Advertentie
carrière / Nieuws

‘Vertrek gemeentesecretaris Bekkers slecht voorteken’

Gemeentesecretaris Han Bekkers van de gemeente Amersfoort geeft volgend jaar geen leiding meer aan de ontwikkeling van de ambtelijke organisatie en de onderlinge verhoudingen. Bekkers noemt het tjidstip een natuurlijk moment, maar de Burgerpartij Amersfoort vindt het vertrek een slecht voorteken.

20 september 2013

Gemeentesecretaris Han Bekkers van de gemeente Amersfoort stopt begin 2014 met het leidinggeven aan de gewenste ontwikkeling van de ambtelijke organisatie en de onderlinge verhoudingen. Een natuurlijk moment, zegt hij zelf. Een slecht voorteken, aldus Burger Partij Amersfoort.

Opvolger mag veranderingen uitvoeren
Sinds januari 2012 werkt Bekkers (64) voor de gemeente Amersfoort aan de ontwikkeling van de organisatie. Eerst als interim-gemeentesecretaris, maar vanaf juni 2012 werd hij door het college voor langere tijd benoemd, zodat hij de gewenste ontwikkeling van de organisatie die volgde op zijn analyse van de situatie en de verhoudingen zelf verder kon vormgeven. Voor de uitvoering van de ingezette koers begint de gemeente nu echter met het werven van een opvolger die de organisatie in 2014 kan leiden.

Natuurlijk moment
‘Met bestuur, management en medewerkers wordt gewerkt aan een waardevol en concreet perspectief voor de gemeentelijke organisatie, waarvan de resultaten voelbaar en zichtbaar worden’, aldus Bekkers in het persbericht. ‘De afronding van dit traject eind dit jaar is een natuurlijk moment om de verdere uitvoering over te dragen. Mijn opvolger kan dan samen met het college de verdere aanpak herijken.’

Slecht voorteken
Een vorige gemeentesecretaris, Piet Buijtels, noemde de tijd van zijn vertrek ook een natuurlijk moment, weet het ervaren raadslid en fractievoorzitter Hans van Wegen van Burger Partij Amersfoort. Hij noemt het vertrek van Bekkers een slecht voorteken. ‘Midden in de verbouwing van het gemeentelijke apparaat tot een beter op de burger afgestemde gemeentelijke organisatie laat de architect de boel de boel.’

Stukgelopen op heersende cultuur stadhuis
Volgens Van Wegen staat de top van het gemeentelijk management de dringend noodzakelijke “horizontalisering” in de weg en is Bekkers net als Buijtels in het streven naar verandering stukgelopen op de heersende macht en cultuur binnen de muren van het stadhuis. ‘Die overheersende cultuur op het stadhuis is nog steeds : “Wij weten het beter. Beter dan de gemeenteraad. Beter dan de burger.”

Vierde gemeentesecretaris in korte tijd
Van Wegen wijst erop dat Bekkers al de vierde gemeentesecretaris die in relatief korte tijd is vertrokken. Na Gerard de Klein en Piet Buijtels vertrok Henk Huitink eind 2011, omdat hij een gebrek aan vertrouwen ervoer. Van Wegen ziet een patroon dat gemeentesecretarissen die grote plannen hebben met het ambtenarenapparaat uiteindelijk bakzeil halen. ‘Ik heb er geen harde bewijzen voor, maar uit allerlei bronnen maak ik op dat het de cultuur op het stadhuis is die veranderingen tegenhoudt.’

Job rotation
Het zou goed zijn als de gemeente overgaat op job rotation. ‘Iedere vijf jaar uit je comfortzone en naar een nieuwe plek. Dat gebeurt in het bedrijfsleven, maar niet in Amersfoort. Ik kan dat niet rijmen. Er is een kerngroep van zo’n 15 ambtenaren die zitten lekker bij elkaar en willen dat graag zo houden.’

Als verlicht despoot gedragen
De plannen van Bekkers waren goed, maar dan moet hij ze ook uitvoeren, vindt Van Wegen. ‘Je moet je eigenlijk als een soort Ivo Opstelten gedragen, als een verlicht despoot, om deze veranderingen door te voeren. Onder dwang van grote geldelijke verliezen moet er toch iets gebeuren. We zijn de dertiende stad van Nederland en hebben stevig bestuur nodig die met substantiële bedragen kan omgaan. Voer eens uit wat je afspreekt met elkaar.  Anders zakken we steeds verder in het moeras.’

Moeilijk aansluiting te vinden
Han Bekkers was donderdag niet voor commentaar bereikbaar. Wel schrijft hij in zijn nieuwsbrief over zijn werk in Amersfoort. ‘De belangrijkste opgaven waar ik voor stond zijn gerealiseerd of verwacht ik de komende maanden af te ronden. Maar er zijn ook enkele momenten geweest dat het moeilijk was de aansluiting te vinden, dat ik niet altijd de goede ingangen voor verandering vond en dat mijn visie niet paste. Die spanning hoort er bij en heeft me weer veel geleerd. Voor een evaluatie is het nog te vroeg, maar die zal zeker komen.’

Tijd voor andere omgeving
Eerder schreef Bekkers over zijn periode in retraite voor zijn baan in Amersfoort: ‘Nu, anderhalf jaar later kan ik zien dat de effecten van de retraite toch groter zijn dan het eerst leek. Ik sta anders in het leven, veel meer ontspannen. Ik kijk met een andere blik. Zaken die vroeger mijn grote aandacht kregen zijn nu onbelangrijk. (…) Ik kan er steeds minder om heen dat mijn waarden mijn kader vormen voor de inrichting van mijn leven en de keuzes die ik maak. Ik sta voor waar ik in geloof. Mijn komende vertrek uit Amersfoort houdt ook verband hiermee. Het is tijd voor een andere omgeving.’

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

erikje
Al eerder vertelde ik dat deze mentaliteit al meer dan 40 jaar in Amersfoort heerst.

Het is een kwestie van meedoen en je bek houden op ophoepelen.

Jammer, maar daarin verandering aanbrengen vergt een stevige mentaliteit en die is nu (nog) niet te vinden.
Madelon Revermann / ondernemer
Het Nieuwe Samenwerken heeft helaas niet geleid tot overleg over het vertrek van Han Bekkers. Zijn vertrek is een groot verlies voor Amersfoort; zijn open mind, oprechte wens tot cultuurverandering en frisse geest moeten we missen.



Welke nieuwe kundige kandidaat voor de functie van gemeentesecretaris zou zijn vingers willen branden aan het Amersfoortse ambtenarenapparaat?



Han Bekkers, bedankt voor je oprechte inzet.

Ik wens je al het goede.
soesterkwartierder / vutter
ik denk dat er in ons mooie Amersfoort been flink gehakt moet worden in de ambtelijke top, want het is niet de eerste secretaris die door tegen werken van top ambtenaren op stapt. Het is gewoon een schande dat zoiets mogelijk is. Maar ondanks zijn privé ritjes met de dienstauto vraag ik me wel af wanneer grijpt onze CDA burgemeester in of staat hij ook onder druk van ambtenaren??
Bert van der Slagmulder
Het is niet de eerste keer dat de heer Bekkers bij een grote organisatie voortijdig opstapt, of het niet langer dan 1 à 2 jaar uithoudt. Dus of dit vertrek geheel aan de organisatie van Amersfoort ligt betwijfel ik ten zeerste.
Bart
Voor wie Han beter wil leren is zijn boek "De druppel en de oceaan" een aanrader. Ik heb daar veel van geleerd.
Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
helaas waar deze heldere analyse

in de keistad regelen ongeveer 15 man/vrouw op het stadhuis alles
Cor / inwoner
Ik blijf me verbazen in Amersfoort,om de haverklap de burgemeester in het nieuws over (ge- of mis) van een dientsauto, lekkende ambtenaren zodat hun vriendjes vastgoed hun slag slaan en dit met droge ogen staan te verdedigen, afspraken met bedrijven worden niet of half nagekomen, ambtenaren die emails rondsturen in het handhavende apparaat om die "lastige ondernemers" eens flink willen aanpakken, geen project wat niet gepaard gaat met forse overschrijdingen en een gemeenteraad die als het een beetje moeilijk wordt alles achter gesloten deuren afhandeld.

Er is nog heel veel voor verbetering vatbaar, te beginnen bij bron zodat het zelfreinigend vermogen zijn werk kan doen en dat zou inderdaad jobrotation kunnen zijn, net als de rest in Nederland. Voordat er een beeld ontstaat dat geen ambtenaar deugd: Er werken ook heel veel goedwillende, zeer gedegen onderlegde mensen die echt een uiterste best doen om er iets moois van te maken! Ook dat mag wel eens gezegd worden! Dus aanpakken die 10/15 toppertjes en anders er maar uit!
watcher / bezorgde burger
enig idee wat deze man in een interimfunctie per maand verdient?
Henk Daalder / Windenergie mediator
2 jaar sleuren aan een zware klus is meer dan genoeg.

Laat Amersfoort nog een keer een goede diagnose stellen.

Zoek een passende verander strategie voor de meest knellende problemen.

Ontwerp een flexibel verander proces.

En een regisseur voor het eerste jaar.



Dit verhaal van Gemeentesecretaris Han Bekkers klinkt als dat de 15 invloedrijke personen in de organisatie "het probleem" helemaal hebben uitbesteed aan de heer Bekkers.

Ze denken dat ze dan de handen vrij hebben voor hun hobbies.

Maar zo los je geen problemen op.



Een goede diagnose legt dit soort ontwijk gedrag bloot.

Gemeenteraad, huur goede veranderkundigen in, en luister daar goed naar.

Dan gaat de organisatie uiteindelijk veel meer doen waarvoor ze wel betaald wordt.

Dat is toch de bedoeling van de gemeenteraad?
Advertentie