Advertentie
carrière / Nieuws

Minder ambtenaren, dus minder kantoren

De rijksoverheid kan 136 miljoen euro per jaar besparen op kantoren voor ambtenaren. Dat is 25 miljoen euro meer dan eerder werd gedacht.

19 januari 2016

De rijksoverheid kan 136 miljoen euro per jaar besparen op kantoren voor ambtenaren. Dat is 25 miljoen euro meer dan eerder werd gedacht.

Er komen minder ambtenaren, en door flexwerken hebben die bovendien minder ruimte nodig. Dat schrijft minister Blok (VVD, Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer.

 

Meer banen in Friesland

Er zijn wel aanzienlijke regionale verschillen. Zo is voor Friesland, Drenthe, Zeeland en Limburg de ontwikkeling van de werkgelegenheid bij rijksdiensten gunstiger dan voor Nederland als geheel: in Friesland is de komende vijf jaar een lichte stijging van de werkgelegenheid bij rijksdiensten.

In Drenthe blijft de werkgelegenheid bij het rijk op peil. Dat komt doordat in 2013 is besloten arbeidsplaatsen in Drenthe te behouden bij de Belastingdienst, Economische Zaken en het Nationaal Archief.

Verhuizing kazerne

Voor Zeeland is de komende jaren een grote stijging van bijna 2.000 arbeidsplaatsen te zien, door verhuizing van de kazerne van het Korps Mariniers van Doorn naar Vlissingen. In Limburg ligt de daling van de werkgelegenheid ongeveer op landelijk niveau, maar dat is veel gunstiger dan twee jaar geleden gedacht. In plaats van 800 verdwijnen er in Limburg maar 200 arbeidsplaatsen van het rijk.

Fraudebestrijding

In de meeste andere provincies daalt het aantal rijksambtenaren. De totale werkgelegenheid bij de rijksoverheid daalt de komende jaren met bijna 6.000 arbeidsplaatsen. Dat is iets minder dan eerder geraamd: het kabinet besloot bezuinigingen op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en op de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) terug te draaien. Verder is er meer ruimte gekomen voor politie en justitie, bij de Belastingdienst en op het gebied van fraudebestrijding.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

$$$$ / Tellert
Sinds 1995 125 miljard euro verkwanseld door ambtenaren in NL, genoeg redenen om verder te snijden en te automatiseren.
doeterniettoe / -
Het aantal problemen en misstanden neemt door al die bezuigingen overigens toe, maar dan is de VVD alweer uit beeld.

Voorbeelden: politie, brandweer, defensie, zorg, enz.
willem van der vaart
Beste Tellert,

Misschien moet u uw bedrag eerst maar eens onderbouwen met feiten. Daarnaast lijkt het me zo dat het nog steeds zo is dat ambtenaren hun opdrachten ontvangen van bestuurders en werken onder de verantwoordelijkheid van bestuurders. Daaruit volgt dan, wanneer ik mag aannemen dat uw standpunt juist is en dat er 125 miljard is verkwanseld, dat die verkwanseling door het gekozen bestuur is gedaan.
Drechtstedeling
Te kort bij politie ? Dat is een kwestie van betere prioriteiten stellen. Burgemeesters sturen nu agenten af op twitteraars, die onschuldige mails versturen (Sliedrecht). Of wat te denken van 60 (!) man politie naar een familie die tijdens oud&nieuw wat kerstbomen op straat verbranden (Papendrecht).
henk
Wat een kortzichtig gedoe daar in Den Haag (bij de VVD): De resultaten van deze regering:

- een zooi bij politie

- een zooi bij justitie

- een zooi bij het onderwijs

- de zorg ontmanteld en de premies omhoog

- veel immigranten erbij

- en de oudedagsvoorziening omzeep



En dan zijn ze trots dat er een paar gebouwen over zijn!





- problemen
Waarheid boven alles / Oppassert
@Willem van der Vaart . Bedrag is door Erasmus universteit, UvA en UT Twente prof. Janssen, berekend. Ook u wenst geen eigen verantwoording te dragen en verschuilt zich achter bestuurders zoals bijna iedere ambtenaar, lekker makkelijk. Waarheid is dat art. 162, u voorschrijft IEDERE misstand te melden als ambtenaar! Doet u of anderen dit? Neen. U bent bang voor uw baan en laat de burger bloeden, c.q. weken/maanden per jaar voor niets werken! Ga nu maar weer veilig achter een bestuurder zitten.
willem van der vaart
Beste Oppassert (hetgeen uw werkelijke naam wel niet zal zijn), U meet zich nogal een oordeel over mij aan. Ik verschuil me achter mijn bestuurders, zoals bijna elke ambtenaar, ik moet misstanden melden, ik ben bang voor mijn baan, ik moet veilig achter mijn bestuurder zitten. Meneer of mevrouw, ik ben 92 jaar. Uw verwijten treffen dus geen doel. Feit is echter wel dat het staatsrechtelijk nu eenmaal zo is dat het bestuur beslist en het ambtelijk apparaat uitvoert, het bestuur controleert etc. Dat heeft niets met verschuilen te maken, maar met zuivere verhoudingen. Ook al heeft u nog zulk een aversie tegen ambtenaren; zo zit ons staatsbestel nu eenmaal in elkaar.
Henk Donkers / medewerker
Beste Willem van der Vaart.



Ik zou stoppen met deze discussie. Tellert/Oppassert (?) is zo erg ongenuanceerd. Niet onderbouwde stellingen. (waar is het rapport van prof Janssen na te lezen?) Iedere bestuursopdracht die geld kost moet op kennelijk worden gemeld als "misstand". Zo werkt het democratisch bestel niet.

Kortom de stellingen van Tellert/Oppassert (?) zijn zo ongenuanceerd dat het zo op facebook zou kunnen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Een hard gegeven bij dit al blijft natuurlijk wel , dat geldverslindende rijksprojecten (als Betuwelijn, HSL en zo) deze enkele te winnen miljoenen, al lezende deze "winst" snel laten verdampen. Dus al te "groos" zijn op de rijksgebouwen winst, beste heer Blok, is wat misplaatst. Maar wellicht valt dit dan onder "het goede nieuws", Ik ben geen rijksambtenaar, maar zijn er straks echt niet meer nodig?
Advertentie