenaar van de toekomst is te lezen in Binnenlands Bestuur nr. 515/52.

Bekijk de resultaten van de enquête hier.

 

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

huisman / gemeente
Ik ben er wel van overtuigd dat de helft van de regering kan vertrekken. Dan heb je een echte bezuiniging. Moet je natuurlijk eerst het wachtgeld afschaffen. En laat deze mensen dan verplicht werken voor het wachtgeld. Kunnen ze gelijk beginnen met sneeuwruimen.
O. ten Hove
Zie waartoe de privatisering van de VVD en D'66 hebben geleid. Rutte is al bij voorbaat een mislukkeling, zie onder anderen huur- en hypotheekbeleid. En zijn vriendejes bij de ondernemingen die bonusbelust zijn helpen. De crisis is de schuld van de VVD en D'66
C. Horsman / burger
Als de ambtenaren van mening zijn, dat het werk niet door buitenstaanders kan worden uitgevoerd, dan vraag ik me af waarom er dan zo veel geld wordt uitgegeven aan adviesbureau's en inhuur van derden?
florinus
Ja, haha, @ pensionado, dat is een goede vraag.......... je hebt gelijk, het tegendeel is inderdaad waar. De overheid kan veel kleiner, als ophoudt met die verstikkende regelgeving en alles aan de private sector laat, waarvoor geen reden is om dat als overheidsmonopopie te houden.

@Joschke,,,,,,ik vind het best, dat je geen VVD of D';66 stemt, maar het is volkomen lachwekkend om die partijen de schuld van de crisis te geven. Die is namelijk in de VS ontstaan..... Of je het leuk vindt of niet, de economie globaliseert. Dat betekent, dat een vastgoedzeepbel in de VS hier problemen kan geven, evenals dalende prijzen van onroerend goed in de Emiraten of teruglopende vraag in China. Geen regering, die daar iets aan kan doen. Het enige wat nationale regeringen tot op zekere hoogte kunnen doen is de gevolgen verzachten - en dat is hier in Nederland erg goed gelukt - en de economie weerbaarder te maken om eventuele volgende crises op te vangen. Dat laatste moet hier nog beginnen.
Steve
@ Joschke: waardeloze reactie

Overheid kan fors kleiner. Absoluut. Ben zelf ambtenaar en moet met lede ogen toezien hoe mijn gemeente duizenden euros over de balk gooit.
Criticus - NL
@ pensionado

Het zijn niet de ambtenaren die van mening zijn, dat het werk door buitenstaanders moet worden uitgevoerd. Dat is de politiek die liever externe ( en zwaar gemanipuleerde) rapporten ziet, dan intern opgestelde, zeer kritische en scherpe (vaak confronterende) meningen en rapporten van ambtenaren krijgt.

En wie baas is bakt koek!!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De huidige inrichting van de Staat stamt uit het tijdperk Thorbecke. Als het Rijk wil bezuinigingen op de infrastructuur van de Overheid (en dat kan!) moet het volgende gebeuren:
1. herinrichting van de infrastructuur in: rijk (overall beleid), regio's (zware taakstelling), gemeenten (beperkte taakstellng met gekozen burgemeester) en opheffing waterschappen;
2. totale omvorming van het belastingstelsel (heffing van één belasting voor alle Overheidsinstanties, afschaffing van zoveel mogelijk subsidies en andere verstikkende wetten en andere bureaucratische overheidsregels, minder politieke partijen) .
Bezuinigen bij de Overheid redt je niet met een beetje stampen en nat houden. Nee, er zal dan echt iets moeten gebeuren!
Heeft u er vertrouwen in dat 'het politieke landschap' in Nederland dit zal realiseren?
S. Berga / Hoofd Bedrijfsbureau
Ambtelijke organisaties weten zichzelf heel goed in stand te houden. Het antwoord op de vraag of zij echt (allemaal) nodig zijn, is persoonsgebonden (eigen belang). Het nut en de noodzaak naar een effeciënte bedrijfsvoerin is hieraan ondergeschikt. bedrijfsvoerin
Gert-Jan Tolberg / extern
De overheid kan fors kleiner. Het denken moet om van wantrouwen naar vertrouwen in de medemens.

Nu denken veel ambtenaren dat, daar waar de overheid zich terugtrekt, er een wildernis ontstaat. En dat is niet zo. Wat er gebeurd is met 3FM Serious Request is daar een mooi voorbeeld van. De overheid legt niet bij en vervolgens dichten burgers en bedrijven zelf het gat. Want als de overheid het niet doet, is de maatschappij weer verantwoordelijk, zoals het hoort.

Dus meer verantwoordelijkheden terug naar de maatschappij en tegelijkertijd uiteraard ook een kleiner overheidsapparaat.
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Waar kan het zuiniger:
- in de laag bestuurders, waar de ruggengraat wordt vertegenwoordigd door veel te dure externe rapporten waarmee zij kunnen zeggen: "het was niet mijn schuld". Er is voldoende deskundigheid binnen het overheidsapparaat, bestuurders moeten alleen die eigen belangen en oogkleppen afdoen. Ook wel zo goed voor een stukje vertrouwen naar de mensen zelf!
- weg met de externen, want let wel: de ene externe neemt de andere mee. Vooral in de overheids/suboverheid ICT zie je vaak dat "managers", externen voor een job binnenhalen, de directie er niet op toeziet (vaak omdat zij gewoonweg niets van de ICT weten en niet luisteren naar medewerkers) dat deze externen alleen de dirty job verrichten en dan weer vertrekken met achterlating van kennis overhevelen bij de zittende medewerkers. Immers de dirty job is vaak eigenlijk alleen maar omdat er op dat moment geen capaciteit hiervoor aanwezig is (tijdelijk iets). Neeeeee, de gemiddelde ICT manager is er namelijk voor de toekomst bij gebaat vriendjes in huis te halen en te houden (belangenverstrengeling?!?!?) en ook hiervoor geldt, één externe over de heg, de tweede volgt zo, alsook de facturen. Uitbesteden is echt duurder!!!!
- Een slankere doeltreffender en meer burgergerichte overheid, absoluut, maar hoe vaak is het niet: functioneert het boven niet (zij zetten de lijnen uit, de rest volgt!), wordt door de bovenlaag, onder gereorganiseerd. En met elke nieuwe manager wordt hetzelfde wiel wederom uitgevonden, dus .......
- Wachtgeld, kappen daarmee!
- Bonussen, idem dito!
- Auto's van de zaak, etentjes om relaties te onderhouden, ook gewoon mee ophouden!
- hei-/teambuildingdagen, hou toch op! Alsof deze dagen echt iets positiefs brengen! Daarbij, het lijkt er soms wel op dat management meer begeleid moet worden als het gaat om "builden" en samenwerken als de gemiddelde medewerker en zij moeten dit notabene binnen de eigen laag stimuleren.
- ophouden met het volledig vergoeden (in tijd en geld) van al die dure managementopleidingen. De gemiddelde medewerker moet praten als Brugman om een training te volgen, terwijl managers, waarvan je mag verwachten dat zij die kennis allang in huis hebben, danwel met hun salaris dit makkelijk zelf kunnen bekostigen en het toch enkel is voor de eigen ambitie en toekomstmogelijkheden, dit gewoon zonder enige moeite doen.
- Kappen met de duurbetaalde "grijze muizen" aan het werk te houden met vage projecten die nooit het licht zullen zien.
- Kappen met die door de maatschappij betaalde dure reisjes die niet écht een must zijn voor uitvoering van je werk.
Jahoor, er kan nog voldoende bezuinigd worden, maar kort door de bocht, begin bovenin of is dat een utopie, want tja, die beslissen uiteindelijk toch en snijden in eigen vleesssss.......... nauwelijks droge ogen.....
Arnold / gemeentemabtenaar
Bezuinigen kan door bij de basis te beginnen. Burgers verwachten veel van de overheid, maar dat kost geld (en ambtenaren). Wat hoeft niet meer door de overheid te worden gedaan, wat kun je aan de samenleving zelf overlaten? Daar zit de grootste bezuinigingsmogelijkheid. Is het bijvoorbeeld nodig dat zo verschrikkelijk veel belangenverenigingen en clubjes worden gesubsidieerd, of kunnen de belanghebbenden dat zelf ophoesten en regelen? Moeten alle wegen worden gestooird, of kunnen buurtbewoners zlef met een sneeuwschuiver de weg sneeuwvrij maken enz enz
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Helemaal eens met de bijdrage van H. Wiersma. Provincies vervangen door regio's. dan kunnen de kleinere, vaak efficientere gemeenten blijven bestaan met een beperkt takenpakket dat voornamelijk bestaat uit die kleine zaken die de bewoners het meest raken. De waterschappen en de gemeenschappelijke regelingen kunnen worden ondergebracht bij de regio(provincies)s. Dat scheel een boel bureaucratie en dus ook veel geld. Voeg daar een vlak-tax aan toe en schaf alle aftrekposten af (die in de regel het meest ten goede komen aan mensen die het toch al niet aan middelen ontbreekt) en je bent andermaal van een kostbare administratie af.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Broadcaster heeft de boodschap helemaal begrepen. We zitten precies op dezelfde lijn!
Nu de politiek nog.
Cees / sectorhoofd
Bankerbakkers: taartjes zijn lekker.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Dat is inderdaad zo, Cees. Het probleem is dat veel politici geen taartjes lusten en ik vrees met grote vreze dat dit ook wel zo zal blijven.
Advertentie