of 59250 LinkedIn

Ook onderwijzers en belastingambtenaren willen staken

Vorig jaar voerden gemeenteambtenaren actie.
Vorig jaar voerden gemeenteambtenaren actie.
4 reacties

De kans dat buschauffeurs, onderwijzers, belastingambtenaren en douaniers binnenkort het werk neerleggen is fors gestegen. Vakbond FNV kondigde woensdag aan dat de acties onder rijksambtenaren worden opgevoerd uit onvrede over de loonsverhoging die het kabinet vlak voor de zomervakantie afsprak met enkele bonden.

Verrassingen

De FNV hield woensdag een raadpleging onder haar leden. Daaruit kwam naar voren dat het huidige voorstel van een loonbod van 5 procent en een eenmalig bedrag van 500 euro te mager is. De komende weken zal de FNV mensen op de werkvloer informeren. Eind augustus komen de leden weer bijeen om de definitieve acties vorm te geven. ,,Maar we hebben ook nog enkele verrassingen in petto", zo sprak een woordvoerder.


Grote haast

Volgens de FNV zijn andere vakbonden voor de zomervakantie in grote haast akkoord gegaan met een voorstel van het kabinet om het loon van overheidspersoneel te verhogen. Eerdere toezeggingen aan de vakbonden zijn niet nagekomen, aldus de bond.


Gegoochel

FNV stelt dat het kabinet de voorgestelde loongroei van 5 procent voor een belangrijk deel financiert door minder pensioenpremie af te dragen. ,,Door al het gegoochel van het kabinet is de feitelijke loonstijging maar 0,85 procent per jaar", rekende FNV voor.


Geen compensatie

Daarbij hekelt de bond dat onduidelijk is hoe de deal uitpakt voor overheidspersoneel dat werkzaam is bij gemeenten, provincies en universiteiten. Ook onder medewerkers buiten de overheid maar met een ABP-pensioen en gepensioneerden is een hoop onvrede omdat zij volgens FNV geen compensatie in het loon tegemoet kunnen zien.

Niet eens met FNV
Vakbond CNV dat samen met vakcentrales AC en CMHF dit akkoord met het kabinet sloot, heeft het loonakkoord wel positief voorgelegd aan de achterban. De bond kan zich ook niet vinden in de berekening van de FNV. ,,Het is een echte loonstijging, die mensen erbij krijgen", zo sprak een woordvoerder. Het grootste deel, 2,85 procent en 500 euro, is volgens CNV een structurele verhoging. Een kleiner deel, de 2,2 procent, komt ook van de werkgever door aanpassingen in de pensioenpremie
(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door van der Sluijs op
niemand heeft er iets bijgekregen dit zijn de werknemers die het moeten verdienen in de publieke sector :winkelbedienden ; scheepsbouwers ;tuindersknecht ;schoonmakers ; metselaars ;timmerman enz en nu willen de ambtenaren daarop vooruitlopen dan loopt het paard voor de wagen
Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke en kritische burger) op
Sorry, ik liep aan tegen mijn lichte vorm van dyslexie.
Lees goedkope contractanten in de OV- en onderwijssector. Het is vorm van een m.i. gevaarlijke onverschilligheid. Het gaat mij niet om een politiek standpunt, maar ik vind brute onverschilligheid maatschappelijk gezien veel gevaarlijker dan de oneliner van blonde Geert.
Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Het lijkt op het eerste gezicht dat de FNV opkomt voor de mensen op de werkvloer, maar helaas valt het met hun solidariteit nogal tegen. We zien steeds meer - in het onderwijs, openbaar vervoer en elders - dat er een moderne vorm van een onderklasse ontstaat. Het gaat om goedkope payrollers, contracten die geen zekerheden hebben, zzp-ers tegen bodemvergoeding enzovoorts. Daar waar bestuurders in het onderwijs inclusief hun bonussen miljoenen verdienen, worden de lasten afgewend op contracten die bij een ROC les mogen geven aan de probleemjeugd. In het openbaar vervoer wordt er aanbesteed op prijs en in sommige concessiegebied worden de te lage marges terug verdiend door de inhuur van laag opgeleide payrollers. En dat toetert minister Kamp rond dat het zo goed gaat met de Nederlandse economie.... Als je kijkt naar de onderwijssector, dan lijkt Griekenland met zijn staatsonderwijs meer integer dan ons eigen polderonderwijs met de olichargieën van zelfverrijkende managers.
Door Johannes (adviseur) op
Het wordt tijd dat geheel Nederland in opstand komt tegen dit kabinet. Zolang de massa niet in beweging komt, is dit voor het kabinet een signaal dat er nog verder bezuinigd kan worden. Werkend Nederland wacht nog steeds op de beloofde € 1000 van Rutte. Ondertussen heeft werkend Nederland en de gepensioneerden de buikriem flink moeten aanhalen. Er wordt nu een lastenverlichting aangekondigd van 5 miljard. Om te komen tot een lasten verlichting moeten wij dan wel nog eerst het restant van de 20 miljard lastenverzwaringen terug draaien.