Advertentie
carrière / Nieuws

Opleiding voor ideale ambtenaar van de toekomst

De HvA heeft samen met Amsterdam de master Urban Management ontwikkeld. De opleiding is voor ambtenaren die zich bezighouden met grootstedelijke problematiek.

21 december 2012

Een speciale master voor ambtenaren wil de gemeente Amsterdam het niet noemen, maar ze betrokken geweest bij de opzet  van de nieuwe opleiding Urban Management aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Master voor grootstedelijke problematiek
De master moet in september 2013 van start gaan en gaat zich vooral richten op grootstedelijke problematiek. ‘Het initiatief is van de hogeschool. We zijn niet betrokken geweest bij de invulling van het lesprogramma, maar ons hoofd wijkaanpak is wel gevraagd mee te denken. De opleiding is ook niet alleen bedoeld voor ambtenaren, maar voor iedereen die betrokken is bij grootstedelijke problematiek, zoals medewerkers van maatschappelijke instellingen en woningbouwcorporaties’, vertelt woordvoerder Steven Schotte van de gemeente Amsterdam.

Overheid trekt zich terug
Het idee voor een nieuwe master stamt al uit 2008. Alleen mensen met een hbo- of wo-achtergrond en minimaal drie jaar werkervaring in de publieke of private sector kunnen de opleiding Urban Management volgen. ‘Er is een beleid ingezet waarin mensen in de wijken meer zelf gaan doen en de overheid zich terugtrekt. In Engeland noemen ze deze vormen “trusts”. We hebben al een paar pilots lopen en gaan ook in de eigen organisatie hiertoe over.’

Gevoel voor leefwereld burgers ontbreekt vaak
De master speelt in op de vraag naar een combinatie van theoretische kennis en een oplossingsgerichte aanpak, vertelt Sandra Bos, programmaleider van de master, tegen Metro. Hoofd Wijkaanpak Hettie Politiek zegt tegen dezelfde krant: ‘Er werken nu tal van professionals bij de gemeente die allemaal uitstekend zijn in hun eigen vakgebied. Maar er ontbreekt vaak een gevoel voor de leefwereld van de mensen voor wie ze werken en een concreet resultaatgerichte uitvoering.’  Volgens haar zal de vraag naar breed opgeleide professionals door de aankomende bezuinigingen flink toenemen. Ze wil met haar bijdrage inzetten op de ideale ambtenaar van de toekomst.

Multi-inzetbare ambtenaren zijn handig
Volgens Schotte is het handig om multi-inzetbare ambtenaren te hebben, maar is het niet meteen de insteek van de gemeente om dat vanuit bezuinigingsoogpunt te willen. Levert het dan inderdaad de ideale ambtenaar van de toekomst op? ‘Dat kun je niet zo stellen, maar de opleiding is zeker geschikt voor ambtenaren. Of het een pre is voor aanstaande ambtenaren hangt af van het vakgebied. Als ze met grootstedelijke problematiek te maken hebben wel.’ Kunnen ambtenaren een gevoel ontwikkelen voor de leefwereld van de mensen waar ze voor werken op de hogeschool? ‘Nee, het is niet zo dat je dat op de hogeschool leert. Hettie bedoelt dat het leuk is dat de opleiding wat breder kijkt, dan alleen vakinhoudelijk.’ Volgens Schotte is er nog geen sprake van dat Amsterdamse ambtenaren de opleiding moeten volgen. ‘Maar ik sluit het ook niet uit.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Boris
Klinkt wel heel erg wollig. Wat WETEN de mensen die van die opleiding afkomen meer dan de ambtenaren van nu? Of gaat het (alweer) om procestijgers en "managers"?

Bovendien klinkt de "ideale ambtenaar" als het streven naar een monocultuur die, zeker als een gemeente de opleiding ondersteund, kan leiden tot ja-knikkers. Mi leidt dit dan niet tot het "ideale ambtenarenapparaat". Maar misschien heb ik het mis.
griettitulaar / ambtrnaar
Is het niet schandelijk dat ik en vele onder mij een opleiding moeten of kunnen gaan volgen om dat we zogenaam niet weten wat er onder de burgers leeft en hun taal niet spreken !



Oke ik woon ook terug getrokken in Wildervank omdat ik natuurlijk ook bang ben door de genomen bezuinegings maatregelen die veel doelgroepen raakt .

Maar ik probeer wel te luisteren naar die doelgroepen ( alleen ons probleem is dat je er naar luisterd en denkt ja deze doelgroep heeft gelijk , en gevoelsmatig klopt het ook niet de bezuinegingen ) maar ja wij moeten nou eenmaal uitvoeren .



En dat ten koste van deze doelgroepen het zij zo maar vlak onze functies niet uit het is niet niks om beleid uit te voeren wat tegen je gevoel in bruist



dus kom op en doe mee met deze opleiding leren doe je er zeker van...
Allet / Programmamanager transitie sociaal domein
de bijgevoegde foto draagt niet bij aan de geloofwaardigheid van het geheel. Een bureau, een vaste telefoon en vooral ook een zittende medewerker....

Communicatie verdient misschien nog wat aandacht in het nieuwe ambtenaarschap?
Advertentie