Advertentie
carrière / Nieuws

Vakbond wacht met reactie op looninzet VNG

Het VNG-bestuur heeft de 388 gemeenten laten weten weinig ruimte te zien voor salarisontwikkeling in de nieuwe cao voor gemeenten. De huidige cao loopt 1 mei af. De gemeenten kunnen tot 14 februari reageren op het voorstel van het VNG-bestuur. De dag erop beginnen de onderhandelingen met de vakbonden.

19 januari 2017

De grootste ambtenarenvakbond FNV wil vooralsnog niet reageren op de ‘zeer bescheiden’ loonruimte die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gemeenteambtenaren wil bieden.

Het VNG-bestuur heeft de 388 gemeenten laten weten weinig ruimte te zien voor salarisontwikkeling in de nieuwe cao voor gemeenten. De huidige cao loopt 1 mei af. De gemeenten kunnen tot 14 februari reageren op het voorstel van het VNG-bestuur. De dag erop beginnen de onderhandelingen met de vakbonden.

2,5 procent
Zolang de loonparagraaf in de arbeidsvoorwaardennota van het VNG-bestuur nog ter bespreking van de leden ligt, willen de vakbond niet reageren. Het gaat volgens FNV-onderhandelaar Bert de Haas namelijk nog niet om de vastgestelde inzet. De bond is zelf ook bezig met de bespreking van de eigen inzet met de leden. ‘Ook daar doe ik voorlopig geen uitspraken over’, laat hij weten. Wel wijst hij erop dat de arbeidsvoorwaardennota van de FNV inzet op een salarisgroei van 2,5 procent.

Weinig ruimte
Volgens de VNG is er zo weinig ruimte voor een nieuwe salarisafspraak in de nieuwe cao, omdat de stijgende pensioenpremies de werkgevers veel geld gaan kosten. Daarmee is volgens de VNG de arbeidsvoorwaardenruimte volledig benut. ‘Als er ruimte is voor een nieuwe salarisafspraak in 2017, dan is die zeer bescheiden’, zo liet het bestuur van de koepelorganisatie de gemeenten weten.

Reacties: 23

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerrit
De inzet is 2,5%. Waarom met minder genoegen nemen? Dat doen we immers al sinds 2003. In bijna 90% van de gevallen ontvangen we nog niet de helft. Klaar hiermee!



Trinus / Ambtenaar
Zou de FNV denken dat het er beter op wordt door te wachten. Er past maar één reactie: beste gemeenten, bespaar u de moeite te reageren op de brief van uw eigen VNG. Laat die CAO maar zitten want dat wordt toch niks, net als in afgelopen tien jaar. We gooien het bijltje er bij neer; wat ons betreft gaat u de gemeentelijke ambtelijke diensten omtoveren tot werkgelegenheidsprojecten voor bijstandsgerechtigden, asielzoekers, statushouders, mensen met een arbeidsbeperking en andere gratis handjes. Dat spaart lekker uit. Succes er mee en de groeten van de gezamenlijke vakbonden.
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Er is maar een reactie hierop mogelijk alles platgooien . En voor meneer de haas laat je niet weer met een kluitje in het riet sturen zoals voorgaande jaren . Stakingkassen open en niks meer pikken van die zakkenvullers die wel goed voor zichzelf zorgen en de ambtenaren kunnen sterven in hun optiek
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Gemeentebestuurders hebben net bericht gekregen dat ze er 4,9% bij krijgen. Ik bedoel maar
Fritz
Bert de Haas is weer de onderhandelaar. Die kreeg de voorgaande keren ook al zoveel voor elkaar....... Ik had nog even de hoop dat er een echte onderhandelaar zou komen.....
henk
De uitkomst moet minimaal 4,9 % worden. Dat is conform gemeentebestuurders. Voor ons zijn de boodschappen net zo duur als voor hen.

De inzet moet zijn 4,9 % + 6,5 % ( ivm jarenlange 0 lijn) : 11,4 procent.



Zoniet dan leggen we allea plat!!



herman jansen
Er is al geen jongere bereid om bij de gemeente te gaan werken. Bij een bedrijf verdient men zo n15% meer, krijgt men een leaseauto en gunstige hypotheek.



De vergrijzing zal bij de gemeente nog meer toenemen en de instroom van jongeren is Nul komma nul .
Nieuwsbreker
Inzet is 2,5%.... Tjonge, jonge, dat zet zoden aan de dijk!! Als je nagaat dat de inzet altijd hoger is dan wat je krijgt, moeten we er maar op rekenen dat we 0,3% bij krijgen en dus WEER in koopkracht op achteruit gaan.



Ronduit belachelijk.
Bertus / Observant
Gemeenteambtenaren zijn er in de afgelopen 14 jaar geen stuiver vooruit gegaan in koopkracht (check de cao's en de inflatiecijfers maar). Als de Haas dat kunstje van de vorige CAO nog een keer flikt kan hij net zo goed direct in de tweede kamer gaan zitten!

1-jarige CAO's en minimaal 3% in 2017!
Marga / Gemeente ambtenaar
Per saldo staat er bij mij deze maand minder op de rekening dan in 2016. De pensioenpremie is voor de wernemers nl ook fors gestegen, VNG. DE minieme loonstijging per 1 jan. 2017 compenseert daarvoor niet eens.

Als er 1 manier is om jezelf als vakbond te marginaliseren dan is het zo wel. Dit is een heilloze weg.
H. Wiersma / gepens.
De VNG verschuilt zich al jaren achter het feit dat er te weinig loonruimte zou zijn.

MIJN STELLING is deze: de VNG bezuinigt al jarenlang op de salarissen van de gemeenteambtenaren en gebruikt deze bezuiniging voor algemene doeleinden.

De via het Gemeentefonds (trap op, trap af) van het Rijk ontvangen salariscompensatie wordt al jarenlang niet doorbetaald aan de gemeenteambtenaren (vergelijk met de salarisontwikkelingen van rijksambtenaren en provincieambtenaren sinds 2009).

Kortom er valt nog héél veel in te halen Bert de Haas!
A. vd Velden
Ondanks de loonsverhoging van januari, voor mij 18 euro bruto, geeft mij loonstrookje 2 euro minder aan dan afgelopen jaar. Nog los van inflatie en hogere zorgpremie. Het koopkrachtplaatje van Rutte2 gaat voor vele van ons niet op. Tijd voor echte koopkrachtcorrectie.
Rinie / plv. griffier/raadsadviseur
Net salarisstrook ontvangen bruto 19 euro meer netto 11 euro minder. Waar blijft koopkracht behoud. De rechtsposities van ambtenaren wordt met enkele jaren gelijk gesteld met werknemers. VNG begin nu maar vast met een goed salarisaanbod en is nog veel achterstand in te halen op dit punt.
Rutten
De actie bereidheid is groot. Ik zou zeggen: meld je elke maandag ziek tot er een normaal salarisbod van de vng ligt. Dit is toch ook om echt ziek van te worden.!
H. Wiersma / gepens.
@Rutte(n). Je draait de zaken om! Het gaat hier om zaken waarvoor jezelf en je kornuiten van de ministeries van Binnenlandse Zaken (Plasterk) en van Financiën (Dijsselbloem (PvdA) en Wiebes (VVD) verantwoordelijk zijn. In 'de sprookjes' van Rutte (VVD) gelooft heel Nederland al niet meer.
Peter
Aangezien er door de gemeenten en de VNG niet in eerlijkheid wordt samengewerkt met de overheid hoort er helemaal geen loonsverhoging te zijn.
henk
Peter lijkt het niet te snappen...... of zit al aan zijn zondagmiddag borrel
H. Wiersma / gepens.
Vandaag even de netto-inkomsten gecheckt (gepensioneerd echtpaar AOW + plus beperkt pensioen) gaat er netto E 13,75 per maand op vooruit, waarvan E 12,52 AOW. Alleen de kosten van de ziektekostenverzekering stijgen al E 40 per maand! Dit is de zoveelste aanslag op de pensioneerden. En dan hebben we het nog niet eens over alle extra aanslagen en alle andere lasten- en belastingverhogingen.

Wanneer gaan de sprookjes van het kabinet Rutte (VVD)/Asscher (PvdA) eindelijk eens eindigen? Liever vandaag dan morgen!
Ronald
Geen loonsverhoging???? ONACCEPTABEL. Ik heb alweer minder bijgeschreven gekregen in januari. Op deze manier wordt het wel heel erg karig.

Zo ga je niet met je mensen om. Dus kom op VNG, denk eens na............
Bertus / Observant
Overigens zijn het alle colleges van B&W die zich heerlijk verschuilen achter de VNG. Dat zijn die colleges die elke nieuwjaarsborrel zeggen dat wij het zo fantaaaaaaastisch hebben gedaan en vervolgens toekijken hoe de gemeenteambtenaren met nog niet eens een fooi worden weggestuurd.
Gerrit
Zonder het jaarlijks budget dat is bestemd voor de lonen van de gemeenteambtenaren kan het bestuur een veel mindere sier maken voor hun eigen agenda. Ben zeer benieuwd hoe de financiële medewerkers binnen de gemeente van de onderhandelaar namens de VNG tegen dit soort schaamteloze praktijken aan kijken in de wetenschap van die 4,9% voor zichzelf!!
Ad / ambtenaar
Ieder jaar krijgen we van de VNG weer te horen dat er geen loonruimte aanwezig is.

Het lijkt wel of zij nog gebruik maken van een grammofoonplaat waar de naald al 10 jaar in de zelfde groef blijft hangen.



Indien we in het vervolg de loonontwikkeling van politici gaan volgen dan zijn we in een keer van al dat demotiverende gedoe af!
Fritz
Beste Ad,

Probleem is dat, namens ons, niet daartoe gekozen of benoemd, schoothondjes van de werkgever, zoals Bert de Haas van het FNV die de onderhandelingen voeren. Het zijn die lieden die zich al jaren met hetzelfde kluitje in het riet laten sturen. Wat zullen ze trots zijn, FNV en werkgevers. Al bijna tien jaar geen enkele echte verbetering. En de sigaren uit eigen doos zullen langzamerhand ook wel op zijn. Maar toch: Plas, Glas, Was. Dat krijg je van een systematiek waarbij niet daartoe benoemde figuren, tegen een dik salaris, namens jou het schoothondje van de werkgever mogen spelen. Bert de Haas, trek uw conclusies en maak alstublieft plaats voor een echte onderhandelaar. Door u leveren we al jaren feitelijk in.
Advertentie