of 59232 LinkedIn

Overheid loopt voorop in flexibel werken

Ambtenaren krijgen meer dan gemiddeld de mogelijkheid om flexibel te werken en daar maken ze dankbaar gebruik van blijkt uit onderzoek.

Ambtenaren werken graag plaats en- tijdonafhankelijk en doen dit ook meer dan de gemiddelde werknemer. Landelijk gezien mag momenteel nog maar 40 procent zelf bepalen van hun baas waar of wanneer hij zijn werk uitvoert. Bij de overheid ligt dit percentage op maar liefst 58 procent. Dat blijkt uit de Raet HR Benchmark 2014-2015 die TNS Nipo heeft uitgevoerd. ‘Van degenen die flexibel mógen werken, maakt 90 procent ook graag gebruik,’ voegt onderzoeker Sander Kars toe.

Trendsetters
Ambtenaren hebben over het algemeen niet het imago van trendsetters, maar in het geval van slim werken is dat beeld aantoonbaar onterecht. Ambtenaren willen tegenwoordig worden afgerekend op output,’ legt Sander Kars uit. Het wordt steeds normaler dat werknemers met hun laptop of tablet elders inloggen op het netwerk. ‘


Ander soort manager
Deze nieuwe manier van werken eist flexibiliteit van de manager. ‘Een ander soort ambtenaar vraagt ook om een ander soort manager,’ vertelt Kars. ‘Flexibel werken vraagt om vertrouwen en output-sturing. Het is belangrijk dat een manager met de medewerker concrete resultaatafspraken maakt en deze terug laat komen in de individuele doelstellingen en de uiteindelijke beoordeling. ’

Jonge mensen

Overigens vinden HR-managers uit de overheid dat flexibel werken een manier is om jonge mensen aan te trekken of te houden. 63 procent denkt dat deze voorwaarde een belangrijk instrument is om nieuwe aanwas te garanderen.
 
Digitaliseren 

De overheid loopt ook voorop wat betreft het digitaliseren van de werkprocessen, constateerde Sander Kars. ‘Om plaats- en tijdonafhankelijk te kunnen werken is een goede infrastructuur een voorwaarde. Er wordt ook gekeken naar wat praktisch is en wat de ambtenaar graag wil. Zo is uit ons onderzoek bijvoorbeeld gebleken dat 70 procent hun eigen laptop of tablet voor het werk gebruikt, het zogenoemde “bring your own device”. En daar komt volgend jaar zelfs nog 14 procent bij.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jannie op
Ik vind de gegeven reacties toch wel weer erg negatief. Eindelijk komt naar voren dat de gemeenten ergens mee voorop lopen, wordt het weer kleiner gemaakt dan het is en wordt er gediscussieerd over de definitie van flexwerken (iedereen weet toch wat hier in dit art. bedoeld wordt). In de gemeente waar ik werk, behoort thuiswerken en werken op tijden die mij uitkomt gewoon tot de mogelijkheden. En deze mogelijkheden worden ook gefaciliteerd. Ik werk regelmatig thuis (ja, op mijn eigen laptop met verbinding naar het netwerk van de gemeente, nou en?) en op tijden dat het mij uitkomt. En dat is heerlijk. Voordeel voor de werkgever is dat er op die manier vaak meer uren worden gemaakt dan overeengekomen, zonder dat een tegenprestatie (geld, compensatie-uren, e.d.) wordt gevraagd. Dat is ook een kwestie van vertrouwen. In een zeldzaam geval zullen deze 'flexwerk'-mogelijkheden bij iemand leiden tot het er af lopen van de kantjes, maar de overgrote meerderheid die ik ken, zijn bevlogen en betrokken en zullen eerder meer dan minder uren draaien op deze manier. Chapeau voor de gemeenten die dit mogelijk maken!
Door Jan op
Als met flexwerker bedoeld wordt: werken op flexplekken dan is de suggestie die wordt gewekt als zouden de ambtenaren dit in meerderheid willen, volkomen onjuist. Het is een ordinaire bezuiniging van de overheid op werkplekken. De norm is 70 werkplekken per 100 ambtenaren. En de ambtenaar, die zoekt het maar uit waar hij gaat zitten, desnoods in de kantine of een andere rotplek die hopelijk nog vrij is. En anders gaat hij maar thuiswerken, of het nu uitkomt of niet. Merkwaardig feit is wel dat wethouders en burgemeesters wel hun eigen werkplek in hun eigen kamer houden.
Door roland (in dienst van een gemeente) op
dit artikel klopt niet geheel, je mag niet flexen waar jij will binnen een gemeente, maar men wijst jouw aan op welke plaats alleen werken en aldaar mag je flexen en moet je dat ook odat het aldaar al overal bezet is en dat is dus hetzelfde als geen flexen.

Dit artikel dient herschreven te worden met een nieuw onderzoek erbij. De oveheid loopt dus niet voorop in flexwerken is mijn stelling.als je kijkt naar de exacte vertaling van wat flexen eigenlijk naar d eleter van dit woord zou moeten zijn. zou je thuis willen flexen, dan kunnenn er allerlei faciliteiten daarvoor niet worden gerealiseerd en dan kom je ook niet echt toe aan daadwerkelijk flexex.

De title moet luiden : De overheid loopt voorop in het gedeeltelijk flexen of doet een poging daartoe
Door Tim020 (Mens) op
De inhoud/strekking van dit artikel kan gewoon niet kloppen, dit is lachwekkend.
Door Gerben op
Treffend dat het op het de eigen pc of tablet plaatsvindt.
Verder vergeet men te vermelden dat wij in algemene dienst zijn van 7.00 tot 23.00 en daarvoor de overwerk vergoeding zijn kwijtgeraakt.
Door Willem op
Helaas wordt er bij onze dienst nog erg geworsteld met het flexen. Niet alle medewerkers zijn toegerust om tijds- en plaatsongebonden te werken: een tablet, laptop of token, waarmee je thuis kunt inloogen, krijg je niet zomaar. Smartphones zijn ook nog niet in ieders bezit. Daarnaast staan veel managers nog niet in de PTO-modus. Zij willen hun mensen zien dan wel weten waar ze uithangen. Een gebogen rug boven een bureau is en blijft hun ideaalbeeld. Kortom, de trendsetting geldt niet voor de gehele overheid.
Door Ron (Adviseur) op
Volgens mij wordt hier bedoeld dat er flexibel met werktijden wordt omgegaan. Er wordt zeker niet bedoeld dat er bij de overheid sprake is van flexwerkers zoals in het bedrijfsleven.