of 59232 LinkedIn

Vrijwilligerswerk ambtenaren op eigen kosten

De gemeente Aalten hoeft niet de uren te betalen die de gemeenteambtenaren vrijwillig gaan werken voor NL Doet. Er waren raadsvragen over het 'verplichte' teambuildingsuitje waarbij het gemeentehuis de hele dag voor burgers gesloten blijft.

Vrijdag wordt het voltallig ambtenarenapparaat van de gemeente Aalten verwacht bij het vrijwilligersproject NLdoet. Een goed doel dienen plus een beetje teambuilding in verband met nieuwe afdelingen: twee vliegen in een klap. Dacht de gemeente. Maar er is ophef ontstaan over de uren die de gemeenteambtenaren zouden moeten inhalen en het gemeentekantoor dat een hele dag gesloten is. De deelname zou de gemeente enkele tienduizenden euro’s kosten.

Inhalen van uren

Zo’n 120 gemeenteambtenaren gaan morgen in Aalten een dagje zwerfvuil opruimen, een zorgboerderij opknappen en andere vrijwilligersklussen doen. Dit wordt op een gewone werkdag gedaan, en over het wel of niet inhalen van die uren is niet iedereen het eens. De Progressieve Partij Aalten, het CDA en Henk Meerdink Volksvertegenwoordiging hebben vragen over de kwestie gesteld.

Klanten in de kou
‘Ambtenaren verplichten mee te doen, het gemeentehuis een dag sluiten en de gewerkte uren later moeten inhalen: Miscommunicatie en ivoren torengedrag van de bovenste plank door het college!’ laat de progressieve partij via de website weten. Ook over het sluiten van het gemeentehuis heeft de partij geen goed woord over.’ Het is 2015. Dan laat je toch niet de klanten een hele dag in de kou staan door domweg het kantoor dicht te doen en de telefoon te laten rammelen! Deze handelwijze bevestigt weer alle vooroordelen tegenover ambtenaren, die zich niet kunnen verdedigen.’

Output gericht werken
Het college van Aalten laat in de antwoorden echter weten dat ook deelname aan het vrijwilligerswerk vrijwillig is: ‘Het is niet zo dat het managementteam de medewerkers verplicht om mee te doen,  maar wil dit wel stimuleren.’  Ook over wel of niet ingehaalde uren is het college duidelijk: ‘De gemeente Aalten werkt al enige jaren output gericht en niet op basis van aanwezigheid (…) Het werkpakket van de medewerkers wordt niet aangepast, van betaald vrijwilligerswerk zoals wordt gesuggereerd is dus geen sprake. De werkzaamheden die op 20 maart niet worden uitgevoerd moeten op een ander moment binnen de beschikbare tijd worden gerealiseerd.’
 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jaap van der Toorn (planeconoom) op
Vrijwilligerswerk doe je vrijwillig. Het van boven opleggen is dus uit den boze. Alle problemen hadden voorkomen kunnen worden, als de gemeente Aalten zaterdag 21/3 als NLdoetdag had aangewezen. Was gelijk een test geweest voor de echte betrokkenheid van de ambtenaren.
Door Lydia (beleidsambtenaar) op
Wat een hoop negatieve reacties allemaal. Ik sluit me aan bij de Ambtenaar van het tweede stukje. Moet dit weer zo zuur allemaal?
In onze gemeente hebben we ook zoiets gedaan bij onze kerstborrel. Een middag kerststukjes maken voor de mantelzorgsters in onze gemeente. Deelname was vrijwillig. Alle sceptici mochten wegblijven en de rest heeft genoten van deze teambuildingsactiviteit zodat we nu weer extra gemotiveerd aan het 'echte' werk bezig zijn. Mantelzorgers voelden zich gewaardeerd en we kijken er met heel veel plezier op terug, gemeentehuis is open gebleven en we hebben geen wanklank gehoord uit de raadszaal. Zo kan het dus ook.
Door p op
Dus eigenlijk is besloten tot een verplichte vrije dag, waarbij een dringend beroep is gedaan om op die dag gezamenlijk met de collegea vrijwilligerswerk te gaan doen
Door Ambtenaar op
Bah, wat een negativiteit weer... @Inwoner; zo kun je het inderdaad ook eens bekijken! En vergeet niet de postieve reacties en gevoelens bij de instellingen en verenigingen waar je voor werkt en die er ook nog iets aan overhouden.

Ben benieuwd of dit ook nieuws wordt als een gemeentehuis in den lande gesloten is omdat de organisatie haar jaarlijkse dagje uit van de pv heeft o.i.d...
Door Kees op
En als je niet verplicht vrijwillig meedoet, kun je een verdere carriere op het gemeentehuis wel vergeten.
Door Burger (Kritisch Volger) op
Ik weet er nog wel een paar. Met het hele ambtenarenapparaat verplicht de Alpe d'Huzes op fietsen, koffie schenken in het bejaardenhuis en nog zo wat. Echt belachelijk idee van dat college. Ambtenaar is een gewone baan. Dan moet de werkgever zich ook zo gedragen. Wie wil is mans genoeg om zich op te geven, daar zijn B&W niet voor nodig.
Door inwoner op
Her idee van Aalten is sympathiek. 1 dag met de handen uit de mouwen voor de stad in plaats van beleidsnotas, projectplannen schrijven of je mail van collegas afhandelen. Het is goed om als ambtenaar met beide benen in je stad te staan en in gesprek te komen met je inwoners waar je voor werkt. .Hoe erg is het om een keer een paar uur extra te werken...zo slecht is het leven als ambtenaar niet.. dus gemeenteraad Aalten.. ik zeg volg het voorbeeld ga op een raadsvergaderavond een avond vrijwilligerswerk in de stad doen en haal daarna de vergaderig gewoon een keertje kosteloos in... ik weet zeker dat het voldoening geeft?
Door Aug Biels (gewezen ambtenaar) op
Je bent niet verplicht mee te doen, maar gewoon naar je werk gaan is die dag niet mogelijk want de tent is dicht. Dus inhalen moet je toch.

Ronduit onbeschoft en onbehoorlijk gedrag van de werkgever, en ik zou het als ambtenaar daar ook niet pikken.

En kan iemand de potjes temazepam weghalen bij de leden van de ondernemingsraad? Die zet wel heel erg te slapen bij dit soort wanbeleid.
Door Criticus (Ambtenaar) op
Dit doen ze in gemeenteland al jaren, meer werk in minder tijd. 'Dat doe je toch uit sociaal oogpunt. Dat doe je toch uit collegiaal oogpunt. Je kan toch wel wat flexibeler denken. Een beetje geven en nemen... '

Maar dat flexibiliteit van één kant komt en dat geven (hogere vergoeding bij beter presteren) vergeet het MT voor het gemak altijd.

De rek is er bij mij onderhand wel uit.