Advertentie
carrière / Nieuws

Veertigers al digitaal bejaard

Uit onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) blijkt dat gemeenteambtenaren minder vaak alert zijn op het digitale vlak. Rijksambtenaren geven vaker dan lokale ambtenaren aan dat de organisatie een beleid heeft omtrent de digitale werkomgeving en dat nieuwe medewerkers worden ingewerkt in de maatregelen rondom veilig digitaal werken.

27 januari 2017

Ruim een kwart van de werkende Nederlanders vreest voor het verliezen van zijn baan door een achterstand in digitale vaardigheden. Vooral de groep veertigers en vijftigers voelt zich ‘digitaal bejaard.’ Dat blijkt uit onderzoek van Microsoft.

Daarnaast vindt 23 procent van de werknemers niet over voldoende digitale kennis te beschikken. Hoewel vrouwen het moeilijker vinden om technologische ontwikkelingen bij te houden dan mannen (32 procent vs16 procent), heerst de angst voor baanverlies juist meer onder werkende mannen (33 procent) dan onder werkende vrouwen (19 procent). Ook opvallend is dat 46- tot 55-jarigen hier minder wakker over liggen dan millennials (18- tot 25-jarigen), respectievelijk 18 procent tegenover 40 procent. Meer dan een op de tien werkenden is bang dat zijn baan in de toekomst geautomatiseerd of door robots wordt overgenomen.

Uit onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) blijkt dat gemeenteambtenaren minder vaak alert zijn op het digitale vlak. Rijksambtenaren geven vaker dan lokale ambtenaren aan dat de organisatie een beleid heeft omtrent de digitale werkomgeving en dat nieuwe medewerkers worden ingewerkt in de maatregelen rondom veilig digitaal werken. Daarnaast geven ze zichzelf hogere scores op hun eigen digitale veiligheid, die van de organisatie en van medewerkers. Rijksambtenaren herkennen vaker phishingmails en achten de mogelijke gevolgen van ongewenste inbreuk op digitaal vlak als ernstiger in. Ook laten ze veiliger gedrag zien met het gebruik van zakelijke desktopts en laptops, externe USB-sticks en het vergrendelen van zakelijke apparaten.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

veestapel
Een goed werkend systeem vereist geen digitale kennis van gebruikers, hooguit tien jaar en niemand begrijpt nog waar dit artikel over ging.
Petra
Gaat het hier nu om digitale vaardigheden als in kennis en kunde van softwarepakketten of gaat het artikel over digitaal veilig werken?

Zijn m.i. 2 volstrekt verschillende zaken.



BB weer in de bocht. :P
Advertentie