Advertentie
carrière / Nieuws

Pensioenpremies niet gebruikt voor loonsverhoging

De Abvakabo is woedend op de VNG omdat die niet van plan is de vrijgevallen pensioenpremies aan de gemeenteambtenaren te geven. Volgens de ambtenarenvakbond zouden deze bedragen namelijk direct ten goede moeten komen aan een loonsverhoging voor de ambtenaren. De VNG zou volgens de bond slechts bereid te zijn tot een eenmalige uitkering.

18 december 2014

Herstelopslag
De pensioenpremie daalt van 21,6 procent naar 19,6 procent. Dat komt  doordat de tijdelijke herstelopslag op de premie komt te vervallen. Die opslag was nodig (sinds 2009) om de financiële positie van het pensioenfonds te verbeteren. De VNG liet tijdens de cao-onderhandelingen al weten dat ze er geen moeite mee heeft om op de pensioentafel geld vrij te maken voor de cao-tafel, maar ze vindt het onverteerbaar dat partijen op de pensioentafel kunnen beslissen wat de partijen op de cao-tafel met dat geld doen.


Onderhandelingen 2016

De VNG wil pas in de loop van 2015 hierover spreken, wanneer alle partijen weer om tafel gaan zitten voor de cao van 2016. Volgens Bert de Haas van de Abvakabo FNV houdt de VNG zich hiermee niet aan de afspraken. ‘Is het eindelijk mogelijk om de gemeenteambtenaren op korte termijn een loonstijging te geven van rond de 0,75 procent, zegt hun eigen werkgever: bekijk het maar, wij houden het  geld nog een jaar in onze eigen zak. Hiermee negeren ze afspraken die landelijk gemaakt zijn op dit punt.’ Volgens de Abvakabo FNV heeft haar achterban het VNG-voorstel voor een eenmalige uitkering afgewezen. 

Reacties: 27

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Gerrit. Prima suggestie en op zichzelf heb je gelijk. Maar met Bert de Haas c.s. en de huidige voorzitster op het podium zou het resultaat er vast niet beter op zijn geworden. Er is m.i. maar één remedie voor de weg omhoog: deze 'vertegenwoordigers' in ieder geval zo snel mogelijk vervangen.
Jantinus Aalders
vergeet ook niet de dalende VPL premie van 4%. Die is vanaf 2014 volledig naar werkgevers toegeschoven, maar daalt jaarlijks naar uiteindelijk 0, in '15 met 1%. Klagen helpt niet, doe een (reëel) voorstel! Een die niet gericht is op inactieven. Mijn voorstel: reserveer het geld in 2015 éénmalig ter financiering van vertrekregelingen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Dit is dezelfde VNG die onlangs nog een noodkreet slaakte over de verslechtering van de rechtspositie van bestuurders. Wel voor je zelf opkomen maar niet voor je werknemers. Hoe asociaal kun je zijn!
Gert-Jan / beleidsadviseur
Nou Bert, dit is je kans om wat goed te maken voor je genivelleerde gemeenteambtenaren. Van lucht alleen kan je namelijk niet leven.

Fritz
Het zal, de daadkracht van Abvakabo op het gebied van de gemeentelijke CAO nu wel kennende, wel bij boos zijn blijven. Een ontzettend slechte CAO betitelen als het maximaal haalbare (terwijl je overal; bij overheden en bedrijfsleven ziet dat het stukken beter kan) en dan nu hard roepen? Abvakabo heeft zich als het schoothondje van de werkgever opgesteld en door gedwongen winkelnering het overgrote deel van de gemeenteambtenaren afgescheept met een waardeloze CAO waarbij de lonen van gemeenteambtenaren nog verder achterop raken. Heer De Haas, hou alstublieft de eer aan u zelf. Stap op en laat het onderhandelen over aan iemand die er meer kaas van heeft gegeten.
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Wordt tijd dat de haas en medehelpers opstappen punt 1 niet gek dat mensen geen lid worden met dit soort klote resultaten die de laatste jaren worden behaald door de abvakabo voor de gemeente ambtenaren . Maar wel volop scoren in de andere domeinen . Laat de haas opzouten en zet andere onderhandelaars in uit een sector als de haven in ieder geval mannen die weten te onderhandelen en zich niet met een kluitje het riet in laten sturen door de werkgevers. En die weten hoe ze mensen moeten mobiliseren om een vuist te maken . En voor alle ambtenaren tegen elkaar klagen hierover helpt niet maar heb eens het lef en de ballen om de handschoen op te pakken als erom gevraagd wordt en niet denken een ander doet het wel voor mij. Angsthazen verdienen niet beter om tekort gedaan te worden jaar op jaar . Zowel bonden als werkgevers weten dit en maken daar misbruik van . Dus roep massaal de bond terverantwoording dat ze voor ons moeten werken we betalen uiteindelijk ook hun salaris en als ze de werkgever eindelijk eens het vuur aan de schenen durven te leggen wees dan ook niet bang hun eisen kracht bij te zetten door je eigen verantwoordelijkheid te nemen .
Fritz
Hoe stelde Abvakabo het ook al weer:

,,We hebben gered wat er te redden valt: zoveel mogelijk pensioenopbouw binnen de kaders van de nieuwe wet. En als er desondanks ruimte is voor premieverlaging, hebben we ervoor gezorgd dat die terecht komt waar hij hoort, bij werknemers'', aldus Abvakabo FNV.

Als dus die premieverlaging (op zich al een sigaar uit eigen doos) nu ook niet bij de werknemers terecht komt en Abvakabo en Bert de Haas kunnen niet anders dan 'boos' zijn, worden we opnieuw gepakt en betalen we andermaal voor de ruggegraatloze houding van Abvakabo. Heer De Haas, toon ruggegraat en doe iets meer dan boos zijn. Als dat ook te veel moeite is, stap dan alstublieft op want Abvakabo en u kosten de gemeenteambtenaren al genoeg, elke maand opnieuw, tot zelfs in de opbouw van het pensioen. Van mooie woorden en 'boos' zijn, smeer ik geen boterhammen.
henk
de bonden maken zich nu hard voor een beter kerstpakket dan een scheurkalender. FF geen tijd voor cao en pensieoen, want dat was toch prima geregeld door bert de haas!
Gerrit
Het toverwoord van het VNG en de vakbond is weer voor de dag gehaald. Eenmalig.



Voor beiden geldt dat al tijden: de een als volstrekt onbetrouwbare werkgever de ander als vertegenwoordiger van haar (ex) leden.



Benieuwd wanneer het kwartje nu eens valt dat het echt zo niet meer kan en er voor het aflopen van de termijn nu eens een fatsoenlijk structureel bod ligt.





Hans Jacobs
Ambtenaren verdienen meer dan genoeg.
Fritz
Hans,

Kun je dat even met cijfers en feiten onderbouwen? Maak even een vergelijk met het bedrijfsleven, de gemiddelde loonstijgingen over de afgelopen, laten we zeggen tien jaar e.d. Of is je reactie simpelweg ingegeven door domme, botte haat?
Reynders / ambtenaar
Kan iemand mij een vakbond noemen die wél voor onze belangen opkomt?
Fritz
Tja, Hans,

Dat het nu van uw zijde ijzig stil blijft, was wel te verwachten. Veel geschreeuw op borrelpraatniveau, maar nul inhoud of onderbouwing. Het gezegde 'holle vaten kinken het hardst' blijkt maar weer eens waarheid. Sterkte verder met uw ambtenarenhaat.
Fritz
Beste Peter-Paul,

Een vakbond die echt voor de belangen van gemeente-ambtenaren opkomt is er niet. Het doet bijna denken aan een 'democratie naar Noord-Koreans model' dat aan een kleine groep de macht gegeven wordt om een grote groep te binden, zonder dat die grote groep ook maar enige inbreng heeft of dat men verantwoording naar die grote groep hoeft af te leggen. Het feit dat Abvakabo dit zeer ondemocratische systeem zonder blikken of blozen omarmt, geeft blijk van de machtshonger van deze vakbond en het gegeven dat zij die macht op geen enkele wijze uit handen wil geven. Ook het feit dat met bijna 'communistische' cijfers wordt ingestemd met het onderhandelingsresultaat (vreemd genoeg zijn er legio vakbondsleden die niets gevraagd is) geeft te denken. En het feit dat De Haas en consorten te laf zijn om op de kritiek op hun geweldige onderhandelingsresultaat bij zowel de CAO als de pensioenpremies, te reageren, geeft al aan in wat voor ivoren toren men bij Abvakabo leeft. Maar het College van Arbeidszaken zal bijzonder content zijn met dit soort keffertjes dat zich uiteindelijk steeds ontpopt als schoothondjes. En wij betalen uiteindelijk het gelag. Dus waarom zouden de vakbondsbazen zich druk maken. Af en toe een beetje boos zijn voor de bühne, maar vervolgens de slechtste CAO afsluiten binnen de overheid.
henk
Het is bizar te zien hoeveel macht wordt toegedicht aan de VNG. Het lijkt me dat de tijd voor de VNG voorbij is. Maar dat betekent wel dat de eisen voor 2016 zo spoedig mogelijk op tafel moeten liggen, zodat uiterlijk 1 juli de CAO rond moet zijn. Mocht deze niet voldoen aande eisen (ik denk dat zo'n 7% redelijk is), we vanaf 1 september de boel plat kunnen gaan leggen. Mijn voorstel is om dit dan te doen via de ict systemen. Dit zal uiterst effectief zijn. Zeker weten dat er op 1-12 dan een goed cao 2016 ligt. Abvakabo: pak deze handschoen nu eens snel op!
Nico / zzp
Stoere taal van de abva kabo. Deze reactie ontstaat omdat zij voor de gemeenteambtenaren de slechste coa hebben afgesloten. Nu de andere cao's zij opgeleverd blijkt pas hoe slecht deze coa is. 1% met wat extra geld voor de laagste salarissen (de leden), blijkt veel lager dan de rest van nederland (inclusief de andere overheden)
Richard / op persoonlijke titel
Het wordt tijd dat de VNG zich richting Kabinet krachtdadiger opstelt waardoor de continue stroom kortingen niet langs deze weg op de medewerkers wordt afgewenteld. Met de gemeentefonds uitkeringen gaat het al jaren "de trap af" en in die zin wijkt de salarisontwikkeling van de gemeenteambtenaar niet af van de ontwikkeling van de belangrijkste rijksuitkering. Waterschappen en provincies zijn qua werkgeverschap positieve uitzonderingen. Medewerkers hebben behoefte aan een structurele waardering voor hun arbeidsinzet en hebben geen behoefte aan incidentele lapmiddelen. VNG sta op en gedraag je als goed werkgever!
Peter
Bert de Haas realiseert zich ondertussen, na het zien van vrijwel iedere andere CAO die dit jaar is afgesloten, dat het onderhandelingsresultaat voor gemeenteambtenaren bar en boos is. Met deze verbale stoerdoenerij probeert hij nog zijn gezicht te redden. Ik zou zeggen, Bert, vergeefse moeite!



Ook de VNG heeft wat mij betreft nogmaals bevestigd dat zij haar werknemers enkel ziet als kostenpost in plaats van productiefactor.
alexander / ambtenaar
Niet ongewoon gedrag voor gemeentes. Bij de liquidatie van IZA werd het kapitaal - dat mede was opgebouwd door de premies van de ambtenaren - verdeeld aan de aangesloten gemeentes beschikbaar. Er zijn gemeentes die daar aardige dingen voor ambtenaren mee hebben gedaan, maar er zijn er ook die alles in het grote gat van de begroting hebben gestopt. Goed werkgeversschap! Eigen belang eerst!
Gerrit
VNG als werkgever: EENMALIG. Meer verdienen jullie niet. Bert als er dan afspraken hierover zijn gemaakt - wat ik betwijfel - hebben wij de mogelijkheid van een ingebrekestelling en de rechter. Hou simpel kan het zijn.
Bas / Ambtenaar
Meneer Bert de Haas... Wat moet ik er nog van zeggen. Hij heeft de slechtste cao ooit gesloten, zeker na het zien van andere resultaten zoals bij de provincie, de universiteiten en z'n eigen sector. Beetje boos worden nu, net als de jaren voorafgaand aan het afsluiten van onze cao. En dan straks, na een overeenkomst over een eenmalige uitkering, lopen roepen dat dit het beste en meest haalbaar is. Meneer Bert de Haas, tijd om te vertrekken ipv ons te vertegenwoordigen.
henk
Vng en gemeente:onbetrouwbaar, slecht werkgeverschap, en ziekmakend.....
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Zoals enige maanden geleden reeds door mij werd aangegeven heeft de Abvakabo FNV er bij de CAO-onderhandelingen met de gemeenten niets van gebakken. Het slechtste resultaat aller tijden!

Gemeenten behoren hun personeel, net als o.a. bij de provincies, op de nette en redelijke basis te belonen en niet via sigaren uit eigen doos. In plaats daarvan worden jong en oud geheel ten onrechte tegen elkaar uitgespeeld. En worden gelden die mede hard nodig zijn om de voeding van pensioenfondsen op peil te houden, zowel door gemeenten als vakbonden, aan andere doeleinden besteed. Het is de wereld op zijn kop. Inmiddels is de achterstand van gepensioneerden zelfs hard op weg naar 15%. Hoogste tijd voor een snelle vervanging van de verantwoordelijken en heropening van de onderhandelingen.

criticus
Let wel: de reactie van de VNG is dat ze er in 2015 over willen PRATEN.

De VNG kennende zal er niet eerder dan 2017 ee akkoord liggen over de cao 2015-2017.

Kortom: voorlopig zien werknemers nog helemaal niets verbeteren...
Sigaar uit eigen doos
Nu willen ze (de VNG) de Sigaar uit eigen Doos ook nog zelf voor ons oproken...
Gerrit / Rotterdammer
De VNG kan deze houding aannemen omdat de bonden onder de ambtenaren een enorm laag percentage leden hebben. De actiebereidheid onder ambtenaren is ook al zeer laag, hoe kun je op deze basis nou nog een goed resultaat verwachten. niet zeiken maar lid worden van een vakbond !
G.Wesselink / specialist
Dit heeft de vakbond aan zichzelf te wijten, ze hadden meer ruggegraat moeten tonen bij de onderhandelingen en voet bij stuk moeten houden maar ze lopen zich alleen de benen uit het lijf voor de rijksambtenaren. Top gedaan!
Advertentie