Advertentie
carrière / Nieuws

Van Bunnik tot Saba op het VNG-congres

Op het VNG Jaarcongres in Apeldoorn wordt dit keer het voorzitterschap van Annemarie Jorritsma overgedragen aan Jan van Zanen. Maar daarnaast is er veel gelegenheid om te netwerken en inspo

02 juni 2015

Op het VNG Jaarcongres in Apeldoorn draagt Annemarie Jorritsma na ruim 7 jaar het VNG-voorzitterschap over aan Jan van Zanen. Naast deze benoeming en enkele andere formaliteiten is het vooral netwerken, meepraten, ontmoeten en inspireren op de tweedaagse bijeenkomst. Elke bezoeker van het VNG Jaarcongres in Apeldoorn heeft zo zijn eigen motieven om deel te nemen aan het jaarlijkse gemeentefeest. Maar vaststaat dat velen het gewoon gezellig vinden en er met het hele college een nuttig 'schoolreisje' van maken. Want het is het enige moment in het jaar dat ze collega's vanuit heel Nederland treffen.

Teambuildingsuitje
Afbeelding

 Een van de vaste gezichten van het VNG Jaarcongres is  Hans Martijn Ostendorp, burgemeester van Bunnik. De bestuurder, niet alleen bekend van het kinderpardon maar ook fameus om zijn scherpe tweets, vindt het congres altijd weer een uitje. ‘Leuk om collega-burgemeesters tegen te komen en natuurlijk de bestuurders uit de Achterhoek te zien, waar ik vandaan kom.’ Behalve gezelligheid vindt Ostendorp toch ook inspiratie op het jaarlijkse gemeentefeestje. ‘Wat ik tot nu toe van de sprekers heb gehoord was niet vernieuwend, maar wel bevestigend. Bijvoorbeeld over de dialoog. Luisteren we werkelijk naar elkaar of wisselen we meningen uit? Zoiets vind ik wel inspirerend, daar denk ik nog wel even over na.’ Bunnik is in Apeldoorn door het gehele college vertegenwoordigd. ‘We maken er meteen een teambuildingsuitje van.’



Afbeelding


Loppersum op Saba
Op het VNG Jaarcongres zijn alle gemeenten welkom, ook de bijzondere in ons Koninkrijk. Daarom is Saba ook  weer van de partij. De heren en dame Heyliger, Ramirez, Wilson en Van der Velde waren hier met name om ideeën uit te wisselen. ‘Dit is het jaar van de evaluatie over de aparte status van ons eiland,’ zegt waarnemend griffier Van der Velde. ‘We hopen dat daar serieus naar wordt gekeken. Om het diplomatiek te zeggen, er is nog ruimte voor verbetering. We willen graag respect, en dat het vanuit Den Haag niet alleen een kwestie is van wel de lusten en niet de lasten.’ De bijzondere gemeente heeft overigens ook buiten gelegenheden als deze contact met het lokale bestuur in Nederland. De heer Wilson: ‘We hebben onlangs nog burgemeester Roodenboog van Loppersum op bezoek gehad in Saba. Erg interessant om te horen hoe hij als bestuurder met de aardbevingsproblematiek in zijn gemeente omgaat.’

AfbeeldingHet Loo
Griffier Gerrie Schouten van Zoeterwoude is ook een vaste gast op het congres. ‘Ik zit al 34 jaar in het openbaar bestuur, mijn man is ambtenaar en mijn zoon ook.’ Ze vond de Vlaamse spreker David van Reybrouck erg interessant, maar had graag willen weten hoe de Belgen dat nu doen met stemplicht. Als excursie heeft ze gekozen voor een rondleiding in de tuinen van Het Loo, meldt ze nog terwijl ze zich naar de gereedstaande touringcar haast.



Oude Nokia
Voor burgemeester Steven de Vreeze van Oude IJsselstreek is 2015 een jubileum, het is zijn 30e bezoek aan het VNG Jaarcongres. De bestuurder heeft naar eigen zeggen al ‘een rondje Nederland’ gedaan wat betreft zijn carrière in het openbaar bestuur en heeft het congres in de loop der jaren zien veranderen. Hij diept zijn verouderde Nokia-telefoon uit zijn zak: ‘Hier kan ik dus niet de VNG-app mee downloaden, dus ik moest vanochtend aan de keukentafel het programma en de route uitvogelen. Ik heb wel zo een,’ zegt hij terwijl hij een smartphone uit zijn binnenzak haalt, ‘maar die gebruik ik alleen als agenda. Dat is een groot verschil met vroeger, de digitalisering van het congres.’

                                Afbeelding


Lichtkrant
De burgemeester vertelt dat ook 30 jaar geleden, het pre-mobieltjestijdperk, de bestuurders op het congres bereikbaar moesten zijn. Daar was een trucje voor. De Vreeze: ‘Er was boven het podium een lichtkrant waar de namen werden getoond van personen die met spoed naar het gemeentehuis moesten bellen. Officieel alleen als het belangrijk was natuurlijk,’ grijnst De Vreeze. ‘Maar wanneer ze dan op moesten staan met alle ogen op hen gericht, vermoedde ik wel eens dat dat zo nu en dan vooropgezet was.’
 

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jan beleid
Ik ben ook best wel benieuwd naar de kosten van dit feestje!
diana / helpende zorg en welzijn
Ik ben niet geaccepteerd op mijn werk omdat ik zwart bent ik voel mij alleen soms wil ik niet meer leven omdat ik gepest voelt.
henk
Geen geld voor huishoudelijke hulp.....



Wel geld voor VNG feestjes, dineren bij het duurste restaurant in Apeldoorn (echoput) en hotel overnachtingen met toebehoren.
kaatje
Het VNG congres was weer erg vruchtbaar. Het eten was goed, de bmw s reden prima en de hotelovernachtingen waren erg nuttig. Zo spreek je nog weer iemand (en meer dan dat). Wel jammer dat velen hun nieuwe iphone 6 van de gemeente slechts gebruiken voor hun agenda. Daar moeten we nodig een training in noordwijk voor regelen
hans wieser / senior project/programmamanager
Een jaarlijks snoepreisje voor lokale besturuders waar een groot deel van de problemen in de zorg van hadden kunnen worden opgelost. Schandalig dat zichzelf respecterende politici zich daar durven te vertonen, terwijl ouderen en gehandicapten op dat moment aan hun lot worden overgelaten.

Het beste voorstel tijdens het "congres" zou zijn geweest dat dit het laatste uitje van de VNG is!! Dan doen jullie nog eens waarvoor je bent gekozen ipv je zakken en mond/maag vullen.
Dodelie
Ik sluit mij volledig aan bij de reeds gegeven reactie's
hans wieser / senior project/programmamanager
Waarom denken jullie dat in het VNGcongres mijd als een besmettingshaard van verkeerde gewoonten? Als ik er een paar dagen op uit wil, dan doe ik dat ik mijn eigen tijd, van mijn eigen geld en vooral niet met collega-bestuurders. Dan even niet!
peter vreeswijk
Dit is een groot schandaal!
verdrietig
Hoe groot was het tekort van de gemeente apeldoorn ook alweer? En naar verluid wil men nog veel meer gaan bezuinigen.
John
Alle reacties hier bevestigen al wat ik ook zie: lekker met alle bobo's onder mekaar twee dagen lang genieten van allerhande dranken en spijzen a 2000 euro per deelnemer. En ondertussen wordt elk extraatje voor de ambtenaar weg bezuinigd. Goed bezig hoor. En vooral volhouden dat het zo nuttig is!
Fritz
Beste Joost,

Dat extraatjes voor ambtenaren worden wegbezuinigd, daar heb ik niet zo'n grote problemen mee, maar kennelijk geldt die versobering dan weer kennelijk niet voor de dames en heren bestuurders. Ik vermoed dat er voor het hiermee gemoeide geld ook moeiteloos een betere bestemming binnen de gemeente gevonden kon worden. Maar verbaast ons dit gedrag? Helaas moet het antwoord daar volmondig 'Nee' op luiden. Dat bestuurders dit dus kennelijk gepast vinden in een tijd van bezuinigingen, dat maakt wel een beetje triest.
griffie
Ik krijg associaties met de FIFA...... ook dit is niet uit te leggen. Een soort zelfverrijking en zelfbevrediging ten kosten van mensen die huishoudelijk hulp, aangepast voorzieningen, e.d. nodig hebben. Misselijk makend!!!!
Advertentie