Advertentie
carrière / Nieuws

Sluis wil oudere ambtenaren snel kwijt

Wethouder Conny Almekinders van de gemeente Sluis presenteerde tot verrassing van de raad deze week al een vertrekregeling voor ambtenaren boven de 60 die voor 1 december willen vertrekken. De raad zet vraagtekens bij de snelheid en het passeren van de raad en heeft twijfels over de gevolgen voor de organisatie.

16 september 2013

Het gemeentebestuur van Sluis wil ambtenaren van 60 jaar en ouder per 1 december vervroegd met pensioen sturen met een speciale vertrekregeling. Maar de wethouder gaat voor de raad te snel.

20 procent ambtenaren boven de 60
Per 1 januari veranderen de mogelijkheden voor ambtenaren om vroeger uit te treden en dat geeft gemeenten en provincies de kans om nu nog hun vergrijsde ambtenarenbestand uit te dunnen. De gemeente Sluis heeft een bovengemiddeld percentage ambtenaren boven de 60 jaar: 20 procent van het personeelsbestand (tegen 10 procent landelijk), wat neerkomt op 40 van de 200 ambtenaren. Een derde daarvan zou via een speciale vertrekregeling voor 1 december willen vertrekken.

Snelle presentatie door tijdsdruk
Wethouder Conny Almekinders voelde de tijdsdruk en presenteerde de plannen voor de vertrekregeling afgelopen maandag al. Dat was tegen het zere been van het seniorenconvent, het overleg tussen fractievoorzitters en het college. Fractievoorzitter Adri Rosendaal van Nieuw Gemeentebelang: ‘De afspraak was dat het college eerst met een uitgewerkt voorstel terug zou komen bij ons of bij de raad, daarna de fiattering zou volgen en dat we er dan pas mee naar buiten zouden komen.’

Relatief laat gestart
De politiek was er dus niet zo gelukkig mee dat het nieuws maandag al op straat lag. ‘Er heeft geen nader overleg met de raad plaatsgevonden. We hebben dinsdag een besloten raadsvergadering ingelast om ons nader te laten inlichten door het college.’ Almekinders geeft toe dat er een zekere tijdsdruk was, maar zegt ook dat de maatregel de invulling van een noodzakelijke bezuiniging is. 'We hebben dit traject hier relatief laat opgestart, vandaar dat de raad verrast is.’

Argumenten niet goed genoeg

Rosendaal begrijpt de tijdsdruk die de wethouder parten speelde. ‘Toch moet je dan zorgvuldig de procedure volgen. Met name bij het personeel liggen deze zaken heel gevoelig.’ Daarnaast wijst hij erop dat iedereen straks tot zijn 67ste moet doorwerken. 'En dan zien zij nu dat ambtenaren deze gunstige regeling krijgen. Dat moet je dan goed beargumenteerd uitleggen, en zeker in een verkiezingsjaar. De argumenten zijn nog niet duidelijk genoeg om uit te leggen waarom het goed is voor de gemeente dat oudere ambtenaren nu vertrekken.’

Natuurlijk verloop stokte door crisis
Volgens Almekinders was de verwachting dat de gemeente via natuurlijk verloop tot inkrimping zou komen. ‘Maar we moesten voor deze regeling voor 1 december een besluit nemen en de bezuinigingsopgave werd steeds groter. Daarbij stokte het natuurlijk verloop door de crisis. We hopen dat met een aanvullend bedrag te stimuleren. Daarbij, als we de bezuinigingsmaatregel niet nemen, moeten de lokale lasten omhoog. Dat willen mensen ook niet. En we zien ook in andere sectoren ook een overgang van langer doorwerken naar bestrijding van de werkloosheid. We kunnen straks jongere mensen aannemen.’

Straks externen inhuren?
Rosendaal is er nog niet uit wat hij van de regeling vindt. Al naar gelang het aantal gebruikers kost de regeling de gemeente 2,5 tot 4,5 miljoen euro. Dat geld zou met de bezuiniging van 1,5 miljoen per jaar maximaal binnen drie jaar zijn terugverdiend. Rosendaal: ‘Ik zie de voordelen, maar ook de nadelen. Het personeel krijgt meer taken en moet op cursus. De vraag is of je met minder mensen toe kunt. Als de oudere ambtenaren vertrekken, kun je dat gat dan snel opvullen met goed opgeleide jongeren? Of moeten we meer externen inhuren? Dat is veel duurder.’ De kosten voor de regeling noemt hij “nattevingerwerk”. ‘Ik sta er nog twijfelachtig in. Voor de andere raadsleden is het ook nog geen uitgemaakte zaak.’

Maatregel is noodzakelijk
Wethouder Almekinders moet de raadsleden op een ingelaste raadsvergadering op 26 september overtuigen van de noodzaak van de maatregel. ‘De raad moet het krediet beschikbaar stellen. De regeling is niet goudomrand hoor: 70 of 80 procent van het laatstverdiende loon en dan geven we nog een aanvullend bedrag om het aantrekkelijk te maken. We mikken op een herbezetting van 30 procent om zo flexibeler te kunnen zijn, de organisatie te verjongen en ook rekening te houden met instroom van mensen uit de wsw.’

Efficiencyslag maken
De wethouder weet niet hoeveel oudere ambtenaren gebruik gaan maken van de regeling. ‘We komen niet in de problemen als ze allemaal vertrekken. We hebben samenwerkingsverbanden met andere gemeenten, onder meer op belastinggebied. Als dat optimaal functioneert, kunnen we dat beter stroomlijnen. We hebben nu niet teveel mensen, maar we kunnen nog wel een efficiencyslag maken.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
Fijne werkgever. Hé, ouwe lul, je bent ongewenst.



Misschien met enige tact en diplomatie de pil van Drion uitreiken?
Peter / ambtenaar
Het is niet te hopen dat de gemeente Sluis de onverkwikkelijke ontslagerij-methode van de gemeente Zevenaar toepast om ambtenaren buiten de deur te werken.



Zie blog intimidatie, psychoterreur en andere geheime vormen van geweld en machtsmisbruik op het werk:

http://www.wijdoendatzo.wordpress.com/
Paul / projectleider
Vooral die laatste opmerking, we hebben niet teveel mensen, maar kunnen gerust met 20% minder personeel onze taken uitvoeren...

Ik zou zeggen doe dat dan!



hans wieser / senior project/programmamanager
Sluis is niet de enige gemeente die moet bezuinigen en dat wil bereiken door een regeling te treffen met oudere ambtenaren. Lijkt mij niks mis mee, als daarmee jonge ambtenaren aan het werk kunnen blijven.

Mits alles gebeurt op vrijwillige basis. Dus zal het afhangen van de insteek van de wethouder. Als zij denkt sukses te hebben met een sigaar uit eigen doos, kan zij het wel vergeten. Collega's laat goed uitrekenen wat e.e.a. je aan minder pensioen gaat kosten na je 65e. Dat valt vaak erg tegen!!!! ABP rekent het zo voor je uit.
Jan
Gewoon weer de VUT-regeling invoeren. Jongeren kunnen niet aan de slag nu en ouderen zien er vaak als een berg tegenop tot hun 67e te moeten doorwerken. Dat geklets over een tekort aan arbeidskrachten is onzin. De automatisering slaat immers steeds meer toe.
Liever vandaag nog dan morgen
Wat is dit dan voor een regeling....?

Van onze p&o 'r hoor ik alleen maar dat er geen mogelijkheden zijn. De belastingdienst doet moeilijk over vervroegde uittreding.
hro
Als Sluis een regeling heeft gebaseerd op leeftijd dan kost dit 52% 'strafheffing' loonbelasting. Er is dan sprake van een RVU (regeling vervroegde uittreding).

De Belastingdienst wil een uitzondering maken als bij een reorganisatie alle leeftijden (evenredig) worden getroffen. Eerst dus eens goed informeren! Los van wachtgeldverplichtingen.
Peter / ambtenaar
Uit informatie blijkt dat tussen de gemeente Sluis en de oudere werknemers op geheel vrijwillige basis wordt overeengekomen dat zij met KeuzePensioen gaan (dat kan vanaf 60 jarige leeftijd).



De gemeente Sluis vult dat KeuzePensoen dan aan met minimaal 35 % (bij rang 13) en maximaal 45 % (bij rang 3) van het salaris dat betrokkene zou verdienen tot hij 65 is. Bij de gemeente Terneuzen is eerder een soortgelijk systeem toegepast.



Dit is een heel andere regeling dan de zero-sum-ontslagmethode van de gemeente Zevenaar.



Zie blog intimidatie, psychoterreur en andere geheime vormen van geweld en machtsmisbruik op het werk:

http://www.wijdoendatzo.wordpress.com/
Advertentie