Advertentie
carrière / Nieuws

Ruimte voor loonsverhoging ambtenaren

Goed nieuws voor de schatkist: het begrotingsoverschot neemt naar verwachting verder toe naar 1,3 procent in 2021. Dat blijkt uit de voorjaarsnota van het kabinet. Het overschot zorgt ervoor dat er ruimte is voor loonsverhoging voor ambtenaren.

01 juni 2017

Goed nieuws voor de schatkist: het begrotingsoverschot neemt naar verwachting verder toe naar 1,3 procent in 2021. Dat blijkt uit de voorjaarsnota van het kabinet. Het overschot zorgt ervoor dat er ruimte is voor loonsverhoging voor ambtenaren.

Pensioenpremies
Het kabinet maakt 342 miljoen extra vrij om de lonen van ambtenaren te verhogen. Daarmee wil de regering de pijn verzachten van de pensioenpremies bij het ambtenarenpensioenfonds ABP. Die stegen meer dan verwacht. Het extra geld komt beschikbaar om het begrotingsoverschot verder toeneemt, naar 1,3 procent in 2012. Dit jaar gaat het waarschijnlijk om 0,2 procent van het bruto binnenlands product. Dat is iets minder dan de 0,4 procent (2,9 miljard euro) vorig jaar, toen er voor het eerst sinds 2008 weer een overschot was. Maar de komende jaren stijgt het overschot weer.

Tegenvallers
Er zijn dit jaar financiële tegenvallers, maar ook meer extra inkomsten. Er is ruimte voor onder meer een loonsverhoging voor ambtenaren, voor meer geld voor de verpleeghuizen en voor meer marechaussees, meldt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën donderdag in de zogenoemde voorjaarsnota. Het gaat om een tussentijdse stand van zaken over de lopende begroting. In de verpleeghuiszorg stelt het kabinet, naast de eerder aangekondigde eenmalige extra honderd miljoen euro, nog eens honderd miljoen euro beschikbaar om de kwaliteit te verbeteren. Daarnaast komt er tot 2021 in totaal 145 miljoen euro bij om in deze sector extra mensen op te leiden en om- of bij te scholen.


Meevallers
Het kabinet verwacht bijna 8 miljard euro meer aan belastingen en premies dan vorig jaar in de Miljoenennota is geraamd, mede doordat de economische groei doorzet. Daardoor dalen ook de uitgaven voor werkloosheid. Verder vallen de uitgaven aan hulpmiddelen in de zorg lager uit verwacht. In de langdurige zorg stijgen de uitgaven met 176 miljoen euro, doordat bepaalde groepen aanspraak hebben op meer zorg, zoals dagbesteding en huishoudelijke hulp. Verder ziet het kabinet af van de invoering van de kostendelersnorm AOW, waarbij de AOW lager zou worden als meer mensen van 21 jaar of ouder op hetzelfde adres wonen. Ook de korting op de scholings- en monumentenaftrek is van de baan. (ANP/Red.)

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Goede zaak, laat maar door komen !!
Franny / ambtenaar
Het zal wel weer ten goede komen aan de hogere rijksambtenaren en de gemeente ambtenaren vissen zoals altijd maar weer achter het net.
John / Toezichthouder
De Rijksambtenaren worden dus gecompenseerd. Hoe zit het nu met de gemeenteambtenaren?
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Het lijkt mij veel verstandiger om deze meevaller te gebruiken voor aflossing van onze staatsschuld die ooit ontstaan is door incompetente politici zonder visie of voortschrijdend inzicht. Van een lagere staatsschuld profiteert iedereen, dus ook ambtenaren.
Monique / budgetadviseur
Nu hopen dat het voor de gemeente ambtenaar een keer gunstig uit gaat vallen. Waarom niet 1 CAO voor alle ambtenaren?
Jan
De bonden hebben in het verleden twee domme beslissingen genomen: 1. aandringen op en/of instemmen met aparte CAO's voor Rijks-, provinciale, waterschaps- en gemeenteambtenaren en 2. aandringen op en/of instemmen met loslating van de vaste rekenrente van 4% voor pensioenfondsen. Stom, stom, stom!
Roel van Swam / Raadslid VVD-Apeldoorn
In dit artikel wordt verwezen naar een document, i.c. de voorjaarsnota van het Rijk: is het niet mogelijk dan direct een hyperlink op te nemen? Dat zou zeer gebruiksvriendelijk zijn!
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Dus weer ruimte voor ambtenaren en kosten compensatie dus ook voor de gemeente ambtenaren of houden de ketting dragers en raadsleden het weer tegen . Wel miljoenen blunders maken zoals in Rotterdam en dat is nog maar topje ijsberg van verkwisting door deze lui . Maar fatsoenlijk salaris is niet mogelijk . Zeg het nogmaals bonden recht je rug en ook die ambtenaren als ze niet willen dan alles plat net zolang tot er een goede cao is en niet zoals de jaren hiervoor een jodefooi .
Marcel / criticus
Is daar geen andere bestemming voor te bedenken???

Het betreft toch t geld dat door begrotingsoverschot toevalt aan de schatkist? Dat geld is van allemaal, dus ook van niet-ambtenaren

Wat gebeurt er ... "ze" vinden nu al dat ze te weinig gaan krijgen of minder dan een ander. Wat precies krijgt die ander dan?

Maar niet-ambtenaren klagen niet, die hebben geen tijd, die moeten werken om een begrotingsoverschot te bewerkstelligen
Ton Hollander
Ja, ja, loonsverhoging voor rijksambtenaren. Net als vorig jaar soms? Toen kregen we er een procentje bij. Bruto, wel te verstaan. Netto gingen we er gewoon op achteruit. Want meer premie ww en hogere afdracht pensioenlasten.
H. Wiersma / gepens.
Dan wordt het nu ook wel eens tijd om de achterstand van de gepensioneerden, die inmiddels voor sommigen is opgelopen tot wel 20%, weg te werken.
H. Wiersma / gepens.
Via de trap op, trap af methode hoort een evenredig deel via het Gemeentefonds ook bij gemeenteambtenaren terecht te komen. Waarvan akte vakbonden en collega's!!!!
Frenkie
Beste @Maarten (Wel werkende klasse (niet-ambtenaar dus)), om 16.55 uur (tijdstip van jouw reactie) was deze ambtenaar gewoon aan het werk. En had deze ambtenaar dan ook geen tijd om, in tegenstelling tot de zogenaamde wel werkende klasse waartoe jij schijnbaar wel behoort, te reageren op een bericht wat hem WEL aan gaat.
faber
Op de website van de VNG valt te lezen dat het College van Arbeidszaken (dat zijn de wethouders en burgemeester die onderhandelen met de bonden) een loonbod heeft gedaan dat in lijn ligt met het accres van het Gemeentefonds. Als ik zoiets lees wordt ik erg mismoedig. Waarom nog onderhandelen? In mei wordt het accres bekend gemaakt en dat is dan de loonsverhoging (hetzij huidig, hetzij uitgesteld loon). Dan kunnen de onderhandelingen toch gewoon via de mail worden afgedaan. De melding op de website van de VNG geeft hoe droevig het gesteld is met onze werkgevers: de wethouders en burgemeesters die niet hoeven te onderhandelen over de eigen arbeidsvoorwaarden maar ze in de schoot geworpen krijgen.
Jos / Adviseur
@Maarten, Ik heb anders al een paar van jouw soort (klasse vind ik een aanduiding die wat te hoog gegrepen is voor jou) meegemaakt die de overstap maakten van bedrijfsleven naar overheid omdat ze dachten het dan veel rustiger te krijgen. Zijn die van een koude kermis teruggekomen. Konden alle deadlines, bewonersavonden en spoedopdrachten niet aan. Laat staan de shit die ze in een keer over zich heen kregen alleen omdat ze ambtenaar werden. Dus voordat je hier je klassieke en kleinzielige vooroordelen tentoon spreidt..... Bij voorkeur een beetje verder dan je neus lang is.
Jasper
En bij de jeugdzorg hebben ze overal een groot tekort.?
Frits
Pest en dreig gedrag en de grove privacyschendingen met gegevens door de ambtenaren hoort niet beloond te worden.
Maudy
Geef het maar aan de armen in Nederland die niet eens normaal en gezond boodschappen kunnen kopen voor zichzelf en hun kinderen.

Onderstaande reacties geven duidelijk weer dat er weinig dankbaarheid is onder de ambtenaren ze hebben het al zo goed .
Joan
De zorg/het sociale domein moet zo snel mogelijk weg bij de egoistische harde gemeenten ze hebben daar geen gevoel en geen geweten gegevens van kindermishandeling én huiselijk geweld horen daar niet te liggen ik ben wederom geschokt door de koude felheid van ambtenaren met de instelling als ik het maar goed heb.
GeBe / ambtenaar
Laat deze salarisverhoging aub naar de onderwijzers gaan! Ik geef de mijne graag door.
Vincent / ondernemer
Zou mooi zijn als dat voor alle ambtenaren geldt! Einde aan de jarenlange stilstand en zelfs achteruitgang (slechte of geen noemenswaardige secundaire arbeidsvoorwaarden meer (die voorheen het salarisverschil met het bedrijfsleven nog enigszins compenseerden)). Goede zaak!
Advertentie