of 59232 LinkedIn

Pensioenpremies niet gebruikt voor loonsverhoging

De Abvakabo is woedend op de VNG omdat die niet van plan is de vrijgevallen pensioenpremies aan de gemeenteambtenaren te geven. Volgens de ambtenarenvakbond zouden deze bedragen namelijk direct ten goede moeten komen aan een loonsverhoging voor de ambtenaren. De VNG zou volgens de bond slechts bereid te zijn tot een eenmalige uitkering.

De Abvakabo is woedend op de VNG omdat die niet van plan is de vrijgevallen pensioenpremies aan de gemeenteambtenaren te geven. Volgens de ambtenarenvakbond zouden deze bedragen namelijk direct ten goede moeten komen aan een loonsverhoging voor de ambtenaren. De VNG zou volgens de bond slechts bereid te zijn tot een eenmalige uitkering.

Herstelopslag
De pensioenpremie daalt van 21,6 procent naar 19,6 procent. Dat komt  doordat de tijdelijke herstelopslag op de premie komt te vervallen. Die opslag was nodig (sinds 2009) om de financiële positie van het pensioenfonds te verbeteren. De VNG liet tijdens de cao-onderhandelingen al weten dat ze er geen moeite mee heeft om op de pensioentafel geld vrij te maken voor de cao-tafel, maar ze vindt het onverteerbaar dat partijen op de pensioentafel kunnen beslissen wat de partijen op de cao-tafel met dat geld doen.

 


Onderhandelingen 2016

De VNG wil pas in de loop van 2015 hierover spreken, wanneer alle partijen weer om tafel gaan zitten voor de cao van 2016. Volgens Bert de Haas van de Abvakabo FNV houdt de VNG zich hiermee niet aan de afspraken. ‘Is het eindelijk mogelijk om de gemeenteambtenaren op korte termijn een loonstijging te geven van rond de 0,75 procent, zegt hun eigen werkgever: bekijk het maar, wij houden het  geld nog een jaar in onze eigen zak. Hiermee negeren ze afspraken die landelijk gemaakt zijn op dit punt.’ Volgens de Abvakabo FNV heeft haar achterban het VNG-voorstel voor een eenmalige uitkering afgewezen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerben op
Het toverwoord van het VNG en de vakbond is weer voor de dag gehaald. Eenmalig.

Voor beiden geldt dat al tijden: de een als volstrekt onbetrouwbare werkgever de ander als vertegenwoordiger van haar (ex) leden.

Benieuwd wanneer het kwartje nu eens valt dat het echt zo niet meer kan en er voor het aflopen van de termijn nu eens een fatsoenlijk structureel bod ligt.


Door henk op
Het is bizar te zien hoeveel macht wordt toegedicht aan de VNG. Het lijkt me dat de tijd voor de VNG voorbij is. Maar dat betekent wel dat de eisen voor 2016 zo spoedig mogelijk op tafel moeten liggen, zodat uiterlijk 1 juli de CAO rond moet zijn. Mocht deze niet voldoen aande eisen (ik denk dat zo'n 7% redelijk is), we vanaf 1 september de boel plat kunnen gaan leggen. Mijn voorstel is om dit dan te doen via de ict systemen. Dit zal uiterst effectief zijn. Zeker weten dat er op 1-12 dan een goed cao 2016 ligt. Abvakabo: pak deze handschoen nu eens snel op!
Door Fritz op
Beste Peter-Paul,
Een vakbond die echt voor de belangen van gemeente-ambtenaren opkomt is er niet. Het doet bijna denken aan een 'democratie naar Noord-Koreans model' dat aan een kleine groep de macht gegeven wordt om een grote groep te binden, zonder dat die grote groep ook maar enige inbreng heeft of dat men verantwoording naar die grote groep hoeft af te leggen. Het feit dat Abvakabo dit zeer ondemocratische systeem zonder blikken of blozen omarmt, geeft blijk van de machtshonger van deze vakbond en het gegeven dat zij die macht op geen enkele wijze uit handen wil geven. Ook het feit dat met bijna 'communistische' cijfers wordt ingestemd met het onderhandelingsresultaat (vreemd genoeg zijn er legio vakbondsleden die niets gevraagd is) geeft te denken. En het feit dat De Haas en consorten te laf zijn om op de kritiek op hun geweldige onderhandelingsresultaat bij zowel de CAO als de pensioenpremies, te reageren, geeft al aan in wat voor ivoren toren men bij Abvakabo leeft. Maar het College van Arbeidszaken zal bijzonder content zijn met dit soort keffertjes dat zich uiteindelijk steeds ontpopt als schoothondjes. En wij betalen uiteindelijk het gelag. Dus waarom zouden de vakbondsbazen zich druk maken. Af en toe een beetje boos zijn voor de bühne, maar vervolgens de slechtste CAO afsluiten binnen de overheid.
Door Fritz op
Tja, Hans,
Dat het nu van uw zijde ijzig stil blijft, was wel te verwachten. Veel geschreeuw op borrelpraatniveau, maar nul inhoud of onderbouwing. Het gezegde 'holle vaten kinken het hardst' blijkt maar weer eens waarheid. Sterkte verder met uw ambtenarenhaat.
Door Peter-Paul op
Kan iemand mij een vakbond noemen die wél voor onze belangen opkomt?
Door Fritz op
Hans,
Kun je dat even met cijfers en feiten onderbouwen? Maak even een vergelijk met het bedrijfsleven, de gemiddelde loonstijgingen over de afgelopen, laten we zeggen tien jaar e.d. Of is je reactie simpelweg ingegeven door domme, botte haat?
Door Hans op
Ambtenaren verdienen meer dan genoeg.
Door henk op
de bonden maken zich nu hard voor een beter kerstpakket dan een scheurkalender. FF geen tijd voor cao en pensieoen, want dat was toch prima geregeld door bert de haas!
Door Fritz op
Hoe stelde Abvakabo het ook al weer:
,,We hebben gered wat er te redden valt: zoveel mogelijk pensioenopbouw binnen de kaders van de nieuwe wet. En als er desondanks ruimte is voor premieverlaging, hebben we ervoor gezorgd dat die terecht komt waar hij hoort, bij werknemers'', aldus Abvakabo FNV.
Als dus die premieverlaging (op zich al een sigaar uit eigen doos) nu ook niet bij de werknemers terecht komt en Abvakabo en Bert de Haas kunnen niet anders dan 'boos' zijn, worden we opnieuw gepakt en betalen we andermaal voor de ruggegraatloze houding van Abvakabo. Heer De Haas, toon ruggegraat en doe iets meer dan boos zijn. Als dat ook te veel moeite is, stap dan alstublieft op want Abvakabo en u kosten de gemeenteambtenaren al genoeg, elke maand opnieuw, tot zelfs in de opbouw van het pensioen. Van mooie woorden en 'boos' zijn, smeer ik geen boterhammen.
Door reiziger (ambtenaar) op
Wordt tijd dat de haas en medehelpers opstappen punt 1 niet gek dat mensen geen lid worden met dit soort klote resultaten die de laatste jaren worden behaald door de abvakabo voor de gemeente ambtenaren . Maar wel volop scoren in de andere domeinen . Laat de haas opzouten en zet andere onderhandelaars in uit een sector als de haven in ieder geval mannen die weten te onderhandelen en zich niet met een kluitje het riet in laten sturen door de werkgevers. En die weten hoe ze mensen moeten mobiliseren om een vuist te maken . En voor alle ambtenaren tegen elkaar klagen hierover helpt niet maar heb eens het lef en de ballen om de handschoen op te pakken als erom gevraagd wordt en niet denken een ander doet het wel voor mij. Angsthazen verdienen niet beter om tekort gedaan te worden jaar op jaar . Zowel bonden als werkgevers weten dit en maken daar misbruik van . Dus roep massaal de bond terverantwoording dat ze voor ons moeten werken we betalen uiteindelijk ook hun salaris en als ze de werkgever eindelijk eens het vuur aan de schenen durven te leggen wees dan ook niet bang hun eisen kracht bij te zetten door je eigen verantwoordelijkheid te nemen .