Advertentie
carrière / Nieuws

VW-importeur koopt vervolging om omkoping ambtenaren af

De ongeoorloofde giften werden verstrekt in de periode 2001 tot en met 2011. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft onderzoek door de Rijksrecherche aan het licht gebracht dat een achttal werknemers namens Pon in het verleden betrokken was bij het opzettelijk verstrekken van giften aan ambtenaren vanwege hun functie en positie.

20 oktober 2016

Volkswagenimporteur Pon heeft voor 12 miljoen euro verdere strafvervolging afgekocht voor het omkopen van ambtenaren. De omkoping bestond uit het fêteren van politie- en Defensieambtenaren die betrokken waren bij de aanbesteding van dienstauto’s.

De ongeoorloofde giften werden verstrekt in de periode 2001 tot en met 2011. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft onderzoek door de Rijksrecherche aan het licht gebracht dat een achttal werknemers namens Pon in het verleden betrokken was bij het opzettelijk verstrekken van giften aan ambtenaren vanwege hun functie en positie.

Verre reizen
Het ging daarbij om het goedkoop leasen en huren van auto's, korting op onderhoud en winterbanden en (verre) buitenlandse reizen. Op de lijst van verwijten staan onder andere het goedkoop leasen van een Audi A5 en de verkoop van een Audi A6 aan ambtenaren. Dat leverde hen een voordeel van duizenden euro’s op. Een ambtenaar nam op kosten van Pon deel aan reizen naar onder andere Griekenland, Finland, Rusland en IJsland. Tussen 2001 en 2005 werd een ambtenaar ook geheel verzorgde, meerdaagse cruises over de Middellandse Zee aangeboden. Het totaal van de giften over tien jaar aan de ambtenaren overschreed de 100.000 euro.

Passende afdoening
De ambtenaren onderhielden nauwe banden met de automobielsector en waren betrokken bij wagenparkbeheer of de aanbesteding van dienstvoertuigen. Het OM ziet de transactie met Pon als ‘een passende afdoening’ van de strafzaak. De huidige directie heeft volledig afstand genomen van de verweten gedragingen. Alle als verdachte aangemerkte personen hebben het bedrijf inmiddels verlaten.

Vervolging ambtenaren
De transactie met Pon maakt deel uit van een grootschalig onderzoek naar omkoping bij het wagenparkbeheer of de aanbesteding van dienstauto's voor de politie en Defensie. Bij de automobielbedrijven, waaronder ook Peugeot en Renault, waren directieleden en accountmanagers betrokken bij de giften voor de ambtenaren.

De Rijksrecherche begon in maart 2012 het onderzoek. Het leidde tot een strafdossier tegen in totaal 37 verdachten. De vervolgingsbeslissingen over de zaken tegen de andere bedrijven en de betrokken medewerkers zijn volgens het OM aanstaande. Vorig jaar maakte het OM bekend dat twee politieambtenaren en vier ambtenaren van Defensie strafrechtelijk worden vervolgd wegens corruptie.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

alexander / ambtenaar
Inderdaad een beetje de aflaatkwestie van Maarten Luther. Geld schuiven en alle alle zonden zijn vergeven is waar hij tegen streed. In onze kapitalistische wereld is dit echter weer gemeengoed geworden. Walgelijk.
K. de Beer / Adviseur
VW komt wel erg veel in het nieuws met minder fraaie praktijken. De sjoemelsoftware, de invloed op de autobladen en nu bij de inkoop door de overheid. De (voormalige) directie heeft alles ontkend. Toch moet je anno 2016 hen verantwoordelijk houden en niet alleen het voetvolk. Kennelijk heerste bij VW het klimaat dat alles toegestaan was om de verkoopcijfers op te krikken. De huidige directie "neemt er afstand van". Mmmmm, ik had liever gehoord dat ze er alles aan zullen doen dat het nooit maar dan ook nooit meer voorkomt. Nu vermoed ik dat we het eind nog niet hebben.
doeterniettoe / -
Om verschillende redenen opmerkelijk:

- bedrijven die bewust de fout in gaan kunnen worden geweerd van overheidsopdrachten. Mits er een veroordeling is. Doordat justitie/het OM een schikking treft komt er geen veroordeling. Justitie/het OM ondermijnt hiermee dus de wetgeving en schaadt de markt.

- er zijn helaas redelijk wat voorbeelden dat het OM/justitie dit soort schikkingen voor zichzelf als veroordeling ziet, zij plaatsen zich hiermee op de stoel van de rechter. Iets wat in een rechtsstaat gewoon niet kan.

- als je maar genoeg geld hebt kan je proberen de boel te flessen en als je gepakt wordt koop je jezelf gewoon vrij. Dit geeft de burger veel reden om het vetrouwen en geloof in de rechtsstaat te houden...
Advertentie