Advertentie
carrière / Nieuws

Werkdruk maakt ambtenaar ziek

Over het algemeen is de ambtenaar goed tot zeer tevreden over zijn gezondheid, zowel op lichamelijk als mentaal vlak. Maar 2 procent zegt dat de gezondheid slecht is. De rest zit er tussenin. Bijna acht op de tien ambtenaren bestempelen de eigen fysieke gesteldheid als goed. Nog positiever is de ambtenaar over zijn geestelijke gesteldheid: 86 procent beoordeelt die als goed.

02 december 2016

Acht op de tien ambtenaren vinden dat hun werkgever meer kan doen om zijn of haar gezondheid te vergroten. Dat kan vooral door de werkdruk te verlagen en beter leiding te (laten) geven.

Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur in samenwerking met zorgverzekeraar IZA naar de gezondheid van ambtenaren en niet-ambtenaren. Het onderzoek is verricht door I&O Research onder 5000 respondenten.

Mentaal fit
Over het algemeen is de ambtenaar goed tot zeer tevreden over zijn gezondheid, zowel op lichamelijk als mentaal vlak. Maar 2 procent zegt dat de gezondheid slecht is. De rest zit er tussenin. Bijna acht op de tien ambtenaren bestempelen de eigen fysieke gesteldheid als goed. Nog positiever  is de ambtenaar over zijn geestelijke gesteldheid: 86 procent beoordeelt die als goed.

Ondanks de positieve beoordeling denkt 85 procent van de ambtenaren wel dat ze zelf ook meer zouden kunnen doen om hun eigen gezondheid te verbeteren. Het positief benaderen van de gezondheid kan door grenzen te stellen op het werk, meer tijd voor jezelf te nemen en meer te sporten en te bewegen.

Onvrede over werkdruk
Maar ook de werkgever zou meer kunnen doen om de werknemer gezonder door het leven te laten gaan. Onder ambtenaren speelt dat sterker dan onder werkenden uit andere beroepsgroepen. De meeste gezondheidswinst is volgens de ambtenaren te halen als de werkgever zorgt voor een verlaging van de werkdruk en een betere leiding. De ontevredenheid over de werkdruk en het management blijkt vooral in de publieke sector relatief veel voor te komen. Bij niet-ambtenaren speelt die onvrede ook, maar toch aanzienlijk minder – respectievelijk 41 tegen 33 procent en 40 tegen 28 procent.

‘We zien dat flexibiliteit in het werk zorgt voor meer werkplezier bij ambtenaren. Maar dit zorgt ook voor een verhoogde werkdruk. Deze verhoogde werkdruk is deels veroorzaker van het ziekteverzuim
onder ambtenaren’, aldus I&O-onderzoeker Roy van der Hoeve.

Mindfulness
Zo vindt bijna twee derde van de ambtenaren dat een werkgever een gezonde leefstijl bespreekbaar moet maken. Ook het gratis aanbieden van een gezondheidscheck is voor zes op de tien iets waar de werkgever mee over de brug moet komen. Ambtenaren zien hier meer dan in andere beroepsgroepen een rol voor de werkgever. En dat geldt ook voor het aanbieden van een cursus mindfulness of stoppen met roken en het aanbieden van gratis fitnessabonnementen.

Ziektepreventie
Per saldo doet de werkgever volgens de ambtenaren wel voldoende voor de gezondheid van de werknemer, maar het kan altijd beter. De werkgever blijkt zich namelijk vooral bezig te houden met re-integratie na ziekte en het creëren van een gezond en veilig werkklimaat. De focus ligt wat minder op duurzame ­inzetbaarheid en ziektepreventie. Ambtenaren vinden dat, in tegenstelling tot werknemers uit andere beroepsgroepen, vaker onvoldoende.

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
de tijden zijn veranderd, en nu voor 100% digitaal.

niet iedereen kan dat meer bijbenen, en dat zal je net zoals in het bedrijfsleven moeten kiezen voor mensen er gewoon uit, en andere frisse jonge en snellere mensen erin!

de overheid geen rusthuis
Hans Visser / Organisatievitalisator
De belangrijkste oorzaak én gevolg van verhoogde werkdruk en werkstress is 'het zelfbeschermingsmechanisme' Mentaal Verzuim. Dat leidt tot afsluit-, loslaat- en afhaakgedrag in het werk waarmee mensen elkaar onbewust (over)belasten. Zie http://www.mentaalverzuim.nl
Nico / zzp
De Kop is 'bijna'compleet. In de tekst staat: De meeste gezondheidswinst is volgens de ambtenaren te halen als de werkgever zorgt voor een verlaging van de werkdruk en BETERE LEIDING. Van drukte op je werk raak je niet overspannen, van drukte op je werk als gevolg van slechte leiding wel :-)
Joost
Zijn ze daarom zo onvriendelijk,agressief en beledigend naar de burgers toe ?
gj.olthoff / directeur
Waaruit blijkt dat de werkdruk is toegenomen? Is dit veronderstelde verschijnsel geobjectiveerd onderbouwd?
Wottsjer
Slechte leiding is als geen leiding, koppel dat aan mentaal verzuim en je hebt bijna de ideale situatie. We hadden toch zo veel last van bureaucratie en stroperigheid. Nou is de ambtenarij nu dus erg druk met ongeleid helemaal niets doen en maakt zo plaats voor facts free bestuur in navolging van fact free politics, wie kan daar nou tegen zijn?
Kaas !
met teveel werknemers neemt de "werkdruk" ook toe, sommige aanwinsten doen niet anders dan vergaderen en collega's voor de voeten lopen, zinloze cursussen bedenken en kom, laten we weer eens reorganiseren..
Gerrit
Lezend de reacties van de voorgangers kun je niet anders concluderen, dat er meer zieken onder ons

zijn. Sterkte!
JaapvV / adviseur
85% vindt dat ze zelf meer aan hun gezondheid zouden kunnen doen. Maar dat bekt niet lekker.
Kim
Gerben:Onder ons ? u bent dus ambtenaar en voelt zich persoonlijk aangevallen onderstaande reactie's raken dus een gevoelige snaar bij u hup meteen vandaag nog naar de ggz die is voor u dichtbij in het wijkteam laat u maar meteen doorverwijzen. Sterkte en doe z.s.m iets aan u zelf.Uw bericht maakt weer veel duidelijk.Niet zo slim van u.En excuses maar er moet verandering komen de sfeer wordt er niet beter op.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Die werkdruk zal nog wel groter worden nu de rechtspositie tussen ambtenaren en niety-ambtenaren genormaliseerd is op 8 november jl.
Maarten Pieters / adviseur - trainer
De kwaliteit van het openbaar bestuur gaat mij ter harte. Ik zou graag iets meer over het onderzoek weten. Kunt u in het vervolg een link met de bron vermelden?
Anna
@Maarten Pieters: dit is volgens mij het onderzoek http://www.ioresearch.nl/Portals/0/ABBP8_rapport …

Fritz
Hoe weet u dat nu, Wim Vreeswijk? U hebt geen inzicht in de werkdruk onder ambtenaren, evenmin als dat ik inzicht zou hebben in de werkdruk voor Financieel adviseurs. En waardoor zou die werkdruk dan volgens u toenemen door de normalisering van de rechtspositie? Kunt u dat objectief onderbouwen of bent u helderziende, of is het de gebruikelijke borrelpraat?
gj.olthoff / directeur
Dankzij het linkje kennis genomen van het rapport. Ook de eindconclusie "werkdruk maakt ambtenaar ziek" is gebaseerd op interviews met (vrij veel) ambtenaren. Ik citeer: Men kan het werk flexibel indelen, vaak thuis werken, vaak de volgorde van de werkzaamheden zelf bepalen, etc, maar DAT (????) ZORGT OOK VOOR HOGERE WERKDRUK. Deze onlogische relatie wordt niet onderbouwd.
henk
@olthoff

Volgens mij staat het antwoord in de eerste zin:: Beter leiding geven



En dat herken ik wel: managers zijn niet meer in staat om de nieuwe moderne manier van werken te managen
@wethmeskers / wethouder
Werkdruk maakt iedereen ziek. De uitdaging is het goed te organiseren en prioriteiten te stellen door duidelijke keuzes te maken.
Daan
Goed artikel met herkenbare conclusies.

Van werkdruk en stress wordt je inderdaad niet ziek, maar wel van het ontbreken van een stukje waardering en het ontbreken van goede leidinggevenden.

Mijn collega's en ik kunnen het beamen en hebben er dagelijks mee te maken. Alleen de vraag wanneer er ingegrepen gaat worden? En door wie. Of moet eerst het grootste deel van het personeel uitvallen?
Hannes Haganum / kritisch lezer
De problematiek is inderdaad niet zwart-wit. Ook als coach zie en hoor ik veel van cliënten met een burnout. Een belangrijk thema is assertiviteit. Je hebt het ook nodig om overeind te blijven in een complexe procedurestructuur, waar je eigen aandeel in het geheel vaak niet of nauwelijks meer herkenbaar is. Ik ken genoeg voorbeelden - ook uit eigen ervaring - waar je hard en enthousiast werkt aan een beleidsstuk. Het concept is klaar...., wekenlang hoor je niets meer en vlak voor een deadline krijg je het stuk gemaild met alle opmerkingen en doorhalingen van de controllers ! Samenwerking in de output is een heel zwak punt bij veel overheidsorganisaties, evenals het omgevingsbewustzijn. Er is veel te vaak sprake van een soms extreme naar binnen gerichtheid en van hokjesgeest. Een open houding en heldere doelstellingen zouden een flinke verbetering zijn. Daarnaast heeft de werknemer ook een flinke eigen verantwoordelijkheid, maar de werkgever mag die best stimuleren en faciliteren. Daarin zitten nu nog grote verschillen. De ene gemeente doet veel, de andere is naar binnen gericht en laat het belang van de werknemer min of meer onverschillig.

roland / inkomensconsulent
Tsja kwantiteit is het summum, kwaliteit niet. dat een ambtenaar "lui" is, is al lang verleden tijd. Er wordt echt wel gewerkt . maar omdat ook de semi overheid en overhied reorganiseert, zal er met steeds minder mensen meer werk verzzet moeten worden. Een burger of andere werknemer die daar anders over denkt , wordt uitgenodigd eens een week mee te komne werken. Wellicht dat haar/zijn mening dan bijesteld is. En dat deze problematiek niet zwart/wit gezien moet worden, spreekt voor zich want een burn out is nooit prettig.
Robbert stam / Adviseur omgevingmanagement en v/h vergunningverlening
Als oud-ambtenaar en -adviseur krijg ik van dit artikel de kriebels. De 'ambtenaar' zoals die in dit artikel wordt afgeschilderd zit duidelijk in een goude kooi en kan wordt m.i. het best afgeschilderd als een rupsje nooitgenoeg: doe maar een fitnessabonnement , doe maar een anti-rookcursus, doe maar een mindfulnesscursus. Waar is de eigen verantwoordelijkheid? En belangrijker nog : waar is de realisatie dat al deze 'extraatjes' misschien wel gratis of iig bruto worden afgerekend, maar door de werkgever, lees: samenleving, worden betaald. Ik zou pleiten voor volwassenheid en eigen verantwoordelijkheid in deze, dat doet de werknemer buiten de overheid meestal ook.
Advertentie