Advertentie
carrière / Column

Ziek zijn met hindernissen

Ziek zijn is over het algemeen niet zo goed voor je carrière. Een werkgever zou er profijt van hebben om ervoor te zorgen dat zijn werknemers voldoende rust krijgen.

27 maart 2013

Hoe zou het nu met Ton Büchner zijn? U weet wel, die Akzo Nobel topman die kort na zijn aantreden enkele maanden oververmoeid thuis is komen te zitten. Ik had erg met hem te doen. Op een ingewikkeld moment ziek geworden, in een functie waar dat echt niet bij past en dan ook nog de aandeelhouders en financiële media hijgend in zijn nek. Simpelweg omdat de waarde van het bedrijf direct gekoppeld leek te zijn aan Büchner’s gezondheidstoestand. Geen goed recept om snel weer beter te worden: ziek zijn met hindernissen.

Als kind kon je nog weleens ongecompliceerd lekker ziek zijn. Met een beetje keelpijn en wat koorts onder de wol met een stripboek en mama in de buurt om je lievelingshapjes en –drankjes te serveren. Je miste natuurlijk wel wat schoolwerk, maar je klasgenootjes waren altijd bereid om hun aantekeningen met je te delen zodat je eigenlijk zo weer ‘bij’ was. Als zoiets een week of twee duurde dan was het gewoonweg een heimelijk genoegen.

Hoe anders is het om ziek te zijn als je in het werkende leven bent gestapt; ook als je geen CEO bent is dit een ingewikkelde zaak. Het begint al met de moeilijkheid om toe te geven aan je latent aanwezige ziektekiemen en kwalen. Natuurlijk steken die altijd de kop op wanneer je het je hélemaal niet kunt permitteren om af te haken. Er door heen lopen wil dan nog weleens de oplossing zijn. Vervelend alleen dat als het níet werkt de klap van het ziek-zijn twee keer zo hard wordt uitgedeeld.

Goed; toegeven dan maar. In dat bed gaan liggen en proberen je rust te pakken. Maar ja, je weet nog precies wat er in de agenda stond en wat je eigenlijk had moeten regelen deze dag en deze week… Toch maar even via de thuiswerk-portal een paar kleine dingetjes doen. Dat scheelt weer enigszins in de stapels die zullen ontstaan tijdens je afwezigheid. En echt rustig lig je toch niet met deze wetenschap in je achterhoofd.

Ook het vraagstuk wie je allemaal moet informeren over je ziekte en wat je er precies over moet vertellen, kan tot extra kopzorgen leiden. Als je voor verschillende opdrachtgevers werkt dan heb je meestal een flinke groep mensen op de hoogte te stellen. En ja, die moet je natuurlijk de nodige helderheid verschaffen zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Maar alle details geven over wat je precies mankeert voelt toch ook wat kwetsbaar.

Nee, ziek zijn is een stressvol gebeuren. Eigenlijk wel iets om rekening mee te houden bij de uitvoering van het ziekteverzuimbeleid. Meestal is zo’n beleid vooral gericht op het terugdringen van onterecht verzuim en, in het beste geval, op het voorkomen van uitval. Maar er zitten nog zo veel smaken tussen het een en het ander. Situaties en omstandigheden waarmee je – met wat meer inzicht en begrip – kunt zorgen voor een beter en korter ziekteproces.

 
Soms is uitval namelijk onvermijdelijk. Een baas die dat bijtijds door heeft en zijn medewerkers ruimte geeft om échte rust te nemen, zal daar dubbel profijt van hebben. Snellere terugkeer van de medewerker, maar ook tevredenheid over de aanpak van de baas. Ton Büchner heeft zelf het omgekeerde meegemaakt. Benieuwd of hij dit met zijn eigen mensen nu anders aanpakt.

Melissa Schouman @melissaschouman

(p&o-projectmanager, gemeente Amsterdam)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

José heideveld / werkzoekend Verzuimregisseur
Een artikel naar mijn hart!

Er wordt al zoveel op korte termijn gedacht; of vanuit wantrouwen ( wordt er geen misbruik gemaakt?).

Belangrijker vindt ik het om "oorzakelijk"te denken: wat is er aan de hand en wat is er nodig?

Ik kan me helemaal vinden in je verhaal, Melissa. En wat een fijne schrijfstijl!

Hartelijke groet,

José

Advertentie