Advertentie
carrière / Nieuws

Werkloosheid onder zestigers is booming

Het aantal werkloze zestigers is in vergelijking met vorig jaar verdubbeld.

12 augustus 2015

Terwijl de pensioenleeftijd oploopt, neemt de werkloosheid onder ouderen steeds grotere vormen aan. Inmiddels zijn meer dan 50.000 van de zestigers tevergeefs op zoek naar werk. Nooit eerder was de werkloosheid in deze groep zo hoog, meldde het economisch bureau van ING woensdag.

Ontslagen
In 2010 was in de leeftijd 60 tot 65 jaar nog 4 procent werkloos. In het eerste kwartaal dit jaar was dit opgelopen naar bijna 10 procent, constateren de economen van de bank. Die werklozen komen ook bij de overheid vandaan, daar wordt ook al jaren gesneden in de personeelsbestanden. Zo krijgen zo'n 2000 ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken te maken met een ingrijpende reorganisatie. Bij uitkeringsinstantie UWV verdwijnen vanaf volgend jaar tot 2018 circa driehonderd banen etcetera.
Minder ambtenaren Er werken überhaupt veel minder ambtenaren gemeenten dan voorheen. Afgelopen jaar was er 3,5 procent minder gemeentepersoneel dan het jaar daarvoor. In totaal werken er op dit moment zo’n 158 duizend ambtenaren bij een gemeente aldus het A en O-fonds.

Meer 60-ers dan 30-ers De daling van gemeenteambtenaren was procentueel het grootst (4,4 procent) voor gemeenten met meer dan 100 duizend inwoners, op de G4 na. Tweederde van de gemeenten geeft aan dat de bezuinigingen de grootste oorzaak zijn voor de krimpende personeelsbezetting. Er werkten in 2014 overigens meer medewerkers van 60 jaar of ouder bij de gemeente dan medewerkers onder de 35 jaar.

Zorg
Het vergrijzende ambtenarenapparaat geeft reden tot zorg.  Was dat in 2010 nog gemiddeld 45,8 jaar, in 2014 steeg het naar 48,1 jaar. Als deze trend zo doorzet, dan passeert de gemiddelde leeftijd nog voor 2020 de grens van 50 jaar. Dat is ook de reden dat er volgens het A en O-fonds meer langdurig zieke ambtenaren zijn dan voorgaande jaren. Ambtenaren melden zich overigens ook vaker ziek dan de gemiddelde werknemer; zo’n 1,3 procent meer.

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dirk / vergunningverlener Leefomgeving
Al dat gepraat over afrekenen bij de verkiezingen. Ik vind dat onzin. Dan zit je weer vier jaar vast aan een coalitie die maatregelen neemt in wederzijdse overeenstemming, ons poldermodel. Dus bijna per definitie niet die (compromis)maatregel die jou zint. Nee, nu de beleidsmakers en je vertegenwoordigers aanspreken op hun gedrag is een betere weg. Zorg dat je nu invloed krijgt op je toekomst. EN ja, ook ik pleit voor een lagere pensioenleeftijd en stimulering van de bestrijding van jongerenwerkloosheid. Wij ouderen hebben al lang genoeg gewerkt (met 40 dienstjaren eruit is mij al afgenomen). Wij kunnen nog best heel veel en velen van ons zetten zich en zullen zich ook maatschappelijk inzetten voor de medemens. Dat scheelt een hoop poen uit te geven voor zorg-, sport- en welzijnstaken.
Jan
En maar volhouden dat de pensioenleeftijd omhoog moest en de vut-regelingen moesten worden afgeschaft. Deze regering (en de meerderheid in het parlement) heeft een bord voor de kop. Ik kan niet wachten op nieuwe verkiezingen en de afstraffing die dan zal volgen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Dit is inderdaad een vreemde tegenstrijdigheid. De overheid verplicht ons door te werken tot ons 70ste maar niemand wil een oude werknemer in diens hebben. Daar komt nog bij dat alle maatregelen die de pijn voor oudere werknemers nog enigszins verlichten stuk voor stuk worden afgeschaft.
Piet Rommers / Controlemedewerker
En die zagen we niet aankomen..........??



Kom op zeg. Dit is gewoon een bewuste, neo-liberale, politieke keuze. Klein USA aan de Rijn.

Geesten rijp maken voor demotie en beperken pensioen & AOW-uitgaven



In groot USA zou ik niet willen wonen, prachtig land, zal ik niets van zeggen, maar verder....

Maar zij hebben dat prachtige land dan nog, dus...
Toine van Bergen / Lid Provinciale Staten Gelderland
De pensioenleeftijd moet dus omlaag en niet omhoog. Bijkomende voordelen: meer mantelzorgers beschikbaar en meer jongeren aan het werk
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Deze groep (circa 70.000) is zéér onevenredig zwaar gepakt via falend Kabinetsbeleid. De groep kreeg bovendien ook nog eens te maken met een AOW-compensatieregeling zonder dat er sprake was van een redelijke overgangstermijn van ca. 3 - 5 jaar (Algemene Bestuurswet). Bovendien gold deze regeling voor een zeer beperkte groep AOW'ers. Bij de eerstvolgende verkiezingen volgt de grote afrekening!
Niels / Ambtenaar
Dus we gooien de pensioenleeftijd omlaag zodat het werkloze deel van van de zestigers niet meer als werkzoekend te boek staat? Dat niemand dat ooit eerder heeft bedacht. Wat een geweldig idee! Dan volgt er inderdaad een grote (af)rekening, die de werkenden mogen betalen met meer pensioenpremie. Wat een kul. Er moet wat worden gedaan aan de aantrekkelijkheid van deze doelgroep voor werkgevers, naast dat er best wat meer banen mogen worden gecreëerd....
Jan
@Niels. Wat ben jij een theoreticus zeg. Alsof het aantrekkelijker maken van zestigers de belastingbetaler niets zou kosten. En alsof de ww en de bijstand waarin zij nu na ontslag terecht komen niets kosten? Er zijn geen banen voor zestigers. En als die er wel waren, zou dat weer ten koste gaan van jongeren. Dus ik zeg: AOW- en pensioenleeftijd terug naar 65, vut-regeling herinvoeren, pensioenpremie niet omlaag en AOW premie deels uit de belastinginkomsten betalen (wat nu ook al gebeurt) en weer vut-premie gaan heffen. Ook jij wordt ooit ouder, hoop ik voor je en daar profiteer jij dan ook van.
Post
Dit is waanzin om op deze wijze door te gaan. We zijn bezig om een complete jonge generatie opzij te zetten en mensen die hard toe zijn aan een beetje rust, te verplichten om langer door te werken. Het verhaal dat de jongere generatie voor de ouderen moeten betalen, hebben wij ook gemoeten. Die generatie hadden geen pensioen, want die regeling bestond toen nog niet. In mijn optiek de jongeren alle ruimte geven en de ouderen gewoon met 65 met pensioen. En niet met niet realistische eisen komen, want er is geen werkgever meer te vinden, die deze mensen in dienst willen nemen. Kabinet en Kamer, worden jullie nu eens wakker en kijk wat er nu aan de gang is.
Beun / afd. hoofd vrom
Alle reacties zijn op zich best te volgen. Het feit is alleen dat we (voor en tegenstanders) allemaal maar roepen en schrijven maar niets doen. Dit kabinet gooit zowel voor de jongeren als de ouderen een toekomst weg. Wij allemaal maar bezuinigen, als er salaris bij komt dan wordt dit via de andere kant middels verhogingen weer afgenomen. Ook geeft het kabinet overal maar geld aan uit als kinderbijslag ook al woon je niet meer hier, geld aan mensen als ze aub maar zeggen dat ze geen asiel hier aanvragen, inconsequent asielbeleid dat ons veel kost, kosten Griekenland etc etc. Als we al die zaken eens goed onder de loep nemen, het kabinet eens een keer echt zakelijk wordt dan weet ik zeker dat we er binnen enkele jaren er een stuk beter voor staan. Als het kabinet zo door gaat wordt het tijd dat we bij de volgende verkiezingen met zij allen eens laten horen en daadwerkelijk laten zien dat we iets anders willen. Er wordt nu nog steeds veel en veel te veel geld weggegooid.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Natuurlijk kun je de partijen bij verkiezingen afrekenen. Maar dat is net zo zinvol als zeggen dat water nat is. Het gaat om de adviseurs van de politici die hen zo instrueren dat de politici doen wat de top van de ambtenarij (vaak partijgebonden) wil en wat de banenmachine zal opleveren. Weinig kans op verandering dus. Men loopt trouwens als een blinde achter Brussel aan want daar wordt het beleid bepaald. Nederland is als een oude hond die zo nu en dan een stuk bot krijgt toegeworpen. We blijven, net als de rest van de "Europeanen" zeuren over zaken waar we geen invloed meer op hebben. Triest maar waar. Op de nette manier d.w.z. eerlijk duurt het langst dus te lang.
Jan
Er is maar 1 fatsoenlijke, Europa-kritische en de gepensioneerden goed gezinde partij met bestuurservaring: de SP. Houd dat in gedachten als je weer in het stemhokje staat.
Niels / Ambtenaar
Tuurlijk heeft de SP het goed voor met gepensioneerden, echter zijn dat alleen de gepensioneerden van nu. SP laat gepensioneerden van de toekomst stikken voor korte termijn gewin. Dat noem ik geen bestuurservaring maar oppositie voeren...
Jan
@Niels. Alles wat de gepensioneerden van nu financieel wordt aangedaan, werkt ook door voor de toekomstige gepensioneerden hoor.
roelof bosma / griffier
Ik vind dit feitelijk een schandelijke ontwikkeling. De pensioen leeftijd ophogen en tegelijkertijd ook de werkloosheid in die groep laten oplopen. Het wordt tijd voor een actief senioren beleid. Senioren verenigd U!
roelof bosma / griffier
Ik vind dit feitelijk een schandelijke ontwikkeling. De pensioen leeftijd ophogen en tegelijkertijd ook de werkloosheid in die groep laten oplopen. Het wordt tijd voor een actief senioren beleid. Senioren verenigd U!
Mathieu / adviseur
Opnieuw bewijs dat het huidige regeringsbeleid niet effectief is.

Laat 60 plussers hun arbeidstijd geleidelijk aan afbouwen en laat jongeren tegelijkertijd instromen. Zo coachen de senioren de jongeren. Ervaring en vaardigheden worden daarmee gekoppeld aan actuele vakkennis. Financiële en kwaliteitswinst voor de arbeidsmarkt zo lijkt me.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het huidige regeringsbeleid mist totaal de aansluiting met de maatschappij. Niet gek dat de PVV zelfs zonder enige inhoud de grootste partij wordt, maar helaas wel namens de verliezers in de maatschappij. Minister Kamp leutert af en toe wat in het Achterhoeks over de groei van de economie, maar men heeft geen enkel zicht op de persoonlijke gevolgen voor mensen. De pensioen- en AOWgrens verhogen naar 67 jaar is één ding, maar zorgen voor zinvol en nuttig werk is iets waar nooit bij nagedacht is. Moet iedere 60Plusser zonder vaste baan maar als callcenteruitzendkracht aan de slag om klachten over de slechte service van grote bedrijven te beantwoorden ? Een mooi middel hoe je ziek van het werk kunt worden. Een moderne slavenfunctie.
Ster
Het gaat bij deze Roverheid. Vlak voor het pensioen iedereen nog even bij de P-wet laten lopen.Daarin wordt nagenoeg elk bezit van centjes afgeroomd en hebben erven het nakijken.Zeg mij als het niet zo gaat!
Advertentie