Advertentie
carrière / Redactioneel

Jong voor oud

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt het opschorten van het CAO-overleg te betreuren.

27 september 2013

De bonden hebben het overleg voor een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren opgeschort. De werkgevers willen de eis van 2 procent loonsverhoging en deeltijdVUT niet inwilligen. Een gemiste kans.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt het opschorten van het overleg te betreuren. Want de koepelorganisatie was bereid afspraken te maken over het terugdringen van flexcontracten, investeringen in opleidingen om duurzame inzetbaarheid te bevorderen en het aan de slag helpen van 1.000 jongeren.

Voor een structurele loonsverhoging is volgens de VNG geen ruimte. Door de crisis zitten ze in financieel zwaar weer. Ingaan op de eisen van de bonden zou financieel onverantwoord zijn. Uiteraard hebben de gemeenten een punt. De bomen groeien al lang niet meer tot aan de hemel. Dat was een jaar geleden ook al niet zo. Toch ging de toenmalige onderhandelingsleider namens de VNG, Jantine Kriens, toen tegen de zin van toenmalig minister Donner van Binnenlandse Zaken  akkoord met een loonsverhoging. Met name vanwege het argument koopkrachtbehoud voor gemeenteambtenaren. Tot bewondering van velen hield ze onder grote Haagse druk haar rug recht.

Nu Kriens directievoorzitter is bij de VNG, gaan de gemeentelijke werkgevers niet mee met de looneis van de bonden. En dat terwijl minister Asscher van Sociale Zaken tijdens Prinsjesdag de deur voor loonsverhoging in de publieke sector juist op een kier zette. Natuurlijk gaat niet Asscher over de loonontwikkeling van de gemeenteambtenaren – daar gaan de VNG en de bonden over. De 200 miljoen euro die de minister voor wat extra loonruimte wil inzetten, is alleen voor rijksambtenaren bestemd en niet voor gemeenten.

De financiële situatie bij gemeenten is er sinds vorig jaar niet veel beter op geworden. Dat er niet veel ruimte is voor een structurele loonverhoging verbaast daarom niet. Wel jammer is het als het voorstel van de bonden voor een deeltijdVUT voor oudere ambtenaren niet verder wordt gebracht. Dat zogeheten generatiepact is er namelijk op gericht dat meer jonge mensen instromen en oudere ambtenaren hun kennis aan hen overdragen.

In deze Arbeidsmarktspecial van Binnenlands Bestuur is te lezen dat de animo in Hoorn voor de mogelijkheid van een dag minder werken onder met name 60-plussers groot blijkt. En ja, ze delen als mentor graag hun kennis en ervaring aan jongeren. De oudere ambtenaar krijgt daarmee het respect dat hij verdient, de jongere een kans zijn talent te laten zien. Uiteraard kun je dat aan de lokale overheden afzonderlijk overlaten, maar gezien het enorme vergrijzings- en ontgroeningsprobleem waar vrijwel elke gemeente mee worstelt, is er veel voor te zeggen te proberen afspraken daarover vast te leggen in een nieuwe cao. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark de Vries / Adviserend Partner
Ik snap niet helemaal wat je met dit artikel wilt zeggen...

Eerst spreek je over een 'gemiste kans' bij het niet toekennen van 2% loonsverhoging en je sluit het artikel af met de bevestiging dat de financiële situatie niet beter is geworden (dus slechter?).

Het zou verstandig zijn voor de leeftijdsopbouw van de groep gemeenteambtenaren als er ruimte wordt gecreëerd voor het aanstellen van jonge ambtenaren. Maar als je aan de andere kant verhalen hoort/leest van gemeenten die 10% of meer van hun ambtenaren willen uit laten stromen, dan lijkt iets dergelijks onmogelijk.

De vakbonden zie ik geen enkel duidelijk signaal geven van gezond realisme: er komt nou eenmaal minder geld binnen bij gemeenten dan er uit gaat. Wat zou je zelf doen in je huishouden? Hoe ver laat je je schulden komen? Wat ik nog erger vind is dat de vakbonden hun achterban niet veel meer op hun eigen verantwoordelijkheid voor de verbetering van hun inzetbaarheid wijzen. Die bal hoort echt bij de medewerker te liggen!

Als laatste: de vaste aanstelling. Ik heb begrepen dat de Abva Kabo inzet op het vergroten van het aandeel vaste aanstellingen (% dus). Mede door de houding van de banken om geen hypotheken te verstrekken aan mensen met een tijdelijk dienstverband. De wereld op zijn kop! Spreek als vakbonden die banken eens aan en werk aan het vergroten van de mogelijkheid om iedereen die een hoge gebleken werk/inkomstenzekerheid heeft een hypotheek te verstrekken. Dat stimuleert mensen om veel harder te gaan werken aan hun inzetbaarheid.

Volgens mij is de gehele economie gebaat bij mensen die met hoge effectiviteit hun werk uitoefenen. Een hoger rendement op het geïnvesteerde loonkostenbedrag.
henk
Voorlopig werk ik door tot mijn 69ste!
Advertentie