Advertentie
carrière / Nieuws

Plasterk bemoeit zich niet met inhuur derden

Het is niet aan de minister van Binnenlandse Zaken maar aan gemeenten zelf om te bepalen hoeveel geld aan personeelskosten en aan de inhuur van externen wordt uitgegeven. Dat stelt minister Plasterk in antwoord op Kamervragen van Ronald van Raak (SP).

01 juli 2014

Het is aan gemeenten zelf en niet aan de minister van Binnenlandse Zaken om te bepalen hoeveel geld aan personeelskosten en aan de inhuur van externen wordt uitgegeven. Dat stelt minister Plasterk in antwoord op Kamervragen van Ronald van Raak (SP).

Eigen keuzes

Ook wil Plasterk gemeenten niet dwingen prioriteit te geven aan het schrappen van externen als zij moeten bezuinigen. ‘Medeoverheden zijn zelf verantwoordelijk voor het invullen van bezuinigingen, en dienen hierin eigen keuzes te maken. De lokale volksvertegenwoordiging controleert de wijze waarop het bestuur invulling geeft aan bezuinigingen’, schrijft Plasterk in zijn antwoord.

Geen onderzoek

Er komt evenmin een overzicht van boekhoudkundige trucs die overheden zouden toepassen om de inhuur van externen anders te definiëren, onder andere posten te brengen of op andere wijze onzichtbaar te maken. Ook daarom had Van Raak gevraagd. De regels uit het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV) zijn transparant, stelt Plasterk. ‘Zolang de financiële administratie van overheden naar oordeel van de accountant en de financieel toezichthouder op orde is bestaat er voor het rijk geen aanleiding hier nader onderzoek naar te doen.’ Als er binnen een gemeente of provincie twijfels zijn over de manier waarop met sommige kostenposten wordt omgegaan, is het bovendien niet aan de minister, maar aan de gemeenteraad of aan Provinciale Staten om hier vragen over te stellen.


Rijkslimiet

Hoewel het rijk een limiet heeft gesteld aan de inhuur van externen, hebben medeoverheden hierin een eigen verantwoordelijkheid, stelt Plasterk verder. ‘Om de verwezenlijking van (lokale) doelen te realiseren en de bestuurders te controleren zijn de volksvertegenwoordigers gekozen. Externe inhuur kan in bepaalde situaties nodig zijn om gestelde doelen te realiseren. Dit is afhankelijk van de situatie bij een betreffende overheid, en niet aan mij om te beoordelen.’

Miljoenen aan inhuur derden

Directe aanleiding voor de Kamervragen van het SP-Kamerlid was het artikel in Binnenlands Bestuur waarin de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de gemeente Amsterdam aan de bel trekt over de miljoenen euro’s die de gemeente jaarlijks spendeert aan de inhuur van derden. Nieuwe bezuinigingen zouden volgens de COR niet nodig zijn als daar de rem op wordt gezet.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerard Heetman / raadslid
Tip voor Ronald van Raak: ga eens een cursus staats- en bestuursrecht volgen!

Overigens is het Rijk met de limiet voor de gemeenten aan de inhuur van externen ook op de verkeerde stoel gaan zitten.
Robert Nieuwveld / Beleidsmedewerkers
Opvallend dat er altijd vanuit wordt gegaan dat inhuur altijd duurder is dan zelf doen. In ieder geval is dat volgens mij de achtergrond van de vragen van Ronald van Raak. Een beperkt ambtelijk apparaat dat slim inhuurt kan goedkoper zijn dan een groter ambtelijk apparaat waarbinnen mensen noodgedwongen dingen oppakken waarvoor kennis en competenties ontbreken.
Bert / adviseur
Ook een externe is onderdeel van de beroepsbevolking. Zou toch fijn als die zijn beroep kan uitoefenen. Zijn kamerleden ook externen?
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Wat voel je een pijn bij die adviseurs; het is al pijnlijk om jullie verdediging te lezen, dus moet er wel een kern van waarheid inzitten. Laten we elkaar geen gekke Henkie toebedelen. We weten allemaal dat Van Raak een punt heeft en ook raakt. Tegelijkertijd weten we dat hij geen voet aan de grond krijgt aangezien netwerken nu eenmaal werkt en er hele andere belangen spelen als sec de functionele (de ontbering van kennis/kunde). In gevallen zijn er zelfs, voor vertrek, 'goede' afspraken gemaakt over het terug inhuren. En dat inhuren soms goedkoper is, jongens kom op, dan toch alleen wanneer er een fixed prijs is afgesproken en een absolute deadline en dat is juist waar de overheid (zeker op bestuurlijk niveau) slecht in is. Maar goed dat we met deze laag de afspraken maken en dat ze belang hebben bij een goed netwerk en dat daarom met argusogen wordt gekeken vanuit de werkvloer, ach, daar wordt toch zelden naar geluisterd en ook dat weten we. Dus, ja Van Raak je hebt een punt, echter geen poot om op te staan.
Advertentie