Advertentie
carrière / Nieuws

Scholing hoeft niet zo in Zuiden

In geen enkel provinciehuis zijn de uitgaven aan scholing van het personeel ten opzichte van de loonsom zo laag als in Maastricht. Waar de ­cao-norm daarvoor op 2,0 procent ligt, steekt de provincie Limburg een krappe 1,4 procent van de loonsom in opleiding en ­ontwikkeling van de medewerkers. Dat blijkt uit de ­Personeelsmonitor 2016 van het A&O fonds Provincies.

18 augustus 2017

In geen enkel provinciehuis zijn de uitgaven aan scholing van het personeel ten opzichte van de loonsom zo laag als in Maastricht. Waar de ­cao-norm daarvoor op 2,0 procent ligt, steekt de provincie Limburg een krappe 1,4 procent van de loonsom in opleiding en ­ontwikkeling van de medewerkers.

Dat blijkt uit de ­Personeelsmonitor 2016 van het A&O fonds Provincies. De Limburgse zuinigheid op dat vlak is geen noviteit. Ook in 2015 werd aan scholing niet meer dan 1,4 procent van de totale loonsom uitgegeven. In 2014 was het overigens nog lager: 1,1 procent.

Cao-norm

Over de hele linie blijken provincies vorig jaar iets minder te hebben uitgegeven aan opleiding en ontwikkeling: 2,0 procent van de loonsom. Dat is een fractie lager dan in 2015 (2,1 procent), maar wel nog op de ­cao-norm dus.

De provincie Noord-Holland gaf vorig jaar relatief gezien het meest uit aan scholing van het personeel: 2,7 procent van de loonsom. In euro’s was dat ruim 1,8 miljoen euro. Uit het overzicht blijkt dat Friesland ten opzichte van 2015 vier ton meer in de scholingspot heeft gestort en daarmee opeens net uitkomt boven de cao-norm.

Overijssel bovenaan

De provincies Groningen, Zuid-Holland en Gelderland bezuinigden vorig jaar respectievelijk twee, anderhalf en een ton op het scholingsbudget. Overijssel deed dat ook en gaf in 2016 drie ton minder uit dan in 2015. Ondanks die verlaging liggen de uitgaven aan ontwikkeling en opleiding in Overijssel ten opzichte van de totale loonsom met 2,5 procent nog altijd ruim boven de cao-norm.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

martin / bewoner van Utrecht
Sommige data zijn zo globaal dat je er weinig aan hebt. Natuurlijk is het goed om te kijken of een cao-afspraak wordt nagekomen (nee dus). Belangrijker nog is om zicht te krijgen op de vraag of de gelden worden geïnvesteerd in de duurzame inzetbaarheid van alle medewerkers (ik zie vooral investeringen in jongeren, managers en in ICT-projecten).
Gerrit
Loonontwikkeling landelijk regelen. De besturen van de gemeenten graaien er nu geregeld in! Dat is tijdens de crisis goed zichtbaar geworden: loonaccres op de begroting in 2009 en 2010 was 1,75% p.j. Hiervan is meer de helft naar andere "willekeurige bestuurlijke" bestemmingen verhuist. Ik hoor daar de bonden niet over?
Advertentie