Advertentie
carrière / Nieuws

Minister zet rem op Antillen-reisjes ambtenaren

Spies wil dat ambtenaren alleen nog maar naar de Antillen gaan met een doel. Hiermee stopt ze de duizenden ambtsreizen waarvan het doel onduidelijk is.

23 augustus 2012

Minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) wil dat minder ambtenaren afreizen naar de voormalige Nederlandse Antillen. Ze wil voortaan ook precies weten wie er van plan zijn die kant op te gaan en waarom.

Duizenden reizen

Dat zei ze donderdag in het RTL Nieuws, in reactie op een steekproef van het programma waaruit blijkt dat in de afgelopen jaren vele duizenden ambtelijke reizen zijn gemaakt naar de Caribische eilanden. ,,Het moet nu echt minder'', zei Spies. Ze heeft haar collega's eerder dit jaar al gezegd dat kabinetsleden het goede voorbeeld moeten geven, bijvoorbeeld door vaker te kiezen voor een videoconferentie. Enkele bewindslieden hebben afgezien van hun reis, aldus de minister.


Eilanden overspoeld

Volgens RTL klagen eilandbestuurders van Bonaire en Saba dat ze worden overspoeld door ambtelijke delegaties en dat daarmee veel geld over de balk wordt gesmeten. Ook Spies zegt zulke klachten van de bestuurders te hebben gehoord. ,,Dat is ook de reden dat ik steeds kritischer ben geworden.''

2 miljoen euro

De eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius hebben sinds oktober 2010 de status van bijzondere gemeente binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Van 2009 tot en met 2011 maakten ambtenaren van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie samen 600 reizen naar de eilanden, wat 2 miljoen euro kostte, aldus RTL Nieuws.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

dre / bestuur
Dit wisten we al heel lang en nu komt men met stoppen van deze vakantie reisjes.

Het verbaast heel Nederland dat het in 2012 nog niet over is.

We hebben internet en kunnen bellen dat is geld besparen voor de baas en wat gebeurd er.

Hij keurt het goed om met familie op kosten van de gemeenschap op vakantie te gaan.

Dit heeft geen toegevoegde waarde voor Nederland.
René
Weten kamerleden ook iets van HET NIEUWE WERKEN. Er bestaat immers VIDEOCONFERENCE.

Toch zeker wel in de Tweede Kamer aanwezig?
gerrie
Duiken, lekker eten, stappen, uitslapen, zwemmen, strand, nachclub, big mama's. Best reden genoeg om zo'n reisje te maken.
Bas / logicus
En wat doen we met de vele overige onnodige reizen naar Indonesië, Brazilië, Oman, Dubai, Ghana, Nigeria, Dominicaanse Republiek, Cuba, Haïti, Zuid Africa, Peru, Chili, etc.? Vaak met 30 /40 man grote delegaties van voornamelijk nobodies. Zogenaamde cursussen in de USA die wekenlang duren en waarbij men niets leert omdat je simpelweg niets te leren krijgt? Er valt wat dat betreft op het onnodig Staatsreisbureau nog zeker 100 miljoen te bezuinigen.
True
dit speelt al 50 jaar op, maar ineens vindt de CDA Spies het genoeg.

gottegottegot...
John / Adm. medewerker
Zie net de "gerelateerde artikelen" hierboven.

Verder geen commentaar.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Tsja, al jaren gebeurt dit. Vele jaren hebben KLM en gerelateerde maatschappijen ambtelijk vervoer geregeld.

Dit soort politieke signalen valt echter in de categorie hopi scuma tiki chocolati - excuus voor de vertaling
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
post scriptum: maar beter laat dan geheel niet
John Brouwers / zelfstandig juridisch adviseur
En een uitkeringsGERECHTIGDE proberen we buiten de uitkering te houden vanwege € 60,-- p/m is € 720,-- pj, daar kan zij haar verzekeringen van betalen.

Ik dit niet met elkaar rijmen!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Alle peanuts helpen een beetje. Maar hoe staat het eigenlijk met de kanjers, zoals bijv. de Compacte Overheid?
John / Adm. medewerker
@Wiersma

Compacte overheid? U bedoelt toch niet compacte Haagse Overheid? Overal in de periferie wordt bezuinigd en al die banen komen er in Den Haag weer bij voor de zg. noodzakelijke controles en zo. In het Haagse is nog nooit een ambtenaar wegbezuinigd. Die krijgen vanzelf weer een ander baantje.. En anders is het iemand onderaan de ladder. Nee, die houden zichzelf wel in stand
Boris
Dit is geen nieuws. Het zou nieuws zijn als deze ambtenaren direct de laan uit worden gestuurd vanwege overtolligheid. De namen zijn bekend lijkt me.
Advertentie