Advertentie
carrière / Column

De manager

Na de pastoor is de manager toch wel de meest beklagenswaardige beroepsbeoefenaar die er in de samenleving rondloopt. Is iedere pastoor individueel zo ongeveer verantwoordelijk voor alle misbruik van kinderen van de afgelopen eeuw, iedere manager draagt de erfzonde van bureaucratie, zinloze regelgeving en overdreven bemoeizucht. 

03 februari 2012

In de Volkskrant onlangs: ‘Het enige gevecht dat er toe doet is dat tussen managers en vakmensen. De managers zijn geobsedeerd door efficiëntie en schaalvergroting. De vaklui (leraren, verpleegsters, programmamakers) zijn vooral geobsedeerd door kwaliteit en menselijkheid.’

In het dagelijks leven ben ik zelf zo’n verdoemde ziel. De weerzin tegen mijn mooie beroep (management is echt een vak, je kunt het leren; als je maar over enige sociale intelligentie en een positieve inslag beschikt) heeft mij altijd verbaasd. Door de continue omgang met mensen ben ik aardiger en socialer geworden. En ook duidelijker en directer.  De Volkskrant schrijft: ‘Status en salaris van bestuurders tellen meer dan kwaliteit’. Toegegeven: het managementvak betaalt vaak wat meer. Maar de verantwoordelijkheid is ook groter. 

Een organisatie wil een bepaalde taak laten uitvoeren: de boekhouding, het verrichten van operaties, het produceren van blikjes soep. Om deze taak te verrichten, stelt de organisatie geld beschikbaar. En omdat de taak alleen door een groep personen kan worden uitgevoerd, geeft de organisatie aan de manager de opdracht met deze groep personen de taak te verrichten. Dit is, in een notendop, het werk van een manager: een taak verrichten met een groep mensen.

Dat die organisatie vervolgens allerlei (on)zinnige eisen aan de taakuitvoering stelt, is niet de schuld van de manager, maar van de organisatie. Die vaak op haar beurt opdrachten krijgt van ‘de politiek’ of ‘de aandeelhouders’. Als partner-in-crime hebben die de accountants. Deze judassen stellen steeds bizardere eisen aan de bedrijfsvoering; als je daar niet aan voldoet, onthouden ze hun goedkeurende verklaring bij de jaarrekening. En dan hebben de organisatie en haar bestuurders pas echt een probleem. Dit leidt tot nog meer eisen en registraties ten aanzien van de werkzaamheden. De manager voert ze, al balend, uit.

 
De manager de bron van alle kwaad? Nee, dat is de accountant, met in zijn kielzog de kwaliteitsmedewerker.

Paul Lensink

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Er was een tijd dat het zijn van een manager nog iets betekende. In het tegenwoordige tijdsbeeld is een manager een tussenlaag ten gunste van de bovenlaag en ter frustratie van de onderlaag. Schoppen en klagen is voortaan indirect en wordt niet meer gevoeld door degenen die er iets aan zouden kunnen en moeten doen. Dit geldt ook voor tips en leren van de specialisten en de werkvloer. De toplaag bestaat uit zonnekoning(inn)en die gevrijwaard blijven van enige discussie over functioneren of mismanagement. In het uiterste geval worden zij verschoven naar een andere comfortabele plaats binnen de brij van het regulerend netwerk waartoe zij behoren. Een voorbeeld is de zorg of het onderwijs. Vroeger had men een directeur en de handen aan de bedden of het schrijfbord. Tegenwoordig heeft de directeur, diverse teamleiders, middle managers, begeleidingswerkers enzo. en is het aantal handen aan het bed of het schrijfbord een ondergeschoven oudere of kind geworden. De cijfers tellen en niet ons verleden die voor ons hebben gezorgd of onze toekomst die voor ons moet gaan zorgen!?!?!

Terug naar 1 eindverantwoordelijke die direct door de werkvloer aan te spreken is op het aantal uren dat men mag besteden aan het begeleidend plassen van mevrouw De Winter of dat deze de ouders dient te attenderen dat ook zij een verantwoordelijkheid hebben als het gaat om het gedrag wat hun kinderen vertonen!

We zijn doorgeslagen en overmanaged, terug naar waar het om draait!

Veel wijsheid toegewenst!
Ambtenaar / ambtenaar
Manager, is een overbodige functie. Een specialist kan goed functioneren zonder manager...

Zie BUURTZORG nederland, functioneert beter als SENSIRE, en de werknerms voelen zich prettig..



Wat doet een manager, voor mij een vraag voor jou een weet, en als ik als medewerker onder een manager niet zie wat ze alle dagen doen, hoe belangrijk is je werk dan!!



OOO ja, en volgens mij staat een manager ter dienste van een medewerker, maar zo zal menig manager niet denken...

Maar een medewerker kan zonder manager, maar een manager niet zonder medewerker ;)

Kijk nu eens wie het er het laatst lacht,



Gr Kwaliteitsmedewerker.... (duh)
Advertentie