Advertentie
carrière / Column

Future proof?

Wanneer is een ambtenaar eigenlijk klaar voor de toekomst, vraagt Jeroen Pepers, directeur van het A+O Fonds gemeenten zich af.

29 oktober 2014

Future proof klinkt me een beetje als ‘winterklaar’ in de oren. Je schuurt het wat bij, laagje nieuwe verf erover en het is klaar om winterstormen op te vangen. Helaas is de ambtenaar die future proof wil zijn, niet klaar met een beetje bijschuren en een nieuw laagje verf. Het speelveld verandert dusdanig dat een meer grondige klus nodig is. Dat is niet alleen zo bij het Sociaal domein door de 3D's maar bijvoorbeeld ook bij Fysieke leefomgeving met de komende Omgevingswet.

Future proof word je ook niet door droog te zwemmen op de kant. Dat was de favoriete interventie: een dagje cursus of training en dan was je weer bij. Mis dus. Droogzwemmen is niet goed genoeg meer, het gaat om leren zwemmen in het zwembad. Daarbij past een focus op werkplekleren: het zoeken van reflectie en intervisie op je handelen binnen een bepaalde context. En ook dat weer future proof door het leren samen met je peers te doen. Zo ontwikkel je de totale werkcontext met individuele ervaringen en reflectie daarop.

 

Future proof is dus een constant leren door jezelf, met de mensen in je omgeving. Jan van Ginkel, gemeentesecretaris in Schiedam, noemde het recent op een A+O fonds-bijeenkomst ‘zelflerend’. Dat omschrijft de drive, de impuls vanuit de professional goed. De interactie met de context wordt er minder goed door omschreven. Maar goed, het begrip is er mooi genoeg voor: de zelflerende professional.

 

Die interactie met de werkcontext door de zelflerende professional is overigens niet beperkt tot je ‘afdeling’  of ‘team’. Je werkcontext is je netwerk en dat netwerk kan nationaal of zelf internationaal zijn samengesteld. De zelflerende professional is nieuwsgierig genoeg om antwoorden te vinden, zo nodig buiten zijn organisatie en binnen zijn netwerk. Dat netwerk vergt aandacht, vraagt investeringen en een professionele insteek. Ja, gezelligheid is belangrijk, maar zakelijkheid is dat ook. De zelflerende professional vraagt dus ook zakelijk rendement uit zijn netwerk, vraagt feedback en reflectie, vraagt om de mogelijkheid om te leren van de ander(en).

 

Hoe ontwikkel je zo'n professioneel netwerk? De gemeentelijke sector, en dat geldt gelukkig voor de hele overheid, heeft een goede traditie in het verbinden van professionals buiten hun organisaties. We kennen natuurlijk de Ambtenaar 2.0-bijeenkomsten en hun digitale netwerk, de groepen op Pleio en de bijeenkomsten vanuit landelijke organisaties. Het A+O fonds Gemeenten voegt daar een nieuwe traditie aan toe: Ambt24 (zie www.ambt24.nl) Ambt24 geeft de zelflerende professional een bijzondere kans om letterlijk 24 uur lang samen met andere professionals bezig te zijn met je vak, je professionaliteit. Dat biedt kansen voor waardevolle mogelijkheden om je netwerk te verbreden en te verdiepen. Zelflerend en met een breed netwerk, dat klinkt meer als future proof in mijn oren.

Jeroen Pepers 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie