of 59232 LinkedIn

VNG: 'Voorstel was ook van vakbond'

Ambtenarenvakbond beschuldigt de Vereniging Nederlandse Gemeenten ervan het vrijgevallen werkgeversdeel van de pensioenpremies niet aan arbeidsvoorwaarden voor ambtenaren te willen besteden. VNG is het daarmee niet eens en zegt dat het een gezamenlijk voorstel was.

De VNG is verbaasd over beschuldigingen van de Abvakabo FNV dat het de vrijgevallen pensioenpremies niet aan de gemeenteambtenaren zou willen besteden. Volgens de VNG is er juist samen met de vakbond afgesproken om nu een eenmalige uitkering te geven. De structurele invulling zou dan pas besproken worden bij de volgende cao-onderhandelingen voor 2016. ‘De achterban van de bond wijst dit voorstel nu af,’ aldus een VNG-woordvoerder, ‘maar het was een gezamenlijk plan, dus ook van de Abvakabo zelf.’

Arbeidsvoorwaarden

Volgens het ABP-pensioenakkoord worden de pensioenen van de werknemers van alle overheids- en onderwijssectoren versoberd. Dit leidt onder andere tot een lagere premie voor werkgevers. In het pensioenakkoord is afgesproken dat de afzonderlijke sectoren deze ‘premievrijval’ aan arbeidsvoorwaarden besteden.

Beschuldigingen
Ambtenarenvakbond Abvakabo FNV beschuldigt de VNG er juist van zich niet aan afspraken te houden. Bestuurder Bert de Haas: ‘Is het eindelijk mogelijk om de gemeenteambtenaren op korte termijn een loonstijging te geven van rond de 0,75 procent, zegt hun eigen werkgever: bekijk het maar, wij houden het  geld nog een jaar in onze eigen zak.
 
Wachten 

De VNG zegt nog steeds achter het oorspronkelijke voorstel te staan. ‘Medewerkers zouden daarmee meteen profiteren van de uit de pensioenregeling vrijgevallen middelen. Het is jammer dat de medewerkers nu op nieuwe afspraken moeten wachten,’ aldus de VNG. Die laat overigens wel weten een nieuw voorstel van de vakbonden tegemoet te zien.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Fritz op
Beste Alex,
Het meest waarschijnlijke is, dat u hier nooit meer iets van hoort. De VNG heeft Abvakabo FNV geconfronteerd met haar eigen (wan)beleid en haar eigen keuzes, die vervolgens richting de achterban kennelijk niet goed te verdedigen zijn. Dus even boos zijn voor de bühne van de zijde van Abvakabo en vervolgens blijft alles bij het oude en betalen de gemeenteambtenaren de rekening voor dit wangedrag van Abvakabo FNV.
Door Alex (oud-ambtenaar) op
Ik ben benieuwd hoe dit verder uitpakt. Uit het verleden kan ik me herinneren dat de gelden uit de liquidatie van IZA zorgverzekering - gelden ook door ambtenaren opgebracht - in de zakken verdwenen van de gemeenten etc. etc. Dat was lekker eenzijdig!
Door Gerben op
Dat VNG het in eigen zak houdt is niets nieuws. Als de bestuurders er zelf maar warmpjes bij zitten dan doet de rest niet ter zake.

Je zal die Cazemier toch elke dag tegenkomen en uit angst om je baan te verliezen je mond moeten houden en dus niks durven te zeggen over zijn CAO-stijgingen sinds 2008 t.o.v. zijn "onderdanen".
Door Hans Bruynsma (toezichthouder) op
Wat de ABVAKABOkenner schrijft(oa bijwagen SP), onderschrijf ik. Daarnaast bevindt zich binnen deze bond ook nog steeds een "stalen kader" van de vrm. CPN.
En dit is een algemeen probleem voor de vakbonden.
Ook binnen CNV Publieke Zaak(!) lijkt zich een scheiding der geesten te voltrekken.
Let nu wél op mijn aanhalingstekens!!
De 'stadse leden' (vooral A'dam en R'dam), lijken radicaler en progessiever te worden dan de overigen.
In ledenvergaderingen daar overheerst nog steeds 'het platteland' dat wat gezagsgetrouwer is.
Door Abvakabo-kenner op
De VNG hoeft niet verbaasd te zijn over het breken van beloftes door Abvakabo. Dat komt omdat de Abvakabo enerzijds geen onderzoek doet en vaak nauwelijks inhoudelijk beseffen wat ze doen qua pensioenen maar ook qua zorg bijvoorbeeld. Ze doen maar wat en de top van de FNV ook, en die volgt vaak de werkgeverslobby's en andere partijen in de polder, zoals de VNG.

Maar de radicalisatie bij de FNV zit bij de Abvakabo, dat is een bijwagen van de SP geworden. Dus daar gaat men dan achteraf rellen en weigert afspraken na te komen, zogenaamd om het kabinet en de werkgevers en anderen eens even te laten merken dat Abvakabo een vuist kan maken. Het is allemaal politiek, maar politiek zonder inhoud. Een doodsstrijd van de FNV waar de SP nu de macht grijpt en het door dat gebrek aan inhoud nog erger maakt.

Op dit moment zijn er dan overal ook ruzies waar de Abvakabo komt en die gaan allemaal over onbetrouwhaarheid, dubbele agenda's en afspraken niet nakomen van de Abvakabo. Zo hebben de zorgwerkgevers verenigd in Actiz plus de andere vakbonden in de zorg (CNV, Nu 91 etc) allemaal ruzie met de Abvakabo. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Oss is ophef ontstaan over valse verkiezingsbeloften aan zorgmedewerkers en aan burgers afhankelijk van zorg. Daar wil men de SP nu beslist niet in de coalitie om die reden. En intern bij de FNV/Abvakabo zijn ook ontzettende ruzies en heerst een angstcultuur (zie bv http://www.vn.nl/Archief/Samenleving/Artikel-Sam …
van een aantal ultra linkse (SP)bestuurders die geen tegenspraak intern pikken. En die zich ook niets aantrekken van dat er nu eindelijk eens een goede inhoudelijke koers van de vakbond wordt verwacht, die aansluit op de moderne arbeidsmarkt.

Men wordt steeds Stalinistischer en militanter, het is een doodsstrijd van linkse bestuurders die bij succes terug denken aan de jaren zeventig en echte arbeiders en extreem links. Alsof ze zich nog een keer in nostalgie willen onderdompelen voor de FNV definitief zo dood is omdat niemand meer lid wil worden.
Door Peter op
Er zitten hier mensen over mijn salaris afspraken te maken met een verdomd slecht geheugen. Zouden ze soms ook vergeten zijn dat gemeenteambtenaren heel ver achterlopen t.o.v. het bedrijfsleven en rijksprovincie ambtenaren?
Door henk op
Dus die eenmalige uitkering was mijn eigen geld al..... en nu wil de vng de rest in eigen zak houden. Dit is diefstal! Een aanklacht bij het O.M. zou niet misstaan,
Door aalbers op
Ik snap niet waarom hierover uberhaupt 'onderhandeld' moet worden. Kijk naar wat er in de welzijnssector gebeurt: de premie wordt verlaagd door het pensioenfonds en dat wordt gewoon in loon verwerkt. De opbouw gaat omlaag, de premie kan omlaag daardoor en het dus gewoon geld van de werknemers. Burgemeester Cazemier (VVD, vrz College van Arbeidszaken VNG) heeft van het uitknijpen van de gemeenteambtenaren zijn levensdoel gemaakt. Die gemeentelijke werkgever die kan van mij zo langzamerhand de pot op; ambtenaar 3.0? ambtenaar nul komma nul zullen ze bedoelen.