Advertentie
carrière / Nieuws

Wethouders blij met aandacht voor rechtspositie

Door de visie over de rechtspositie van politieke ambtsdragers krijgen onder meer wethouders het idee dat ze een volwaardig vak uitoefenen.

09 juni 2015

Politieke ambtsdragers moeten zoveel mogelijk dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als die van werknemers, maar er is ook ruimte voor uitzonderingen. Dat staat in de visie op de rechtspositie politieke ambtsdragers die minister Plasterk (BZK) naar de Kamer heeft gestuurd. Met deze langverwachte visie komt er mogelijk een einde aan jarenlange ‘hapsnap-‘ ingrepen.

Verplicht solliciteren

Er zijn de afgelopen jaren veel losse wijzigingen geweest in de rechtspositie van onder andere burgemeesters, wethouders en raadsleden. Zo is de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (Appa)  in 2010 door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken flink aangepast. Maar ook het verplicht solliciteren, controle, een integratietraject en maximaal 3 jaar wachtgeld zijn voor de politieke ambtsdragers ingevoerd.

Niet zomaar baantje
De Wethoudersvereniging is blij met de visie en hoopt dat de Tweede Kamer het document ook als richtsnoer gaat gebruiken.  ‘De visie laat ook zien dat het niet alleen maar om geld te doen is, maar met name om de inhoud van het vak’, zegt Ton Roerig, directeur van de Wethoudersvereniging. ‘Dit instrument is goed voor alle politieke ambtsdragers. Het draagt bij aan de beeldvorming van het beroep van wethouder, dat vind ik erg positief. Het is namelijk niet zomaar een baantje, het is voor velen werk dat 24 uur per dag doorgaat. Daar maak je niet zomaar even tussendoor nieuwe arbeidsvoorwaarden voor.’

Totaalbeeld

Hoewel de belangenvereniging voor wethouders geraadpleegd is bij het concept, was de uiteindelijke visie ook voor Roerig een verrassing. Er sprong voor hem niet één specifiek onderdeel uit. ‘Ik ben vooral erg blij met het feit dat dit het eerste document is waarin het vak van onder meer wethouder betekent,’ zegt Roerig, zelf voormalig wethouder. ‘Ook is dit de eerste keer dat het wethouderschap in een historisch perspectief wordt gezet. De visie zet dit beroep neer als een daadwerkelijk vak. Het is een verbetering van het totaalbeeld.’

Abrupt einde

Hoewel politieke ambtsdragers dus zoveel mogelijk reguliere arbeidsvoorwaarden tegemoet kunnen gaan zien, zijn er nogal wat verschillen. Zo kan er een abrupt einde komen aan de functie van een bestuurder en is een herbenoeming geen vanzelfsprekendheid. Ook zijn er voor ambtsdragers geen ontslagtoets door UWV of kantonrechter, opzegtermijnen en ontslagbescherming. Tot slot is er voor politieke ambtsdragers geen mogelijkheid is om in onderling overleg of in cao’s tot aanvullende regelingen te komen. In de visie wordt beschreven dat deze bijzondere positie met zich meebrengt dat de arbeidsvoorwaarden van politieke ambtsdragers soms een bijzondere vorm moeten hebben. 


Gesprek met Tweede Kamer

De wethoudersvereniging wil, samen met de andere beroepsverenigingen, zo snel mogelijk in gesprek met de Tweede Kamer. De bedoeling is om het perspectief van politieke ambtsdragers van het decentrale bestuur nader toe te lichten.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arnold / gemeentemabtenaar
Wanner komt er een visie op de rechtspositie van ambtenaren? Daar is hap-snap altijd al schering en inslag geweest (om louter financiële redenen). Ach wat zijn die bestuurders weer zielig, met hun veel hogere toelagen, salarissen, kostenvergoedingen en eindejaarsuitkeringen.
doeterniettoe / -
@Willemsen:

die visie op de rechtspositie van ambtenaren, daar wordt hard aan gewerkt. Die wil men namelijk opheffen. Niet om die positie gelijk te trekken met het bedrijfsleven, maar om het idee. Aldus een van de indieners van het voorstel.

Dus de politiek heeft wel de lusten van hun personeel, en dat personeel heeft daar de lasten van.
Advertentie