Advertentie
carrière / Nieuws

Minister jaagt ambtenaren van hun stoel

Ambtenaren bij de rijksoverheid moeten vaker van functie of organisatie wisselen. Dat gebeurt nu te weinig. Minister Blok (Rijksdienst) komt met maatregelen.

24 november 2015

Ambtenaren bij de rijksoverheid moeten vaker van functie of organisatie wisselen. Dat gebeurt nu te weinig. Minister Blok (Rijksdienst) komt met maatregelen.

Risico's
Het te lang op een plek blijven zitten levert volgens de VVD-bewindsman risico's op voor de tevredenheid van medewerkers over hun baan. Ook de aantrekkelijkheid van de overheid als werkgever en de kwaliteit van de dienstverlening kan eronder leiden. Minister Blok komt daarom met maatregelen om het wisselen van baan te bevorderen. Een van die maatregelen is in het (vaste) arbeidscontract laten opnemen dat werknemers af en toe van functie veranderen.

Vergrijzing

Bij ongewijzigd beleid zal de mobiliteit volgens hem eerder verslechteren dan verbeteren, ook omdat het personeel verder vergrijst. Mobiliteit moet de norm worden. Daar moet het rijk als werkgever meer aan doen dan voorheen. ‘Maar ook de werknemer zelf is verantwoordelijk om zich bewust te zijn van maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op zijn of haar baan’, schrijft Blok in een brief aan de Tweede Kamer.
 

Zeven jaar
Hij stelt onder andere voor dat ministeries en diensten uiterlijk eind 2016 aangeven hoe ze meer mobiliteit gaan realiseren en welk personeel de komende jaren nodig is. Daarnaast wil hij de maximale benoemingstermijn van zeven jaar uitbreiden naar het gehele topmanagement, dat wil zeggen inclusief de directeuren.

Etalage

Blok wil bovendien dat er een beter zicht op de interne arbeidsmarkt komt, zodat sneller te zien is welk werk (tijdelijk of vast) er rijksbreed beschikbaar is. Daarnaast moet er een zogeheten intern platform komen, waarop medewerkers hun baan zelf ‘in de etalage kunnen zetten’. Het uitbreiden van pools van flexibel inzetbare medewerkers is eveneens een must. Tot slot zullen leidinggevenden worden beoordeeld op de gerealiseerde personeelsmobiliteit op hun afdelingen.

Mobiliteit laagst 

De mobiliteit bij de werknemers van het rijk is het laagst van alle andere overheden en de markt. De uitstroom in 2013 was – inclusief pensioen – 4 procent. Bij gemeenten was dat bijna 8 procent en in de markt gemiddeld ruim 5 procent. Van de medewerkers binnen het rijk ging nog niet 1 procent naar een functie buiten het rijk en amper 0,7 procent stapte over naar een functie binnen het rijk.

Strategisch personeelsbeleid
Met de vier vakbonden binnen het rijk is onlangs afgesproken voor de volgende cao te werken aan een agenda voor strategisch personeelsbeleid. Het is volgens de minister belangrijk om daarbij ook afspraken te maken over meer mobiliteit en flexibele inzet van personeel.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
M.i. is dit slechts een miniscuul onderdeel van de noodzaak om te komen tot een zgn. Compacte Rijksoverheid c.a. (zie regeerakkoord). Hoe staat het overigens met de uitvoering daarvan?
Jan Beerenhout azn / Buitenlid IPSV=Bende van Schaefer
En zo gaat mijn cardioloog als tandarts de gaten in m 'n gebit vullen! Het zal je maar gebeuren. Schoenmaker blijf bij je leest. Politici zorgen voor reuring en verandering: ambtenaren voor historisch besef en continuïteit. En dat laatste is vaak al niet het geval.
Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Ik wijt er ff, zo'n ouderwetse Flipperiaanse limerick des' dofijns aan, komt ie:



Als den politiek zich ermee bemoeid

Dan worden de goede dingen uitgeroeid

Politiek Den Haag schaamt zich nergens voor

Met maatschappelijke afbraak gaan zij lustig door

't Raak hen immer toch nooit, zodat het hen niet boeit

Retsiem / zittend pensioen ontvanger
Maakt niet uit ze blijven altijd zitten
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Fijne werkgever hè, de rijksoverheid. Die vindt dat je moet doorwerken tot je een ons weegt maar wil je liever niet te lang in dienst houden.
Jantje Steenhuis / Gemeentearchivaris
Waar komt toch de wetenschap vandaan dat mobiliteit voor iedereen, in iedere functie altijd goed is. Een aanpak gericht op flexibiliteit, vitaliteit in de functie en 'een leven lang leren' lijkt mij meer op te leveren.
JaapvV / adviseur
Het onderwerp is al zeker 15 jaar oud. En het gebrek aan vernieuwing ook. In feite betoogt de minister dat de gemiddelde ambtenarenbaan een verduiveld saaie baan is. Dat blijkt natuurlijk ook uit allerlei fraaie onderzoeken en het percentage leegloop op het werk overdag. Maar volgens mij is dat geen fout van de ambtenaar, maar van de ministeries. Met het beroep op mobiliteit verdoezelen ze dus gewoon hun onmacht op het terrein van personeelsmanagement.
Advertentie