of 59232 LinkedIn

Rijksambtenaren voeren actie voor nieuwe cao

De rijksambtenaren zijn dinsdag begonnen met actievoeren voor een nieuwe cao. Ongeveer 1400 Rotterdamse rijksambtenaren van de Belastingdienst, de Douane en de Dienst Justitiële Inrichtingen liepen in een grote stoet over de Erasmusbrug in Rotterdam. Het was de officiële start van de acties die ze door het hele land gaan voeren, liet vakbond FNV weten.
4 reacties

De rijksambtenaren zijn dinsdag begonnen met actievoeren voor een nieuwe cao. Ongeveer 1400 Rotterdamse rijksambtenaren van de Belastingdienst, de Douane en de Dienst Justitiële Inrichtingen liepen in een grote stoet over de Erasmusbrug in Rotterdam. Het was de officiële start van de acties die ze door het hele land gaan voeren, liet vakbond FNV weten.

Meer acties
Er staan de komende tijd meer acties gepland in onder meer Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Leeuwarden en Maastricht. De ambtenaren voeren de acties samen met de vakbonden FNV Overheid, AC Rijksvakbonden, CNV Overheid en CMHF. '
De hoge opkomst van rijksambtenaren geeft wel aan hoe groot de actiebereidheid is onder hen', zei Marco Ouwehand, cao-onderhandelaar bij FNV Overheid. 'En dit waren alleen nog maar Rotterdamse rijksambtenaren. Dit belooft nog wat voor de komende maanden. Want dat dit een traject van maanden gaat worden, is voor mij wel duidelijk. Minister Blok beweegt niet in zijn cao-voorstel, dus zullen wij met onze leden hem laten zien dat ruim 1600 dagen zonder cao echt lang genoeg is.'

3 procent
Behalve een compensatie voor vier jaar nullijn, eisen de bonden een loonsverhoging van 3 procent op jaarbasis en verder onder meer een positieverbetering voor flexwerkers. 
De onderhandelingen over een nieuwe cao tussen de vakbonden en minister Stef Blok (Rijksdienst) liepen eind april vast. De bonden stelden de bewindsman nog een ultimatum, maar dat leidde niet tot nieuwe voorstellen. De bewindsman stuurde de vakbonden wel een brief waarin hij ze opriep weer om de onderhandelingstafel te komen zitten.

Geen soelaas

Maar de bonden zagen er geen soelaas in. 'De bewindsman rept met geen enkel woord over de loonontwikkeling. Kennelijk is hij niet van plan de rijksambtenaren te compenseren voor de vier jaar dat ze geen loonsverhoging hebben gehad', aldus de FNV-woordvoerder toen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door doeterniettoe (-) op
- een politiek/bestuur die absoluut geen waardering heeft voor ambtenaren (wel in woord, maar niet in daden!)
- er is geen geld. Tenminste, er is wel geld, maar dit kabinet geeft het ergens anders aan uit.
- het is niet alleen minachting van rijksambtenaren, andere overheden maar zeker ook het bedrijfsleven grijpen 'de nullijn' aan als reden om ook vooral maar geen salarisverhoging door te voeren, het liefst moet er geld vanaf.

Kortom: gooi de hele boel maar plat, laat de politiek het maar uitzoeken, ze trekken zich toch niets van de samenleving aan, laten we het eens omdraaien.
Door anand (adviseur) op
Dat soort regelingen kennen wij bij de gemeenten niet.
Ik weet wel dat wij gemeente-ambtenaren nog steeds achterlopen ondanks de voortdurende nullijn van de rijksambtenaren. In het verleden zijn er riante cao's afgesloten. De gemeenten hebben weer een hele goedkope loonsverhoging. In mijn geval 0,8%.
Ik schat de collega's bij het rijk toch wel op tenminste 2%.
Door PAS-regeling (werkcoach) op
Een nieuwe CAO klinkt mooi, maar ik ben bevreesd dat de populaire PAS-regeling zal verdwijnen. PAS is een afkorting voor Partiële Arbeidsparticipatie Senioren.
Door Donders (mederwerker) op
Gooi heel Nederland plat ambtenaren.laat de Den Haagse politie het dan maar zelf doen.