Advertentie
carrière / Nieuws

Salaris ambtenaren kan wel omhoog

De nullijn voor ambtenaren wordt mogelijk versoepeld. In ruil daarvoor moet er wel worden bezuinigd op de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat staat in de Macro Economische Verkenningen 2014 van het Centraal Planbureau (CPB). Dat rapport is onderdeel van de plannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteert. Het CPB stelt in de rapportage dat met name het wederom bevriezen van de ambtenarensalarissen negatieve gevolgen heeft voor de koopkracht.

16 september 2013

De nullijn voor ambtenaren wordt mogelijk versoepeld. In ruil daarvoor moet er wel worden bezuinigd op de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Dat staat in de Macro Economische Verkenningen 2014 van het Centraal Planbureau (CPB). Dat rapport is onderdeel van de plannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteert.

Beknibbelen op reiskostenvergoeding

Het CPB stelt in de rapportage onomwonden dat met name het wederom bevriezen van de ambtenarensalarissen negatieve gevolgen heeft voor de koopkracht. Een uitweg is er volgens de CPB wel, via de zogeheten loonsombenadering.  In de economische verkenning geeft het kabinet aan dat een uitruil tussen versoberring van de secundaire arbeidsvoorwaarde en beperking van contractloonstijging die ruimte biedt. Zo zou kunnen worden beknibbeld op de reiskostenvergoeding voor ambtenaren of de studie- en verlofregelingen.

Cao-onderhandelingen

Voor zo’n uitruil is echter overleg tussen werkgevers en werknemers nodig: afspraken daarover zullen met de vakbonden via cao-onderhandelingen moeten worden geregeld. Mede om die reden heeft het CPB een dergelijke uitruil niet ingeboekt. Ingeboekt is wel een daling van de quote van het openbaar bestuur door zowel ombuigingen op de apparaatskosten als door de nullijnen voor ambtenaren, ook in 2014. Vasthouden aan die nullijn moet het kabinet volgend jaar 750 miljoen opleveren.

Nullijn levert alleen tijdelijk besparing op

Het CPB waarschuwt in de verkenning wel dat een nullijn alleen tijdelijk een besparing oplevert. ‘Daarna treedt er waarschijnlijk een inhaaleffect op, omdat de arbeidsmarkt een markt is, waar lonen als gevolg van vraag en aanbod tot stand komen. Er zijn geen aanwijzingen dat ambtenarensalarissen op dit moment structureel hoger zijn dan die in de markt. Ervaringen uit het verleden leren dat eenzijdig verlagen van ambtenarensalarissen ten opzichte van de markt na verloop van enkele jaren volledig ongedaan worden gemaakt. Hierdoor blijven ambtenarensalarissen niet structureel achter bij de loonontwikkelingen in de marktsector’, aldus het CPB.

Langere inhaalperiode

Vanwege een langjarige nullijn rekent het CPB met een langere inhaalperiode. Een deel van de inhaal van de meerjarige nullijn vindt naar verwachting pas na 2017 plaats.

Meer nieuws over Prinsjesdag in het dossier Prinsjesdag 2013 

Reacties: 26

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Criticus - NL
@ klaas mulder

Omdat ik moe wordt van de reacties van bestuurders en het bedrijfsleven dat ambtenaren niks doen, we makkelijk met minder ambtenaren afkunnen en dat zij best wat in kunnen leveren op hun 'riante' salarissen.



Het is zuur steeds te horen dat in goede tijden het loon maar matig mag stijgen, terwijl de ambtenaar in slechte tijden bij velen als eerste in aanmerking komt om flink op te bezuinigen.



Daarnaast ben ik gewoon een burger en krijg ik privé dezelfde lastenverzwaring voor de kiezen als ieder ander.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Dit is weer zo'n politieke afleidingsmanoevre om de bal in het Cao-overleg te deponeren. Passend beleid is om de nullijn voor iedereen (publiek en privaat) te hanteren of desnoods voor niemand. Het ziet er naar uit dat als gevolg van de kunstmatig laag gehouden rente (in nationaal- en EU-verband) met name de gepensioneerden -na 2013- ook in 2014 weer het gelag moeten betalen. Hoe lang zou dit kabinet nog kunnen doorgaan met zelf minder méér euro's uit te geven in plaats van zelf eens daadwerkelijk te bezuinigen?
Polleke / ambtenaar
Een sigaar uit eigen doos dus!
Arjan Bosker / directeur ruimte
CAO"s worden toch decentraal afgesproken? Dat betekent dat een nullijn voor 'de' ambtenaren per definitie niet door de regering verordonnneerd kan worden. Als de regering wil bezuinigen op (apparaats)kosten van bijv. gemeenten, moet je 'gewoon' minder geld (daarvoor) in Gemeentefonds stoppen. Het is vervolgens aan gemeenten hoe ze dat willen invullen, met minder ambtenaren, met loonoffers, door taken niet meer of anders uit te voeren of hoe dan ook.
pieter / wegkijker
Die inhaalslag is bij de sector gemeenten nooit gelukt, de collega's van het rijk hebben hier wel goede ervaringen mee.
Marie / ambtenaar
Reiskostenvergoeding? Wat is dat? Heb ik nog nooit ontvangen en als ik voor de baas op pad moet met mijn eigen auto leg ik er fors op toe. Verlof? Het absolute minimum! Overwerk of onregelmatigheidstoelage? Niets. Tot 10 uur 's avonds werken is normaal, geen extra vergoeding voor. En dan nog meer beknibbelen?
gemeente ambtenaar / beleidsambtenaar
Zo langzamerhand moet je haast geld meenemen om ambtenaar te mogen zijn. Al is er uiteraard wel verschil tussen het Rijk (het woord zegt het al), de provincies (ook niet verkeerd) en gemeenten (gekke Henkie). Mag ik daarvoor bedanken? Reiskostenvergoeding is geen luxe bij een heel normaal salaris, ongehoord hoge brandstofaccijns, BPM op voertuigen en andere onnavolgbare belastingen. Over de kosten van het OV maar niet te spreken. Daar komt volgend jaar ook weer meer dan 3% bij. En dan inruilen voor loonkostenverhoging? Inderdaad een sigaar uit eigen doos. Maak nu eindelijk eens keuzes en wring je personeel niet nog verder uit, want dat is uiteindelijk een doodlopend spoor.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Directeur (?) Arjan. Als je gemeenten meegeeft (ook in geld) dat gemeenteambtenaren in 2014 op de nullijn moeten worden gehouden wat valt er dan te bespreken? Ja over secondaire arbeidsvoorwaarden: maar dan onderhandel je natuurlijk over een sigaar uit eigen doos.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Laatste nieuws: ambtenaren (niet de gepensioneerde ambtenaren) krijgen er via een pensioenakkoord 2% bij via een sigaar uit eigen doos.

Het zit er dik in dat wat je nu krijgt natuurlijk ten koste gaat van je toekomstig pensioen. Zou iedereen deze 'sigaar' willen opsteken?
Pierre
Iedereen krijgt het personeel dat hij/ zij verdient....uiteindelijk schiet de overheid bij deze pennywise poundfoolish-houding in eigen voet. Je moet zo langzamerhand of gek of ideologisch zijn om voor de overheid in loondienst te willen werken. De tevredenheid van personeel bij overheid zit vooral bij vrouwen. Nog wel...nog even en de lekenbestuurders zijn echt alle loyale medewerkers kwijt.
Klaas Mulder / docent en adviseur
Ik begrijp hier helemaal niets van. Honderdduizenden mensen die de schatkist vullen zijn er de afgelopen jaren duizenden euro's per jaar op achteruit gegaan: de detailhandel, de zzp'ers, de mensen die hun baan verloren. Moeten nu echt de accijnzen weer bijna een miljard worden verhoogd om de ambtenaren salarisverhoging te kunnen geven. Ik zou het volkomen normaal vinden als iedereen boven schaal 10 (dus ik ook) in de magere jaren 5 tot 10% zou inleveren. En kom dan niet dat dat slecht voor de koopkracht is, want dat is lastenverzwaring ook. Om over lenen van onze kinderen nog maar te zwijgen.
Eppo Burger
Over welke reiskostenvergoeding gaat het? Woon-werkverkeer of dienstreizen? Dienstreizen zijn nu nog Eerste Klas, dus daar kan wel wat van af. Maar beknibbelen op de onkostenvergoeding woon-werkverkeer maakt de overheid voor mij een onaantrekkelijke werkgever.



Het kan niet zo zijn dat de rijksoverheid alleen werkgelegenheid biedt aan randstedelingen!

PVe / sr. adviseur
Inderdaad weer een sigaar uit eigen doos. @Klaas Mulder: te gek van woorden dat ambtenaren, al dan niet boven een bepaalde schaal, in salaris terug zouden moeten omdat er een stelletje onbenullen, tegen alle adviezen van deskundigen in, het land naar de bliksem helpen, omdat ze lief gevonden willen worden in Brussel. Gewoon daar uitstappen of het lidmaatschap bevriezen en geen cent meer naar Brussel en Griekenland. Als het (ooit?) weer goed gaat, betekent dat in zijn visie dat hogere amtenaren die hebben ingeleverd dan een salarisverhoging van bijv. 15% krijgen in plaats van 2%, zoals de andere ambtenaren die niet hebben ingeleverd. Gewoon te belachelijk van woorden.
Janet / beleidsadviseur
En het lef om dat te presenteren als een verhoging van het salaris, terwijl het alleen een verschuiven van gelden is en je er in wezen nog meer bij inschiet. Hoeveel jaar staan we nu al op de nullijn en leveren we dus eigenlijk elk jaar in ieder geval 2% in vanwege de inflatie. Ik was altijd erg gemotiveerd om bij de overheid te werken. Idealistisch. Maar zo langzamerhand wordt het onbetaalbaar om hier te blijven werken. Ik ga op zoek naar ander werk en dat doet me pijn. Maar als je een gezin moet onderhouden is het niet meer vol te houden bij de overheid.
Kirsten Meijer / beleidsondersteuner
Dank Klaas Mulder! Ik kan het niet meer met je eens zijn, we mogen wel eens solidair zijn met de mensen die nu geen baan hebben en wel willen werken, ik zit graag op die nullijn en voel me daar niet door benadeeld. Ik ben blij dat ik werk heb en gewoon brood op de plank, zelfs met beleg en dat kunnen mensen die werkloos zijn geworden of in lagere salarissen zitten niet altijd zeggen.
AS
..en waarom mogen de leaserijders met hun MKB pas belastingvrij tanken???? - en klagen over die 3 ct verhoging..
Ernst / ambtenaar
Bij de CAO onderhandelingen voor ambtenaren speelt de publieke opinie altijd een grote rol. Draagvlak voor de overheid als geheel is daarvan afhankelijk. In goede tijden mogen de lonen een beetje stijgen, maar zeker niet marktconform. Naar mijn weten heeft een inhaalslag in goede tijden nooit plaatsgevonden en ik zie dat ook niet gebeuren. De secundaire arbeidsvoorwaarden komen niet in de buurt van de markt! (ouderschapsverlof uitgezonderd, maar dat sterft vanzelf uit nu door de vacaturestops de gemiddelde leeftijd van ambtenaren elk jaar met een jaar oploopt). Als het voor de ambtenaren echt zo is dat de arbeidsmarkt een markt is waar de lonen door vraag en aanbod tot stand komt, dan hebben de werkgevers altijd een onevennredig goede positie gehad. Maar klagen doen we niet, we hebben altijd een keuze. Niets sukkeliger dan ambtenaren in de slachtofferrol!
Harry
Laat me niet lachen zeg, studiekosten.... Bij de politie staat dat al jaren stil.... er kan niets... mag niets... er is geen geld voor hoor ik alleen maar. De reiskosten zijn ook niet om over naar huis te schrijven, dus hou maar op... Verlofregelingen... gaat toch niet betekenen dat mijn sociale leven helemaal naar de kl.... gaat of wel?



Hou toch op met die bezuinigingen, haal het weg bij de verspillers, (witte boorden) criminelen, onnodige en/of belachelijke projecten, subsidies en schenkingen. Een fantastisch idee zou zijn om uit Europa te gaan, kost alleen maar enorme bergen geld en we worden helemaal uitgeknepen.





reiskostenvergoeding voor ambtenaren of de studie- en verlofregelingen.
Henk / Toezichthouder
Eens met Kirsten Meijer. Blij dat ik werk heb en voldoende middelen om goed van te leven. Ik vind dat geschreeuw om meer geld door mensen die het al heel goed hebben jammerlijk. Mocht er toch salarisverhoging komen, dat absoluut niet meer in procenten, maar in euro's. De verschillen worden anders steeds groter. Daar zouden de vakbonden eens beter over moeten nadenken.
M.Stevens / hrm adviseur
Wat is een ambtenarensalaris? Toch niet een knop waaraan je kunt draaien om de begroting sluitend te krijgen. Voor werkgever en werknemer zou het (inclusief de secundaire en tertiaire) arbeidsvoorwaarden het prijskaartje moeten zijn voor de geleverde arbeid (aan kennis, vaardigheden, ervaring, loyaliteit, inzet enz). De hoogte van die prijs zou m.i. moeten corresponderen met de prijs die je op een open markt betaalt voor die arbeid. Dat zou die nu doen... Dan moet je meebewegen met de markt en niet een nullijn afkondigen, want dat betekent dat je als werkgever dat het gepresteerde er eigenlijk niet toe doet.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Onder de gegeven omstandigheden is niets redelijker dan voor iedereen (publiek/privaat) de nullijn te hanteren of voor iedereen een (ongeveer) gelijke loonstijging te creëren via afspraken op landelijk niveau.

Met het inleveren van secondaire arbeidsvoorwaarden (bijv. reiskostenvergoedingen of verslechtering van pensioenen) voor loonstijging wordt ambtenaren een worst voorgehouden voor het accepteren van een sigaar uit eigen doos. Ik kan me niet voorstellen dat daarvoor draagvlak is te vinden.
Marcel / criticus
Niet dat ik (g)een voorstander ben van het vasthouden aan de nullijn, maar:

je krijgt er salaris ben (loslaten nullijn), maar je moet je reiskostenvergoeding inleveren: per saldo hou je over: nul ........ of zijn er heren (en dames) bij die hier weer extra voordeel uit halen....met name als de %'s loonstijging (veel) hoger zijn dan wat je aan reiskosten kunt krijgen.........
Mariska
Misschien kunnen we beter een nullijn afspreken voor bankiers?
Criticus - NL
@ Mariska,

Goed idee

En wat dacht je van de lease-auto, afschaffen (is immers een wel erg luxe reiskostenvergoeding)

Telefoon en internet van de zaak, afschaffen.

winstuitkering, afschaffen.

13e maand, afschaffen.



Dat zijn immers allemaal extra's die een ambtenaar ook niet krijgt, dus waarom andere werknemers wel?

Paul / projectleider
Nee in vakbondsland en werkgeversland is er gewerkt aan de nullijn door de secundaire arbeidsvoorwaarden te verbeteren (kan zo een voorbeeld nomen). Met dit voornemen snijdt het kabinet die weg af...
Klaas Mulder / docent en adviseur
@ criticus en Mariska, waarom spiegelen jullie (en veel ambtenaren) zich altijd aan de mensen in het bedrijfsleven die wel beter betaald worden dan ambtenaren. Er zijn de afgelopen jaren veel meer mensen die tientallen procenten hebben ingeleverd dan de paar die aan de crisis verdiend hebben. Tragisch genoeg zijn dat ook de mensen die nu lastenverzwaring voor de kiezen krijgen, zoals duurdere benzine. En zij betalen wel ons salaris!
Advertentie