Advertentie
carrière / Nieuws

Minister: 'Rijksambtenaren krijgen loonsverhoging'

Minister Blok (Rijksdienst) heeft aangekondigd de nullijn voor ambtenarenlonen los te laten en geld vrij te maken voor loonsverhoging.

23 januari 2015

Vanaf dit jaar is er weer geld voor loonsverhogingen van rijksambtenaren. Na jaren kunnen zij van de nullijn af. Minister Stef Blok (Rijksdienst) heeft dat vrijdag gezegd na de ministerraad. 

Salarisvermindering bij disfunctionering
Blok wilde niet zeggen hoeveel ruimte er is, maar hoopt wel dat de vakbonden aan tafel komen voor een cao met een looptijd van twee jaar. Rijksambtenaren komen er qua loonontwikkeling bekaaid af in vergelijking met hun collega's bij de waterschappen, gemeenten en provincies. Bijzonder hoogleraar Jaap Uijlenbroek keek naar de ontwikkeling van arbeidsvoorwaarden bij de verschillende overheidssectoren. Hij concludeert dat ambtenaren in dienst van een waterschap er het beste vanaf komen: ‘De waterschappen hebben sinds 1993 de hoogste loonontwikkeling doorgemaakt, de sector Rijk de laagste,’ legt Uijlenbroek uit. ‘Het verschil tussen die sectoren is 7,1 procent sinds 1993.’

Verlofregeling
Blok hoopt dat de bonden ook willen praten over het 'moderniseren' van een aantal arbeidsvoorwaarden. Zo wil hij dat rijksambtenaren bij onvoldoende functioneren kunnen worden teruggezet in een lagere salarisschaal. Ook wil hij af van de verlofregeling voor rijksambtenaren vanaf 57 jaar en van het verbod op het draaien van nachtdiensten door 55-plussers. Volgens de minister passen deze regelingen niet meer in deze tijd, waarin iedereen langer moeten doorwerken.

Onderhandelen 

Over de salarisstijging van 0,8 procent waarop de rijksambtenaren volgens de bonden recht hebben, wil Blok praten in het cao-overleg. Het gaat om geld dat is toegezegd in een akkoord over de pensioenen van ambtenaren. Daarbij kwam geld beschikbaar door een besparing op de werkgeverspremies voor pensioenen. Blok ging niet in op berichten dat er een loonruimte zou zijn van 2,3 procent voor de ambtenaren. 'Ik ga niet via u onderhandelen.'

Inhalen

De grootste ambtenarenvakbond FNV Overheid, voorheen Abvakabo, wil dat Blok eerst over de brug komt met de salarisstijging van 0,8 procent per 1 januari van dit jaar. 'Dat is geld waar wij gewoon recht op hebben en dat er moet komen voordat wij aan de onderhandelingstafel gaan zitten om te praten over een nieuwe cao', zei FNV-onderhandelaar Marco Ouwehand in een reactie.


Compensatie

Hij noemt het 'een plus' dat er vanaf dit jaar weer geld komt voor loonsverhogingen van ambtenaren. 'Onze inzet voor 2015 is duidelijk: een loonsverhoging van ten minste 3 procent en een compensatie voor de vier jaar dat ambtenaren op de nullijn zaten'.


Campagne gaat door

De vakbonden gaan ondertussen door met hun campagne voor een nieuwe cao voor rijksambtenaren. De komende week gaan kaderleden hun collega's bij verschillende vestigingen van de Belastingdienst informeren over de stand van zaken en hen motiveren om in actie te komen. (ANP/red.)

Reacties: 18

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

faber
Over die 0,8%. Dat is dus ook waar Roel Cazemier en zijnen (het College van Arbeidszaken, VNG) mee probeert weg te komen. In het pensioenakkoord staat: De verlaging van de werkgeverspremie krijgt volledig doorwerking via de sectorale cao-tafels in verbetering van de salaris (of andere arbeidsvoorwaarden als cao-partijen daarvoor kiezen), in aanvulling op de salarisafspraken op grond van de bestendige sectorsystematiek. Daar is geen woord spaans bij, de werkgevers hebben hier in meerderheid mee ingestemd. Roel Casemier en de zijnen hebben niet ingestemd maar willen het wel uitvoeren. Ze wilden het niet omdat ze het niet eens zijn met de zinsnede -in verbetering van salaris-. Dat is dus het hele eieren eten en daar proberen ze nu alsnog onderuit te komen door naar de komende cao-onderhandelingen te verwijzen. Het is heel simpel: het geld ben je kwijt (dat is overeengekomen) en wij (de bonden) willen gewoon een loonsverhoging die niet als wisselgeld voor wat anders gaat gelden.
B / gemeenteambtenaar
Wellicht een gevalletje voor de Rekentoets. Er is maar één groep ambtenaren, die echt achterloopt, en dat zijn de gemeenteambtenaren. Het Rijk heeft misschien de laatste jaren minder gehad, maar heeft in het verleden behoorlijk meer gehad. Eindejaarsuitkering is daar al jaren 8,3%. Gemeenten maar 6%. Is maar één voorbeeld. totale loonontwikkeling bij vorige cao Rijk was maar liefst 13,2 %. Daar dromen wij alleen maar van. En daar komt nog bij, dat gemeenteambtenaren al jaren kampen met een toenemende werkdruk door het niet invullen van ontstane vacatures. De dienstverlening aan de burger moet immers doorgaan; ook bij afnemende budgetten. Tuurlijk mag je blij zijn, dat je werk hebt, maar met die dooddoener zou je alles moeten slikken. Eerlijk zou zijn als je alle ambtenaren weer gewoon onder één cao zou brengen. Waarom zou de één meer privileges moeten hebben dan de ander?
henk
@Barbel: Als ik even snel reken dan is het verschil tussen rijksambtenaren en gemeenteambtenaren zeker 8% in het nadeel van de gemeente ambtenaren. Daar komt dan inderdaad nog die 2,3 % eindejaarsuitkering bij en het verschil zit afegrond zo op de 10% ! Maar dan heb je het nog niet gehad: functies bij de lagere oeverheden worden lager ingeschaald en gewaard dan bij het rijk en de provincie. Voorbeeld: een adviseur ict: schaal 10 gemeente en bij de provincie schaal 12. Over het algemeen zit er zo'n 2 schalen = 500 buto per maand tussen. Kom op ABVA/KABO: aktie!
pieter / wegkijker
Ik denk dat wij als gemeente-ambtenaren nog steeds achterlopen op het rijk.

De collega's van het rijk zullen er bij de komende onderhandelingen niet zo bekaaid af komen als de collega's van de gemeenten.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Dit is echt een hele kille bestuurder. Waar je voorheen met 58 met de VUT mocht moet je nu doorwerken tot je 67ste. Als je dan niet meer volledig mee kunt krijg je een strafkorting op je salaris en vervolgens wil deze hooghartige man ook nog snijden in de verlofregeling voor ouderen en hen verplichten nachtdiensten te draaien tot ze er bij neervallen. Hoe onmenselijk kun je zijn. In Griekenland zijn zulke types afgestraft. Nu Nederland nog.
Gerrit
@ Poltiek Den Haag. Wij Nederlanders zijn voldoende hervormd. Wij ambtenaren hebben ons door jullie toedoen uit laten kleden vanwege de bankwereld en het nog steeds en nu zeker niet meer te hervormen zuiden.



Het wordt tijd dat afspraken worden nageleefd. Over de besparing op de werkgeverspremies was al een akkoord. Nu nog naleven anders hebben we in Nl nog een rechter.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Dit lijkt meer een mededeling voor de Bühne. Zijn er soms verkiezingen voor de Provinciale Staten (indirect voor de 1e Kamer) op komst?
H. Wiersma / gepens.
Uijlenbroek kan niet rekenen. Sinds 2003 hebben gemeenteambtenaren een forse achterstand opgelopen t.o.v. de andere Overheidssectoren.
Scheefwoner
Ook al staan we als ambtenaren misschien wat stil qua loonontwikkeling we hebben het nog steeds erg goed ten opzichte van vele wekenden in het bedrijfsleven ik noem maar even de mensen bij V&D op het moment. Misschien moeten we ook onze knopen tellen en als je denkt dat het elders beter is wie houdt je tegen om te solliciteren?
Harry / beleidsmedewerker
Beste Henk,

Omdat iemand anders het nog slechter heeft, moeten ambtenaren het ook slecht hebben ?

Deze logica ontgaat mij.
Scheefwoner
Beste Harry,

mijn punt is juist dat wij het alles behalve slecht hebben sterker ik knijp mijn handjes dicht als ik het vergelijk met werkenden in mijn directe omgeving en misschien moeten wij ons dat ook eens realiseren.
Criticus - NL
Blok bedoelt:

De Rijksambtenaren krijgen een sigaar uit eigen doos en moeten die oproken. Dat is goed voor de economie (en de overheid kost het niets. Ooh ja, en je pensioen wordt wel minder, maar dat merken jullie nu toch niet...)

stelletje sukkels dat jullie zijn ;o)
Frits Klein Langenhorst
De minister legt "modernisering" alleen maar uit als verslechtering. Het gaat wel ver om de regelingen voor ouderen volledig af te schaffen in plaats van bijvoorbeeld de leeftijdsgrens daarvoor met twee jaar op te hogen.

De 0,8% verhoging moet er natuurlijk komen en daarnaast een inhaalslag. De nullijn heeft echt te lang geduurd.
Paul Janssrn / Ambtenaar
En de ambtenaren hebben er de afgelopen jaren ook geen 13e maand bij gekregen?
henk
waar blijft de reactie van de abvakabo vwb de gemeenteambtenaren? Het blijft ijzig stil. Gemeenteambtenaren lopen nu ongeveer 7 tot 10 achter t.o.v. overige sectoren.
Fritz
Beste Henk,

Van Abvakabo hoor je waarschijnlijk niet zoveel. Abvakabo heeft deze 'geweldige' CAO voor de gemeenten eruit gesleept en vervolgens heeft de achterban kennelijk met 80% ingestemd. Bij het College van Arbeidszaken zijn ze waarschijnlijk nu nog niet bijgekomen van het lachen. En naar die pensioenpremies kunnen we ook fluiten. Weer zo'n staaltje onderhandelingskunst. En je bij de FNV maar afvragen waarom de bonden zoveel leden verliezen.
henk
Ik vrees dat de abva kabo dit forum niet leest. Te druk met navel staren misschien?
Fritz
Beste Henk,

Ik vermoed van wel. Abvakabo gebruikt dit forum ook om zaken te ventileren en om, zoals ik dat zie, boos te zijn voor de bühne. Probleem voor Abvakabo is simpelweg dat men zich heeft laten inpakken door het College van Arbeidszaken en vervolgens ook nog hoog van de toren heeft geblazen over het bereikte resultaat. Als dan achteraf blijkt dat men zich, voor al die gemeenteambtenaren, met een fooi heeft laten afschepen, kun je niet anders doen dan je heel erg gedeisd te houden en je op te sluiten in je ivoren torentje. En ach, de huidige bestuurders zullen de rit wel uitzitten (waarschijnlijk met een betere CAO) dus waarom zou men zich druk maken om teruglopende ledenaantallen? Waarom zou men verantwoording af leggen aan een groep die men ongevraagd bindt? Zolang de bond het monopolie op dit machtsmiddel heeft, hoeft zij zich nergens druk om te maken en kan zij zich in haar ivoren torentje terugtrekken.
Advertentie