Advertentie
carrière / Nieuws

ZPP’er bij overheid heeft het gemaakt

Vrije jongens in het gemeentehuis slaan goed aan. De zzp-er bij de overheid krijgt steeds meer voet aan de grond, volgens Christophe van der Maat.

10 oktober 2012

Precies een jaar geleden introduceerde Binnenlands Bestuur senior adviseur Strategie en Beleid bij de gemeente Dordrecht Christophe van der Maat met zijn visioen van een netwerk van ZPP’ers (Zelfstandige Publieke Professional) bij de overheid. Daarna ging het heel hard. Van der Maat vertelt.

Hoe gaat het met de ZPP’er?

Eén jaar na het verschijnen van het artikel Vrije jongen in het gemeentehuis kan ik zeggen dat ZPP een groot succes is. BZK is een proeftuin Vernieuwende Arbeidsrelaties gestart waar veel overheidsorganisaties aan deelnemen. Steeds meer organisaties gaan daardoor met ZPP en andere werkvormen aan de slag. Ik reis het land door om vooral gemeenten mijn verhaal te vertellen. Gemeenten, provincie en waterschappen in Brabant starten nu bijvoorbeeld met een project Ondernemende Ambtenaren. In de toekomst zal in heel Nederland een netwerk ontstaat waar ambtenaren als ZPP’er of via een andere flexibele vorm op opdrachtbasis kunnen werken. Ik werk nog steeds voor de gemeente Dordrecht en de Drechtsteden. Daarnaast werk ik als ZPP’er aan een opdracht voor Binnenlandse Zaken.
 

Het succes heeft je overdonderd?
Dat kun je wel zeggen ja. Een half jaar geleden werd ik uitgeroepen tot Jonge Ambtenaar van 2012. De keerzijde van het succes is dat dit jaar erg druk is geweest. Je moet tijdig zien waar je grenzen liggen. Iedere organisatie die mij mailde heb ik een reactie gestuurd, maar wat begon met een uitgebreide reactie over de mail werd al snel een bericht waarin ik mijn 06-nummer gaf. Het liep uit de hand. Oorspronkelijk wilde ik ook ondernemende ambtenaren de mogelijkheid bieden om via netwerkstad.nl aan de slag te gaan als zelfstandige professional, maar daar heb ik vanaf gezien. Ik heb mij toegelegd op mijn eigen opdrachten.
 

Wat ziet BZK in de ZPP’er?
Wil de overheid aantrekkelijk blijven als werkgever, dan moet je op verschillende manieren voor de overheid kunt werken. Talenten met een ondernemende geest moeten aan de overheid worden gebonden door ze ruimte te geven. BZK, maar ook andere overheidsorganisaties als gemeenten en ZBO’s, experimenteren daarmee vanuit de proeftuin Vernieuwende Arbeidsrelaties. Dat is goed voor alle leeftijden, voor jongeren die niet aan een baan kunnen komen, voor mensen die halverwege hun carrière zitten en op een andere plek willen kijken en voor de 55-plussers die een schat aan ervaring hebben en los willen komen van de klassieke overheidsbaan.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Lusanne Hogeweg / Zelfstandig verandercoach en conflictoplosser
Wat een interessant en goed initiatief! Ik heb tien jaar bij de rijksoverheid gewerkt en werk nu negen jaar als ZZP'er. Mijn zelfstandigheid zou ik niet graag opgeven terwijl ik best nog wel voor de overheid zou willen werken en daar denk ik ook veel kan betekenen, juist met de ervaring opgedaan als zelfstandige. Dit initiatief maakt allerlei combinaties mogelijk waardoor de overheid meegaat met een vorm van het nieuwe werken, met los-vast verbanden die kruisbestuiving en vernieuwing mogelijk maken en waardoor de overheid met zijn tijd meegaat. Mijns inziens heeft deze manier van werken de toekomst!
Marga / accountmanager
Waarom zou een 55 plusser los willen komen van de klassieke overheidsbaan als van de maat zelf als 31-jarige ook zijn klassieke overheidsbaan houdt en daarnaast een opdracht als ZZP'er doet?

Ga dan volledig als ZZP'er aan de slag als dat het "nieuwe werken"wordt en zo ideaal zou zijn!

Sorry maar het is in mijn ogen gewoon een manier van de overheid om van de vaste ambtenaren ( met bijbehorende arbeidsrechten) af te komen door de functie te schrappen en ze vervolgens via een inleenconstructie of als ZZP' er opnieuw in te huren voor hetzelfde werk wat wel gedaan moet worden. Is dat de toekomst van Nederlandse ämbtenaren?'
Ellenus Venema / consultant transitiemanagement
Het lijkt leuk, maar is een verkapte vorm om als overheid van je overtollige ambtenaren af te komen. Arnhem doet iets vergelijkbaars door ambtenaren uit te zenden naar omliggende gemeenten. Naar mijn idee is dit het vervuilen van de markt. Echte ZZP'ers komen niet meer aan de bak en de overheid is van zijn overtollig personeel af, sterker nog ze leveren geld op via detachering. Bovendien de verkapte ZZP ambtenaren gaan heus niet in een keer anders werken. Ik ben het met Marga eens. Trek dan de stoute schoenen aan en wordt dan een echte ondernemer.
Advertentie