Advertentie
carrière / Column

Slim werken en Sterke punten

‘Shell lonkt naar personeel Defensie’ zo kopte een klein berichtje in Het Financieele Dagblad van de week. Het vertelde over de mogelijkheden die Shell biedt aan overtollig verklaard personeel van Defensie en het convenant dat daarover tussen Shell en het ministerie is afgesloten. Kijk, daar word ik nou blij van! Van dit soort slimme koppelingen tussen arbeidsmarkten die moeten verkrappen en die delen die de komende jaren juist gaan verruimen.

11 april 2013

Een groepje Binnenlands Bestuur criticasters zal mij wel weer voor ‘positiviteitsgoeroe’ verslijten en suggereren dat ik ‘niet helemaal van deze ambtenarenwereld’ ben. Toch zal ik als 100% collega-ambtenaar op dit trommeltje blijven slaan. We weten namelijk allemaal dat er wat moet gebeuren in onze wereld; versobering, verandering, doorstroming. Om dat voor elkaar te krijgen kunnen we maar beter naar creatieve én positieve voorbeelden om ons heen kijken. Hoe klein sommige acties ook lijken, als we er veel van in werking zetten dan komen we tenminste ergens.

Neem de NS die enkele maanden geleden alvast een inkijkje heeft gegeven in haar toekomstige vacatures (en ja, inmiddels ook in haar bezuinigingsplannen). Via allerlei nieuwsbronnen is hier aandacht voor geweest. Daarmee komt er ‘als vanzelf’ een beweging op gang van mensen en organisaties die wat kunnen met deze nieuwe banen. Of, het voorbeeld uit mijn eigen kring, van een bevriend adviesbureau dat moeilijk vervulbare overheidsvacatures nog eens éxtra onder de aandacht brengt via allerlei persoonlijke netwerken. Onder het motto: hier moeten toch ‘vrijvallende’ overheidsmensen voor te vinden zijn.

Niet alleen organisaties zijn anticiperend bezig. Om mij heen zie ik ook steeds meer collega’s die zich voorbereiden op een nieuwe tijd. Er wordt ineens werk gemaakt van de eigen marketing door Linkedin-profielen aan te maken en de professionele netwerken eens flink op te schudden. De eigen expertise wordt meer en meer naar buiten gebracht via de sociale media, evenals de persoonlijke loopbaanontwikkelingen. Mensen laten vaker weten dat ze interessante opdrachten hebben aangenomen of anderszins ‘in beweging’ zijn.

Van zo’n in beweging zijnde collega kreeg ik trouwens vorig jaar al eens de tip om met ‘De sterke punten theorie’ aan de slag te gaan. Nou loop ik nooit zo hard achter de nieuwste HR-hypes aan maar.. Nu ik dit boek (‘Ontdek je sterke punten’) eindelijk gelezen heb, en de bijbehorende zelfmeting heb ingevuld, kan ik het volmondig beamen. Dit is een aanrader. Het gaat namelijk uit van het simpele principe dat het beste werk wordt geleverd als mensen hun grootste kwaliteiten kunnen inzetten. Het rekent dan ook rigoureus af met het oeverloos proberen te ontwikkelen van de zwakke competenties. Lekker verfrissend.

Wat je sterkste punten zijn kun je zelf al behoorlijk goed bedenken door na te gaan welke activiteiten je altijd moeiteloos en met veel plezier verricht. De sterke punten-meting, die bij het boek zit inbegrepen, geeft je het inzicht in jouw vijf grootste krachten ‘cadeau’.

Overigens is er ook veel leerzaams voor organisaties in het boek te vinden. Bijvoorbeeld een onderzoek onder 198.000 werknemers, uit verschillende landen en sectoren, waaruit blijkt dat slechts 20% van de ondervraagden hun sterke punten zegt te kunnen gebruiken in het werk.

Shell, NS maar ook onze eigen overheidsbazen, kunnen zichzelf én ons dus een groot plezier doen door dat percentage van 20% eens flink op te schroeven. Er is in feite een schat aan ‘potentieel functioneren’ dat op elk moment kan worden aangeboord. In tijden waarin we meer met minder moeten doen toch een opbeurende gedachte. Aldus uw positiviteitsgoeroe.

@melissaschouman (p&o-projectmanager, gemeente Amsterdam)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie