Advertentie
carrière / Nieuws

Thuiswerken vereist ander leiderschap

De negatieve effecten van thuiswerken door ambtenaren kunnen wel worden weggenomen door een goede manier van leidinggeven, stelt bestuurskundige Hanna de Vries in haar proefschrift over telewerken in Nederlandse gemeenten. Ze enquêteerde onder meer alle Nederlandse gemeentesecretarissen en OR-leden.

12 oktober 2018
kortje-ambtenaar-en-carriere.jpg

In veel gemeenten is flexibel werken, vanuit huis of op flexibele werkplekken op kantoor, inmiddels niet meer weg te denken. Maar thuiswerken is niet zaligmakend. Thuiswerkende ambtenaren zijn eenzamer en minder betrokken. Ze missen de contacten met anderen op de werkvloer. Het vaak geclaimde voordeel van thuiswerken, namelijk dat de bevlogenheid toeneemt vanwege grotere autonomie, is er niet. 

De negatieve effecten van thuiswerken door ambtenaren kunnen wel worden weggenomen door een goede manier van leidinggeven, stelt bestuurskundige Hanna de Vries in haar proefschrift over telewerken in Nederlandse gemeenten. Ze enquêteerde onder meer alle Nederlandse gemeentesecretarissen en OR-leden.

Uit haar onderzoek blijkt dat telewerken een andere manier van leidinggeven vereist, omdat de medewerkers ‘uit het zicht’ zijn. Bij een empowerende stijl van leidinggeven krijgen medewerkers veel vrijheid in het uitvoeren van hun werkzaamheden. Controlerende leidinggevenden houden hun werknemers veel meer in de gaten. Uit de studie blijkt dat een empowerende leiderschapsstijl ertoe leidt dat gemeenteambtenaren meer telewerken.

Uit het onderzoek blijkt ook dat gemeentesecretarissen vinden dat ambtenaren een stuk positiever zijn over telewerken dan OR-leden. De OR-leden menen dat ambtenaren de mogelijkheid tot telewerken geleidelijk willen uitproberen. Terwijl gemeentesecretarissen denken dat de ambtenaren het zonder meer positief zullen vinden. Dit vormt een potentieel gevaar, meent De Vries, bij het implementeren van innovaties, omdat topmanagers te rooskleurig kunnen denken over de ervaringen van medewerkers.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk / raadslid
Bevlogenheid in een bureaucratie? Onder de ambtenaren? Waar mensen worden nooit krediet krijgen omdat ze 'slechts' een radartje zijn in het klokwerk? Waar bestuurders lof krijgen, maar kritiek afschuiven op het ambtelijk apparaat? Heeft volgens mij te maken met inherente eigenschappen van het systeem, niet met thuiswerken en leidersschapstijl.
Wottsjer
Sociale isolatie is één, erger is de professionele isolatie, het mekaar inspireren, ten voorbeeld zijn en het van elkaar leren door zien en voelen. Thuiswerken heeft als het structureel gebeurt een ontwrichtende invloed op organisaties en teams. Goed dat daar eindelijk aandacht voor komt.
Jan
Eens met Wottsjer. Sterker nog: ook de flexplekken op kantoor hebben hetzelfde ontwrichtende effect. Er is geen teamgeest meer en je ziet je directe collega's veel minder. Je inspireert en corrigeert elkaar dus minder en je weet van elkaars werk minder af. Dat hele flexwerken is een ordinaire bezuinigingsmaatregel uitgaande van een theoretisch gemiddeld percentage van aanwezige ambtenaren. Kom je echter op dinsdag of donderdag wat later dan kun je in de kantine of op een andere rotplek gaan zitten of maar weer thuis gaan werken. Wat een tijd gaat er ook verloren met zoeken naar een werkplek of een collega die je nodig hebt.
Peter / Projectmanager
Een goede dissertatie is nooit weg. Al is het maar om aan te tonen dat het onderwerp telewerken/thuiswerken/HNW/flexibiliteit al decennia lang een kwakkelend bestaan kent.

Bovenstaand artikel suggereert echter volstrekt oude inzichten.



Ik citeer maar een stukje uit een (overheids-)rapport uit 2002 : "Veel gesprekspartners wijzen er op dat telewerken een andere stijl van leidinggeven vereist. Deze stijl laat zich omschrijven als participatief, faciliterend, met vertrouwen en met een gering aantal spelregels. Sommige geïnterviewden wijzen erop dat de organisatie nog niet zover is en dat - door opleiding en begeleiding - de organisatie rijp gemaakt moet worden.

De belangrijkste belemmering die wordt genoemd, is de bereidheid tot veranderen."

Dat dat laatste hoofdzakelijk een management-issue is is genoegzaam bekend.



De frase uit De Vries' voorwoord "Welke ideeën zitten achter zulke nieuwe werkwijzen bij de overheid, welke factoren zorgen ervoor dat het ‘werkt’ en, vooral niet onbelangrijk, werkt het ook echt?" maakt dat ik de dissertatie tóch ga lezen.
Jannie
Ik vind het heerlijk om een vaste dag per week thuis te werken ipv in een flexkantoor met kantoortuinen en te weinig werkplekken. En ik vind het fantastisch dat de werkgever die mogelijkheid biedt. Daarmee heb ik een perfecte combinatie van betrokkenheid en contact met collega's tegenover geconcentreerd 'productie' leveren vanuit huis. Bovendien is het op die manier ook nog eens makkelijk om 's avonds nog iets af te maken of zonodig werk- en zorgtaken te combineren. Ik denk dat het concept van thuiswerken niet zozeer een probleem is, als veel meer het concept van de flexplekken en kantoortuinen. Misschien moet daar maar eens een onderzoek aan geweid worden...
Advertentie