Advertentie
carrière / Nieuws

'Weigering pensioencompensatie niet volgens afspraak'

De Nederlandse Categoriale vakvereniging der Financiën (NCF) begrijpt niet dat staatssecretaris Klijnsma, net als minister Blok, de loonsverhoging van 0,8 procent voor pensioencompensatie mee wil nemen naar de cao-onderhandelingen. Volgens de bonden staat dit bedrag los van nieuwe afspraken.

04 februari 2015

‘Staatssecretaris Klijnsma maakt hiemee de verkeerde keus, ze schaart zich gewoon achter Blok’ Albert van der Smissen, voorzitter van de Nederlandse Categoriale vakvereniging der Financiën (NCF) is diep teleurgesteld in de staatssecretaris. D66 en de SP verzochten haar gisteren tevergeefs om de 0,8 procent pensioencompensatie direct aan de rijksambtenaren te geven.

Wens oppostiiepartijen
Het gaat hierbij om geld dat beschikbaar kwam door een besparing op de werkgeverspremies voor pensioenen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma weigerde dit verzoek opnieuw, ondanks dat het de wens is van veel oppositiepartijen om het bedrag meteen uit te betalen. Ze herhaalde het standpunt van minister Blok  dat over dit bedrag aan de pensioentafel moet worden onderhandeld. Ze wordt hierbij gesteund door de VVD en PvdA.

Tegen afspraken in
‘Dit gaat recht in tegen alle afspraken die er in het pensioenakkoord zijn gemaakt,’ zegt Albert van der Smissen. ‘Keer op keer is ons toegezegd dat dit bedrag los zou worden gezien van de onderhandelingen over de nieuwe cao. Het is immers een compensatie voor de verslechtering van de pensioenvoorwaarden.’

Om zijn woorden kracht bij te zetten deed Van der Smissen gisteren aangifte van verduistering tegen minister Blok. ‘Hij laat 116 duizend gezinnen in de kou staan. Tachtig procent van hen zitten in loonschalen 5 tot 8,  voor hen is een bedrag van 150 euro echt heel veel.’

 
Geen nieuwe cao

Rijksambtenaren hebben al sinds 2010 geen nieuwe cao, en dus al die tijd geen loonsverhoging gekregen. De bonden en werkgever kunnen het maar niet eens worden. Minister Blok kondigde echter onlangs aan dat er weer geld is voor loonsverhogingen van rijksambtenaren.  

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
@Gepensioneerd (Gepensioneerde)



Dit heeft niets met bezuinigen te maken. Dit heeft te maken met: afspraak = afspraak. En ... chantagepolitiek heeft alles te maken met algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Vooral daaraan ontbreekt het bij dit Kabinet op alle fronten.
faber
VVD stemde ik al niet, wel PvdA maar dat is nu dus ook over en uit. Wie de moeite neemt om het akkoord te lezen zal er achter komen dat alle overheidswerkgevers zich niet aan de afspraak houden. Er is niet afgesproken om er aan de CAO-tafel opnieuw over te spreken; er is afgesproken dat de 0,8% via de CAO-tafel doorgegeven zal worden in een loonsverhoging bovenop de regulliere CAO-uitkomsten. Het staat er echt. Vroeger werd van afspraken met het CDA gezegd dat ze net zo hard waren als scheten in een netje. Dat geldt nu dus ook voor afspraken die met overheidswerkgevers worden gemaakt.
Arnold / gemeentemabtenaar
Het is ordinaire diefstal, maar dat is dit kabinet niet vreemd......
Gerard van den Akker / Coordinator
Jet Kleinsma blijkt wel een waar toonbeeld van sociaal democratie.

Waar is de tijd gebleven da de PvdA opkwam voor de kleine man??

Rex Rotary / Coördinator
De huidige generatie politici ontpopt zich steeds meer als onbetrouwbaar, leugenachtig en bovenal incompetent. Als je nergens meer terecht kunt kun je altijd nog politicus worden. Ook ik ben van de VVD, via de PvdA nu afgegleden naar radeloze kiezer. Eigenlijk zou ik als protest PVV moeten stemmen. Helaas heeft die partij een aantal eigenschappen die mij tegen de borst stuiten. Bij de SP heb ik ook mijn twijfels, wat nu?
Rommel
Het is duidelijk: Klijnsma ligt aan de ketting bij Blok.

Zoals de hele PvdA-ploeg aan de ketting ligt bij de VVD.
Ad van Zundert / zelfstandig adviseur
Dit is niet de eerste streek die het kabinet de ambtenaren levert. Na een graai in de pensioenkas krijgen we dit weer. Compenseren, ho maar. Noig even en ze gaan - geïnspireerd door V&D vragen om een salarisverlaging.

Het is dus onjuist te stellen dat de huidige politici zich ontpopt als onbetrouwbaar, leugenachtig en incompetent. Dat is al jaren zo, alleen was er toen sprake van kleine incidenten die minder opvielen. In de tijd van schaarste worden het meer en grotere incidenten, en dus duidelijker.

Tijd om een krachtig democratisch signaal af te geven. Onder het motto: je krijgt de regering die je verdient lijkt het tijd om via de 1e Kamer het kabinet 'vleugellam' te maken. En dan komt inderdaad de vraag: wat nu? zoals Rex die stelt.

Als (inmiddels) ex-PvdA-er zoek ik ook naar een alternatief. Dat vind ik zeker niet bij de gedogers van dit kabinet, want die zijn eigenlijk nog fouter. Die nemen niet de directe verantwoordelijkheid maar laten het allemaal wel gebeuren. En voor alle duidelijkheid, als die Limbo met het waterstofperoxide kapsel premier zou worden - God en Allah verhoede het - dan ga ik emigreren. Eens kijken wat er dan overblijft. Niet zo veel vrees. Maar dat laat onverlet dat ik in maart mijn democratische recht zal uitoefenen om dat signaal af te geven. Ik roep iedereen op dat ook te doen. Zo lang de VVD de 1e Kamer nog niet heeft afgeschaft, moeten we maar zorgen voor voldoende capabele senatoren die de regering bij de les houden.

Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Jet Klijnsma wordt binnen de vakbeweging, met name de sector Senioren FNV al lang niet meer serieus genomen. We kunnen op 18 maart electoraal met haar tunnelvisie afrekenen.
Jan
Voor mensen die niet meer op de neo-liberale PvdA willen stemmen en evenmin op de racistische en onbekwame PVV: de SP is een goed alternatief met een sociaal hart en bestuurders die zich in de praktijk (op provinciaal en gemeentelijk niveau) al hebben bewezen. En anders dan bij de PVV willen andere partijen daar wèl mee samenwerken. Een stem op de SP is dus geen verloren stem.
H. Wiersma / gepens.
Duidelijk weer één van de voorbeelden van het handelen van een onbetrouwbare en in strijd met de algemene beginselen van bestuur handelende Overheid (lees dit Kabinet, met Klijnsma voorop (AOW-overbruggingsregeling, pensioenen)). Pensioenpremies worden verlaagd (belasting voordeel Overheid), verlaging premies van werknemers wordt gebruikt voor (uitgestelde!!!) salarisverbetering, pensioenfondsen worden leeggeroofd via lagere/verlaging pensioenpremies (50% voordeel Overheid), de rekenrente (2%) voor de toekomstige verplichtingen van de pensioenfondsen wordt kunstmatig laag gehouden terwijl de gemiddelde rendementen van de pensioenfondsen op minimaal 6% uitkomen enz. Kortom: vakbonden en pensioenfondsen pas op je zaak: jullie behoren je veel harder op te stellen!
H.(Appie) Kootstra / Oud Wethouder GL Winschoten
Jette Klijnsma kan nu al beter lid worden van de VVD,en de PvdA kan worden opgeheven het zijn langzamerhand allemaal VVD ers geworden.Ik heb medelijden met de gewone PvdA leden die er nog zijn zij het moeten het uitleggen wat de top van de PvdA doen,dat is zeker geen sociaal beleid?
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
@ Ra (rechtsradicaal)

Een wat flauwe opmerking over "onder werktijd". Wie zegt dat zij dat vanaf hun werkplek doen en overigens: "Gij die zonder zonden zijt werpe de eerste steen!" En verder maakt het voor de middeninkomens niets uit of je links of rechts stemt, lood om oud ijzer. VVD en hun gedoog-trawanten komen alleen op voor de topinkomens en de jongeren (D66), SP/PvdA komen alleen op voor de lagere inkomens. De ploeterende middengroepen in de samenleving betalen ALTIJD via de enorme en almaar groeiende stapel aan nivelleringseffecten *(nkomensafhankelijke regelingen) het gelag.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
dat geldt overigens niet alleen voor het Rijk. Ook de overige sectoren wachten nog op de omzetting van deze premie in salaris.



Nu maar hopen dat dit niet onder de noemer CAO-verhoging wordt gepresenteerd! #goedwerkgeverschap
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Het verachten van medemensen is inderdaad een radicaal rechts trekje waarvan de rillingen mij langs de rug lopen. Ik ben geenszins links maar heb wel respect voor SP-politici die als enige een substantieel deel van hun inkomen in de partijkas storten en dus in ieder geval en in tegenstelling tot de meeste politici niet van zakkenvullerij kunnen worden beticht.
True
@ Ed



Ik krijg geen rillingen van SP communisten die in het Europarlement zitten met rugschieters uit de DDR, ik veracht ze alleen maar.

Hun inkomen mag naar de partijkas, zoals het hoort.
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
@ Ra



In een rechtsstaat als de onze toch nog steeds is (ondanks alle sociale afbraak) geldt het presumptio innocentiabeginsel. Bij mijn weten is geen enkele SP'er veroordeeld wegens oorlogsmisdaden, VOPO-activiteiten of andere misdrijven begaan als volgeling van een totalitaire staat. Je kunt net zo goed zeggen dat elke rechts-radicaal een volgeling is van Hitler en medeverantwoordelijk is voor de holocaust. Bij zowel het een als het ander is sprake van onzinnige generalisering die kant noch wal raakt.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Je vraagt je af hoe lang vakbonden en pensioenfondsen zich nog een oor aan laten naaien via deze chantagepolitiek van het steeds meer blunderende Kabinet.
True
@ Ed



Hitler was ook een socialist en daar gruw ik van.

We dwalen af btw..pensioencompensatie..benieuwd wat er met de aangifte tegen kameraad Blok wordt gedaan, moet hij straks de cel delen met kameraad Jetta? spannend..
Post
Het is makkelijk om maar te lopen klagen en kritiek te hebben op het regeringsbeleid. Ik heb nog geen enkele oppositiepartij zien komen met een goed alternatief en een sluitende begroting. Er wordt net gedaan alsof dit Kabinet er behagen in schept om alle sociale voorzieningen de nek om te draaien. Men vergeet dat de schulden zo uit de pan zijn gerezen, dat wanneer er geen maatregelen worden genomen, de zorg volledig onbetaalbaar zal worden. Zitten we daar dan op te wachten? We kunnen nog steeds naar de dokter als we die nodig hebben. Voor mensen die in de problemen raken , is er nog steeds een vangnet. De crisistijden die onze grootouders door moesten maken, waren veel erger. Maar ja daar heeft deze generatie blijkbaar geen boodschap aan.

Het wordt nu eens tijd, dat men zich realiseert, dat we ondanks de crisis, het nog altijd beter hebben als toen. Niet zeuren, maar de schouders er onder zetten en gaan bouwen, want dan komen we verder.
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
@ Gepensioneerd (Gepensioneerde)



Uw betoog snijdt geen hout. Als ik geld te kort kom haal ik het niet bij een ander weg, maar zet ik de tering naar de nering. Bovendien geldt het adagium ."afspraak=afspraak" en die was dat die vermaledijde korting op de pensioenpremie (op zich al een gotspe) zou worden teruggegeven aan de premiebetalers, De overheid, in het bijzonder dit kabinet en zijn handlangers gedragen zich steeds meer als een schurk met een hoge hoed op en gunt zijn burgers zelfs geen sigaar uit eigen doos!



@ Ra

Als u het nationaal-socialisme van Hitler vereenzelvigt met het socialisme bent u helaas niet meer serieus te nemen. Ik denk echter dat u wel beter weet, maar dat u bewust aan het provoceren bent in uw afkeer van alles wat links is.
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Sorry, typefoutje, moet zijn: : "gunnen hun burgers"
Advertentie