Advertentie
carrière / Column

Het leven begint bij … 46!

45-plussers die op zoek zijn naar werk hebben het niet gemakkelijk. Werkgevers hebben liever jongere werknemers. Maar met de vergrijzing is deze groep met veel ervaring en kennis hard nodig.

16 mei 2013

Na een prachtig kroningsfeest (PMB Gemeente Amsterdam bedankt!) is Koning Willem-Alexander nu een week of drie in functie. De eerste officiële plichtplegingen zijn achter de rug. Het ‘maiden’-gesprek met de premier is gevoerd, de hand van IMF-president Christine Lagarde geschud, de oorlog herdacht en de bevrijding gevierd. Een mooie start van Willem’s eerste echte baan. Gek genoeg op een leeftijd waarop veel anderen juist moeten vrezen voor een onverhoopt einde aan hun loopbaan.

In een land waar werkgevers een 45 plusser soms echt al te oud vinden, is een koning van 46 ineens iemand ‘in de kracht van zijn leven’. Begrijp me niet verkeerd; met dat laatste ben ik het – als leeftijdsgenoot van onze koning – natuurlijk zeer eens. Maar hoe anders is het in de echte wereld. Grofweg 190.000 mensen boven de 45 jaar hebben momenteel een WW-uitkering. Dat is 22 procent meer dan eind 2011 het geval was. De ervaringen van werkzoekende 45 plussers zijn bepaald niet vrolijk makend. Ik hoor en lees hun verhalen steeds vaker en de teneur is als volgt: meer dan 50 sollicitatiebrieven verstuurd en nooit voor een gesprek worden uitgenodigd. Werkgevers zouden ze te duur, te inflexibel en ziekteverzuimgevoelig vinden. Vaak wordt er dan toch maar voor zichzelf begonnen, maar meestal is dat geen luxe-keuze.

Voor luxe-keuzes moeten we terug naar de jaren tachtig. Niet geheel toevallig is in die tijd ook het negatieve beeld van de oudere werknemer ontstaan. Ook toen was de werkloosheid groot en net als nu, vooral onder jongeren. Vervroegde uittreding van ouderen was destijds hét wondermiddel om de zaak weer op gang te trekken. Dit beviel blijkbaar zo goed dat het een verworven recht werd. Rondom je 50e ging je eens nadenken over het einde van je loopbaan en welke leuke ‘niet-werk’ dingen je daarna eens zou gaan doen. We hebben onszelf daarmee sneller oud gemaakt dan goed voor ons is en dat speelt ons nu nog parten.

Toch zal dit beeld ‘om’ moeten. Iemand van 45 is tegenwoordig ongeveer op de helft van zijn loopbaan en goed gevuld met duurbetaalde kennis en ervaring. Een desinvestering dus, om daar als maatschappij geen gebruik meer van te maken. Daarnaast zullen de babyboomers, die jaarlijks in steeds grotere getalen afscheid nemen, vooral door deze groep moeten worden opgevolgd. Ook jongeren gaan natuurlijk profiteren van de ruimte die zal ontstaan, maar hun aantal en ervaring is simpelweg te beperkt om het hele gat te vullen. De 45 plusser moet zichzelf dan ook scherp houden voor de arbeidsmarkt. En volgens hoogleraar arbeidsmarktbeleid Ton Wilthagen kunnen organisaties maar beter te boek komen te staan als ‘ouderenvriendelijk’. We hebben elkaar straks allemaal weer hard nodig en nu is het moment om het tij te laten keren.

Niet alleen onze jonge koning dient daarbij als goed voorbeeld. Ook zijn nu nog vergrijsde hofhouding zal daarin voorop gaan lopen. Een aantal veertigers zal hier binnenkort hun intrede doen om de zaak te verjongen. Enkele ouwe getrouwen blijven aan want hun ervaring en wijsheid kan nog niet worden gemist. Als ze nu ook nog – naast hun enige trainee Amalia – wat andere jonge starters een kans geven, dan zijn ze daar binnenkort helemaal generatieproof!

@melissaschouman (p&o-projectmanager, gemeente Amsterdam)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Jan
Is het werkelijk nodig om de werkgelegenheidsproblematiek van 45-plussers langs de meetlat van een 46-jarige nieuwe koning te leggen, die in een unieke, maar vaak ook in een niet te benijden positie werkt ? En niet representatief is voor dit probleem.

Me dunkt, de cijfers spreken voor zichzelf.
Kritikus / Geen Hagenees
En laat de Minister-President nu (toevallig) net zo oud zijn als de nieuwbakken Koning.

Alex en Mark, dit dynamische duo gaat ons land verder de afgrond in helpen.
Carola
Tja. Is het de leeftijd? Ik ben niet werkeloos, hoopopgeleid, aan het werk in mijn vakgebied sinds afstuderen, net 38 en verstuur gemiddeld drie brieven per week sinds een krap jaar maar ben tot nu toe ook nog nergens op gesprek geweest. Ik schrijf elke brief opnieuw met toepasselijke motivaties en een keurig CV erbij. LinkedIn is op orde etc. Het is denk ik veeleer zo dat er zo weinig baantjes zijn dat nepotisme etc weer hoogtij vieren. Ze zijn al vergeven of ze zoeken een kloon van de vertrekkende persoon. Je komt nergens binnen als je ook maar iets anders hebt gedaan bij je vorige werkgever. Er spelen volgens mij dus veel meer andere factoren. Als ze met honderden tegelijk op dezelfde vacature springen, ja dan kiest men alleen maar de jongste, mannelijke, blanke, hoogst opgeleide kopie uit die er te vinden is. Degene die dus ook het meest kan liegen over zijn capaciteiten. Want het is toch wel een behoorlijke ego-show dat hele solliciteren. De meest opgeblazen narcist wint. Ja hoor, ik kan alles, doe alles, heb het al gedaan en beter dan iedereen. Goed, u bent aangenomen.
Kaas !
Geinig, in de laatste alinea wordt het hele stuk onderuit gehaald. Lijkt een beetje op het D66 ouderenbeleid, langer doorwerken en tevens plaatsmaken voor jongeren. Nou ja, je moet ergens je site mee vullen, niewaar..
Wim de Oude / financieel beleidsmedewerker AO/IC
Bedrijven en (overheids)organisaties zouden verplicht moeten worden om zowel onervaren jongeren als 45-plussers gebaseerd op afgeleide quota van de huidige werklozenpopulatie op te nemen via het UWV of anderszins. Overigens denk ik, dat de troonswisseling waarbij Willem Alexander en Maxima ons als koninklijk paar gaan vertegenwoordigen vanuit hun functie zowel nationaal als internationaal kan leiden tot het sterk aantrekken van onze economie.Hun positieve uitstraling, vak(kennis) en ervaring zal het netwerk van (inter)nationale relaties versterken dat een boost zal geven aan onze economie. Binnen 1à2 jaar verwacht ik de positieve resultaten.
WSdeRuyter
Leuk gevonden, aardig artikel.



"In een land waar werkgevers een 45 plusser soms echt al te oud vinden, is een koning van 46 ineens iemand ‘in de kracht van zijn leven".
Advertentie