of 59250 LinkedIn

Uitzenden privégesprekken Hoes onrechtmatig

Omroep PowNed had de stiekeme opnames van de toenmalige burgemeester Onno Hoes en een date niet mogen uitzenden oordeelde de rechter.
4 reacties

Onno Hoes heeft woensdag een belangrijke slag geslagen in zijn juridische strijd tegen PowNed. De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat de omroep geen heimelijk gemaakte opnames had mogen uitzenden van een afspraak in privétijd van Hoes toen hij nog burgemeester van Maastricht was.

Wissen

PowNed moet ervoor zorgen dat de onrechtmatige fragmenten niet meer via zoekmachines op internet terug te vinden zijn. Omdat de beelden volgens de rechtbank deels gemanipuleerd zijn uitgezonden, moet de omroep een kopie van de originele beeld- en geluidsopnamen aan Hoes geven, zodat hij dit verder kan onderzoeken.

Goede naam aangetast

De rechtbank is het met Hoes eens dat de omroep op ongeoorloofde wijze inbreuk maakte op zijn persoonlijke levenssfeer en dat hij in zijn eer en goede naam is aangetast. Volgens de rechter is een burgemeester als een publiek figuur niet zonder meer vogelvrij. ,,Zelfs niet als hij zelf aanleiding heeft gegeven voor publiek debat over zijn persoon'', aldus de rechtbank. De rechter oordeelt dat er geen sprake was van een ernstige misstand die alleen kon worden aangetoond met behulp van een verborgen camera. ,,De inbreuk op het privéleven van Hoes was niet gerechtvaardigd."

Schadevergoeding

De rechtszaak is hiermee nog niet afgerond. Er loopt nog een bodemprocedure, waarin Hoes schadevergoeding zal eisen. Omroep PowNed kondigde woensdag alvast aan in hoger beroep te gaan. ,,Anders dan de rechtbank, blijven we van mening dat er wel degelijk sprake is van een misstand die publicatie van de opnamen rechtvaardigt", zegt advocaat Cor Hellingman namens de omroep.


Niet vogelvrij
Hoes is blij met de voorlopige uitspraak van de rechtbank. ,,Het doel is bereikt. De rechter vindt dat mensen die een publieke functie vervullen niet vogelvrij zijn'', reageerde zijn advocaat Kalff. ,,Er was volgens de rechter geen sprake van een misstand. Een geheime camera was een te zwaar middel. Ook is er geen wederhoor gepleegd''.

Derde persoon

De derde hoofdpersoon in de kwestie is de 21-jarige Robbie Hasselt, de jongeman die Hoes tot het afspraakje wist te verleiden. Voor hem is de uitspraak gunstig, want hij hoeft van de rechter geen foto's en WhatsApp-gesprekken te rectificeren of beeldmateriaal aan Hoes af te staan. Hoes draait daarom op voor de juridische kosten van Hasselt, die zijn begroot op ruim 900 euro. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Annemiek (ICmedewerker) op
Vreemd. Dit filmpje kan wel degelijk dienen om een misstand aan het licht te brengen en is dan toegestaan omdat dit het recht op privacy van betrokkene overstijgt. En die misstand is er. Menéér Hoes heeft namelijk niet gevraagd naar de leeftijd va de hem onbekende prostituee omdat hij te druk was met het schofferen van zijn eigen gemeenteraad. En om diezelfde reden - niet nagaan van de de leeftijd van de prostituee - worden nu in Valkenburg en Dordrecht mannen veroordeeld. Ik vind ze niet zielig, maar het is dus wel klassenjustitie.
Door Ellen op
Komt er nu ook een zaak tegen RTL4 die Maat hebben beschadigd door stiekem filmopnames van zijn presentatie te maken en die wereldwijd bekend te geven en vervolgens hem de schuld te geven van het leed dat zij daarmee zelf eerst veroorzaakt hebben? Moet er niet eens een rem komen op het maken van stiekeme filmopnames om de heilige verontwaardiging te kunnen uitschreeuwen, waarbij dan veel meer schade veroorzaakt wordt dan door de geheimhouding ooit ontstaan was?
Door Nobby (animal cop) op
Een eerste stap van Hoes om de fratsen van PowNed hard aan te pakken. De laatste stap zal volgens mij moeten zijn dat PowNed alle kosten zal moeten betalen die Hoes heeft gehad inclusief inkomensderving vanwege zijn gedwongen ontslag als burgemeester. Ook gemeente Maastricht kan volgens mij PowNed via een schadeclaim aanpakken. Het wordt gewoon tijd dat iemand dit een keer doet en ik wens Hoes veel succes in de strijd.
Door Sjaak op
Goed, dat er rechtspraak is en dat lieden die de rechtstaat schofferen de maat wordt gemeten. PowNed moest eens goed wakker worden geschud en dat is nu gebeurd.