of 59250 LinkedIn

’Rechtspositie ambtenaren zo interessant als waterschappen'

Ambtenaren geven te weinig om hun rechtspositie. Pas als het mis dreigt te gaan zijn ze bereid om actie te voeren. Dat vindt Evert Verhulp, hoogleraar Arbeidsrecht.

‘De gemiddelde werknemer in Nederland kijkt naar de vakbonden als de gemiddelde burger naar de waterschappen: De politieke kleur kan niemand wat schelen zolang er maar gepompt wordt als het nodig is,’ aldus Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht. En gepompt wordt er momenteel bij de overheid, figuurlijk gesproken dan. Er staan de komende tijd enorm belangrijke veranderingen op het programma voor de ambtenaren.

Geen cao

Duimendraaiende agenten, belastingambtenaren die het werk neerleggen. Ook de onderwijzers en buschauffeurs hebben aangegeven actie te voeren als het kabinet niet een beter voorstel doet voor een cao voor rijksambtenaren. Dit wekt de indruk dat de Nederlandse werknemer erg bezig is met zijn arbeidsvoorwaardenpakket, maar in de praktijk valt dat tegen. ‘Maar als je jaren geen nieuwe cao hebt gekregen, zoals nu het geval is, dan neemt de interesse ineens wel toe’ legt Evert Verhulp uit.


Modernisering

Behalve de nog immer inkrimpende overheidsorganisaties is daar ook de normalisering van het ambtenarenrecht. Op dit moment worden er harde noten gekraakt voor de cao voor rijksambtenaren en de nieuwe cao-onderhandelingen voor gemeenteambtenaren komen er ook al weer aan. En op de achtergrond gaat de modernisering van de ambtenarencao’s langzaam maar zeker door.

 

'Seniorenregeling leeftijdsdiscriminatie'

Het principe van de cao zoals we die nu kennen kan volgens de hoogleraar nog wel wat jaartjes mee. Al kunnen de ambtenarencao’s hier en daar wel wat vernieuwing gebruiken. ‘De meeste oubollige regelingen worden er wel uitgehaald,’ zegt Verhulp. ‘Denk bijvoorbeeld aan de seniorenregelingen. Gelukkig maar, die seniorendagen zijn niet meer van deze tijd, het is pure leeftijdsdiscriminatie. Ik vind, op het moment dat je werknemers in dienst hebt die zich erop verheugen om alleen vanwege een bepaalde leeftijd minder te gaan werken, dat je  als werkgever het niet  goed hebt gedaan.’


Geen makkelijk ontslag

De wet normalisering staat op het punt behandeld te worden in de Eerste Kamer. Op het moment dat die erdoor is, zal dat ook consequenties hebben op het cao-overleg bij de Rijksoverheid. Het overleg zal meer marktconform gevoerd worden. Maar bang voor de normalisering hoeven ambtenaren absoluut niet te zijn, zegt de hoogleraar. ‘Werknemers kunnen überhaupt niet makkelijk worden ontslagen in Nederland. Natuurlijk, het hele ambtelijke, formele procesrecht verandert wel ingrijpend. Toch zal de rechter altijd heel zorgvuldig  blijven kijken naar de omstandigheden bij zo’n ontslagprocedure.’


Salarisoffers

Verhulp ziet in de normalisering vooral grote voordelen, ook voor de individuele ambtenaar. ‘Het idee is dat als je als ambtenaar naar het bedrijfsleven overstapt, je niet teveel zou moeten inleveren, en andersom.’ Nederlandse ambtenaren hebben over het algemeen een wat lager salaris, maar de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn zo goed dat die dat compenseren dat. De meeste ambtenaren hebben overigens het gevoel dat ze iets bijdragen aan de samenleving en daar willen ze wel salarisoffers voor brengen.’

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur van vrijdag 28 augustus hier. (inlog)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bert (60+) op
Verhulp slaat de spijker op zijn kop: als werknemers zich verheugen op seniorendagen (of een pensioen), dan is er iets mis met de werkbeleving. Ik ben zelf ruim boven de 60 en moet er niet aan denken om achter de geraniums te gaan zitten. Natuurlijk ben ik na een lange dag werken vermoeider dan toen ik jong was. Maar hoe erg is dat?

Voor fysieke arbeid geldt natuurlijk dat het op een gegeven moment minder gaat, maar voor bureauwerk geldt dit veel minde.

Werken houdt de geest jong en scherp.

Maar het zal met mentaliteit te maken hebben. De hier schrijvende ambtenaren wentelen zich in slachtofferschap, en ze zien elke wijziging direct als een verslechtering. Een dergelijke mentaliteit maakt je oud op je 40e.

Je zou ook naar de kansen kunnen kijken duet het private arbeidsrecht biedt en die jouw werk jou bieden.
Door rekenaar (medewerker) op
Wat een belachelijk opmerking om seniorendagen een oubollige voorziening te noemen. Als je net als de heer Verhulp vindt dat je het als werkgever niet goed hebt gedaan als iemand blij is met zijn/haar seniorendagen, dan heb je het zeker als werkgever ook niet goed gedaan als iemand zich verheugt op zijn/haar pensioen! En diegenen die deze extra's voor ouderen indertijd hebben bedacht waren zeker allemaal gek .

"Ambtenaar" hieronder hoopt dat Verhulp wat meer waardering krijgt als hij ouder wordt. Ik zeg altijd tegen mijn jongere collega's dat ze eerst maar eens gewoon moeten zien oud te worden!
Ik wens ze daarbij oe dat dat in gezondheid gebeurt.
Datzelfde wens ik de heer Verhulp toe.. Plus een vleugje meer inzicht in de psychologie van de ouder wordende mens die misschien wel in wijsheid tot de conclusie is gekomen dat er echt meer is dan werk alleen!
Door Ambtenaar (ambtenaar) op
Op welke leeftijd is meneer verhulp begonnen met werken? Hoe oud is hij nu? Is hij gebonden aan een CAO? Ik word erg moe(deloos) van dit soort studies. Ik hoop dat hij wat meer waardering krijgt als hij wat ouder wordt.
Door Karel op
We zijn alleen maar met geld bezig.
Sinds 1 januari loopt het niet meer in dit land er zijn zoveel andere echte problemen.
Door Hoekstra (adviseur) op
Ik begrijp niet waar het op gebaseerd is om te denken dat de cao onderhandelingen meer marktconform zal zijn. Leg dat nou eens uit? Waarom zal dan niet een door de politiek verordoneerde nullijn worden afgekondigd? Het is prietpraat .... Geldt dan de WNT niet meer? Geen kans op denk ik. Waar het uiteindelijk op neer komt is dat de arbeidsvoorwaarden verslechteren. En over die seniorenregelingen. Wie heeft wie eigenlijk wijsgemaakt dat alleen ambtenaren die hebben? In de ziekenhuis cao bestaan nog allerlei regelingen die voor gemeenteambtenaren jaren geleden al zijn afgeschaft.