of 59250 LinkedIn

Minder arbeidsongeschikten bij waterschappen

Het aantal werknemers in de sector waterschappen is in twee jaar tijd met 4,6 procent toegenomen. Voor arbeidsongeschikten is echter steeds minder plaats.

Het aantal werknemers in de sector waterschappen is in twee jaar tijd met 4,6 procent toegenomen. Voor arbeidsongeschikten is echter steeds minder plaats.

Dat blijkt uit de zojuist gepubliceerde HR-monitor 2014 van de sector Waterschappen. De personele bezetting van waterschappen is met 549 personen toegenomen tot 12.414. Van de ruim 12 duizend medewerkers, werken er 1.155 bij een aan een waterschap gelieerde instelling. Omgerekend in fte gaat het om 11.716 voltijdsbanen.

 

Groei werkgelegenheid

De groeiende werkgelegenheid ten spijt, blijkt in de sector steeds minder plaats voor arbeidsongeschikten. In 2012 had ongeveer 75 procent van de waterschappen geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschikten in dienst, nu is dat ongeveer 64 procent. Ook het  gemiddeld aantal arbeidsongeschikten in dienst nam af. Het gemiddelde aantal arbeidsongeschikten per organisatie nam flink af van 3,0 naar 2,5 personen.

 

Participatiewet

Het totaal aantal arbeidsongeschikten in de hele sector komt daarmee in 2014 naar schatting uit op 90. Dit aantal komt overeen met 0,7 procent van de  bezetting. In 2012 lag dit op 0,9 procent. Iedereen die kan werken maar daarbij ondersteuning nodig heeft, valt sinds 1 januari 2015 onder de Participatiewet: de wet die ervoor moet zorgen dat zoveel mogelijk mensen met of zonder arbeidsbeperking werk vinden.

 

Eerst onderzoek

Bij de waterschappen is de Participatiewet volgens de HR-Monitor ‘een actueel thema.’ Bijna driekwart van de waterschappen onderneemt op dit moment al activiteit en of ontwikkelt beleid omtrent de Participatiewet. Maar ruim een kwart van de waterschappen zegt momenteel nog niets te ondernemen op dat gebied. ‘De meeste waterschappen zijn zich nog aan het oriënteren door bijvoorbeeld deel te nemen aan workshops of eerst onderzoek te doen naar de mogelijkheden’, aldus het rapport. ‘Slechts een enkel waterschap heeft  al 1 of 2 werknemers die vallen onder de doelgroep van de Participatiewet.’

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Hoogste tijd dat paal en perk wordt gesteld aan de steeds meer geld verslindende waterschappen. Van bezuinigen en ombuigen hebben zij nog nooit gehoord. Opheffen en onderbrengen bij regio's (opgeschaalde gemeenten is de beste methode).
Door Eric Immink op
Als je ongeschikt voor arbeid bent, arbeidsongeschikt, dan wordt je doorgaans geen werknemer. Stukje nuancering is wel op zn plaats. Daarbij is de Participatiewet wel een gedrocht. De overheid moet efficient werken, geen verspilling van belastingcenten, zoals populistisch Nederland verkondigt. Ook moet zij minder goed inzetbare arbeidskrachten aannemen en hebben hierin een voorbeeldfunctie. Deze belangen bijten elkaar een beetje.