Advertentie
carrière / Nieuws

'Loonstijging overheid blijft dit jaar achter'

De lonen bij bedrijven stijgen gemiddeld harder dan de lonen van mensen in dienst van de overheid. Volgens werkgeversvereniging AWVN bedraagt de gemiddelde loonafspraak van alle 207 in 2017 afgesloten cao’s 1,64 procent. De loonstijging voor mensen in de zorg, het onderwijs en bij de overheid blijft daar met een gemiddelde van 1,43 procent ruim achter.

09 augustus 2017

De lonen bij bedrijven stijgen gemiddeld harder dan de lonen van mensen in dienst van de overheid. Volgens werkgeversvereniging AWVN bedraagt de gemiddelde loonafspraak van alle 207 in 2017 afgesloten cao’s 1,64 procent. De loonstijging voor mensen in de zorg, het onderwijs en bij de overheid blijft daar met een gemiddelde van 1,43 procent ruim achter.

Reactiesnelheid

Exclusief de zorg zou de gemiddelde loonstijging in de publieke sector met gemiddeld 1,14 procent nog lager uitvallen. Volgens de werkgeversvereniging kan het achterblijven van de lonen in de publieke sector te maken hebben met zowel de lagere reactiesnelheid in de betreffende sectoren als met kabinetsbeleid.

Hekkensluiter
De lonen van werknemers in de sectoren vervoer en metaalindustrie stijgen met een gemiddelde van 1,9 procent per jaar, het sterkst. De financiële sector is hekkensluiter met gemiddeld 0,9 procent meer salaris. De AWVN noemt het normaal dat lonen in de lift zitten bij een aantrekkende economie en een verkrappende arbeidsmarkt.

Roekeloosheid
Niet in alle sectoren en ondernemingen gaat het volgens de werkgeversvereniging goed. Daarom moet worden gewaakt voor roekeloosheid. De AWVN adviseert eventuele loonstijgingen te koppelen aan bedrijfsresultaten. De werkgeversvereniging is betrokken bij het merendeel van alle negenhonderd cao's en bij een belangrijk deel van de arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland.

Gemeenten
Begin juli sloten de vakbonden en gemeentelijke werkgevers een nieuwe cao-gemeenten af voor de bijna 160.000 ambtenaren werkzaam in deze sector. Per augustus 2017 is het loon van de gemeenteambtenaar structureel met 1 procent verhoogd. Het Individueel Keuzebudget (IKB) stijgt per december met 0,5 procent. In januari volgt dan een loonsverhoging van 1,5 procent. Volgend jaar juli stijgt het IKB vervolgens nog eens met 0,25 procent. In totaal betekent dat een verhoging van 3,25 procent structureel over een jaar en acht maanden.

Rijk
Over een nieuwe cao voor rijksambtenaren wordt nog steeds onderhandeld. De gezamenlijke bonden hebben ingezet op een looneis van 3 procent. De werkgever bood 1 procent. De bonden vinden dit bod onacceptabel en voorzien een conflict. (ANP/Red.)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

loek / v.m. jur.medew. gsd
Volgens de werkgeversvereniging kan dit te maken hebben met de lagere reactiesnelheid in de betreffende sectoren als met kabinetsbeleid.==Zodra het woord "kan" wordt gebruikt, weet je dat het duimzuigen is begonnen; men weet het niet dus kwik, kwek en kwak. Wat een lagere reactiesnelheid op zich is, laat zich raden. Betekent het soms dat men bewust zit te pitten?= Over een nieuwe cao voor rijksambtenaren wordt nog steeds onderhandelt (d). Inderdaad Tinusssie. Ff sjekken!
Buijs
Tja, de grammatica en de inhoud van de artikelen laat vaker veel te wensen over. De inhoud van de artikelen spreken elkaar binnen korte tijd tegen en zijn vaak tot frustratie aan toe erg ongenuanceerd. Het lijkt erop dat het belangrijker is om het blad gevuld te krijgen dan artikelen van enig niveau te plaatsen. Ik weet niet of BB nog serieus genomen wil worden want anders kan ik net zo goed de gaan "story" lezen.
henk
De kwaliteit van BB holt inderdaad zienderogen achteruit. Dit wordt mijns inziens veroorzaakt door "wiens brood men eet, diens woord men spreekt ". En daarnaast het vaak ontbreken van enig kennis van zaken. Het wordt tijd voor een goed alternatief :)
criticus
@ Eric de Kluis,

dat is onjuist. Het betreffende artikel ging over de loonsverhoging in 2016 t.o.v. de voorgaande jaren. Niet over de gemiddelde loonstijging van de afgelopen 6 jaar.

Leest u de eerste zin maar: "Vrijwel alle werknemers in Nederland kregen te maken met de hoogste loonstijging in 6 jaar." Even verderop: "In 2016 kwam de cao-loonstijging bij de gehele overheid uit op 3,4 procent. Bij de particuliere bedrijven en gesubsidieerde sector bedroeg de toename in die periode respectievelijk 1,6 en 1,4 procent, een behoorlijk verschil."

Misschien kunt u uw eigen stukken iets beter lezen?

Overigens zie ik graag een artikel tegemoet over de gemiddelde loonstijgingen van alle sectoren in de afgelopen 6 of 10 jaar. Lijkt me interessant.
Eric de Kluis
@Criticus

Uw punt ontgaat me nog steeds. Waarom zou een gemiddeld hogere stijging in 2016 een gemiddeld lagere stijging in 2017 uitsluiten?



@henk

Binnenlands Bestuur is een journalistiek onafhankelijke uitgave en is niet gebonden aan welke (overheids-)organisatie dan ook.

Het is mij niet duidelijk wat u met 'wiens brood men eet' bedoelt.
Frits / beleidsmedewerker
Zo, dat is voor gemeenteambtenaren maar liefst 0,5% verschil met het gemiddelde in het bedrijfsleven. Bij een salaris van 2000 euro scheelt dat wel een tientje per maand. We worden zwaar achtergesteld als ambtenaren........ ;-)
Gerrit
"Dit jaar"



Het is te zot voor woorden die kop! Noem 1 CAO binnen de overheid die onder de streep slechter was dan die van de gemeenteambtenaren elke sinds 2008. Ik wens u s6!
criticus
En nog geen maand geleden kopte het Binnenlandsbestuur: "Ambtenaren kregen meeste salarisverhoging"

Het kan verkeren...

Lijkt mij aanleiding voor het BB om eens na te gaan hoe het kan dat twee berichten zo kort na elkaar een volstrekt ander beeld geven. Gaat dat intern fout? Klakkeloos overnemen van anderen, zonder gedegen onderzoek? Of is het extern?
Eric de Kluis
Beste Criticus, het artikel van vorige maand (zie link onder dit artikel) ging over de gemiddelde cao-ontwikkelingen in de afgelopen zes jaar. Dit artikel gaat over de cao-ontwikkelingen in 2017.
Advertentie