Advertentie
carrière / Nieuws

Lonen bij overheid stijgen het hardst

De cao-lonen zijn vorig jaar met gemiddeld 1,9 procent gestegen de grootste toename sinds 2009. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De lonen bij de sector overheid stegen het hardst: 3,4 procent.

05 januari 2017

De cao-lonen zijn vorig jaar met gemiddeld 1,9 procent gestegen de grootste toename sinds 2009. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De lonen bij de sector overheid stegen het hardst: 3,4 procent.

Onderwijs
Bij particuliere bedrijven stegen de lonen 1,7 procent. In de gesubsidieerde sector was dat 1,4 procent. Binnen de sector overheid was de hoogste cao-loonstijging voor mensen die werken in de bedrijfstakken onderwijs (3,9 procent). Dit komt voornamelijk door de loonsverhogingen die afgelopen tijd in de vier grote onderwijscao’s is vastgelegd. In de financiële dienstverlening namen de lonen met 0,9 procent het minst toe.


Gemeenteambtenaren
In oktober maakte het CBS bekend dat gemeenteambtenaren er vorig jaar 3 procent op vooruit gingen, inclusief de afspraken in het pensioenakkoord van 2014 en het loonruimteakkoord van 2015. In 2017 zal daar nog een loonstijging van 0,4 procent bij komen. Voor provincieambtenaren werd een loonsverhoging van 2,2 procent  en een eenmalige uitkering van 300 euro afgesproken. Rijksambtenaren kregen er de afgelopen twee jaar 5,05 procent bij. Ook kregen ze eind 2015 een eenmalige uitkering van 500 euro. De onderhandelingen over nieuwe cao’s gaan binnenkort beginnen. Op dit moment zijn er al wel gesprekken tussen werkgevers en werknemersvertegenwoordigers over het gelijktrekken van de verlofregelingen.


Minder loon door pensioenpremie

Overigens berekende loonstrookverwerker ADP dat de meeste werknemers dit jaar iets meer salaris zullen krijgen, omdat ze profiteren van een hogere heffingskorting. Uitzonderingen zijn ambtenaren die meer dan modaal (2855 euro per maand) verdienen. Zij zullen iets minder loon op hun bankrekening zien. Ambtenaren die twee keer modaal verdienen krijgen aan het einde van de maand 13 euro minder bijgeschreven. Reden voor de daling is de hogere pensioenpremie. De hogere heffingskortingen wegen daar niet tegenop.

Reacties: 32

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hjalmar
Pfffff allemaal sigaren uit eigen doos, hou toch op.
Gerrit
@Esther

Kerstpakket? Kerstborrel? Kerstdiner? Zeker al vele jaren niet meer in de gemeentelijke kringen begeven. Anders graag asap het adres van deze uitzondering op de regel!
Jeannette
@Esther, Wat ik lees zijn vooral reacties op de belabberde berichtgeving van BB. Het steeds weer ongefundeerde en onvolledige informatie gevende instituut waarvan je verwacht dat zij een juiste weergave geeft van de werkelijkheid.En omdat anderen het slechter hebben, mag je niet meer zeggen dat het wel anders zou kunnen? Dat je niet blij kan zijn met een sigaar uit eigen doos, dat er veel ambtenaren echt wel zitten te wachten op een keer een echte loonsverhoging omdat ook alles duurder wordt? Ook de ambtenaren die (iets) meer dan 2800 euro bruto verdienen, want die gaan er nu op achter uit. (Hoezo loonsverhoging). Ik weet zeker dat buiten mijzelf ook deze mensen het ook heel graag voor anderen die het minder hebben beter zouden zien. Maar daar ging dit bericht niet over. Altijd alles maar afdoen als klagen is wel heel makkelijk.
Johanna / Flexmederker
Alleen vast personeel bij de overheid krijgt erbij. Niet de flexmedewerker. Dus het klinkt mooi, maar is maar voor een vaste medewerker aan de orde
H. Wiersma / gepens.
Hoera, vandaag bericht van SVB over AOW-verhoging van E 6,26 per maand per 1 januari 2017 (je leest het echt goed!). Wat moet een AOW'er er mee, gelet op alle kostenstijgingen als ziektekostenverzekering minimaal E 10 p/mnd, belastingverhogingen, levensonderhoud e.d.. Nog even en ze belanden allemaal in de bijstand.

Ronduit schandalig hoe dit Kabinet omgaat met AOW'ers en gepensioneerden. Reken ze vooral a.s. maart af met je stemgedrag!!!
Steven / Adviseur
@Spijker (gepens.). Nederland heeft verhoudingsgewijs de meest kapitaalkrachtigen ouderen ter wereld terwijl de kans bijzonder groot is dat de generatie in de leeftijd van 20-50 het na hun pensioen in financieel opzicht (veel) minder zal hebben dan uw generatie. Zie ook: https://fd.nl/economie-politiek/1143124/balans-t … Een klein deel van de ouderen heeft het in financieel opzicht inderdaad zwaar maar dat geldt dus niet voor het overgrote deel .Desondanks blijft dat deel luid en massaal klagen over hoe slecht ze het wel niet hebben. Waar is hun solidariteit met de jongere generaties?
doeterniettoe / -
@Esther:

Kerstpakket is al enkele jaren geleden wegbezuinigd (bedrijfsleven kent deze heel vaak nog wel)

Kerstborrel niet, maar wel uiterst karig (bedrijfsleven kent deze heel vaak nog wel, en dan niet zo karig)

Eindejaarsuitkering kennen ambtenaren wel, zoals het bedrijfsleven die ook kent (of een dertiende maand of winstdeling of ...)



Ja maar, anderen hebben het slechter?!?

Dat is niet goed en zou moeten worden aangepakt. Maar betekent niet dat er dat ambtenaren, al weer eens, genegeerd en gepasseerd kunnen worden.

Criticus - NL
Zucht!
Anja
Die 3,4% erbij voor ambtenaren in 2016 is deels een sigaar uit eigen doos. Want 1,4% is afkomstig uit lagere pensioenopbouw. Ambtenaren hebben trouwens jarenlang op de nullijn gestaan. Jammer dat er weer ongenuanceerd wordt bericht.
Gerrit
Als je een bedrag 6 jaar op rij bevriest en je doet daarover een percentage dat een fractie hoger ligt, wat hiervan ook zij, dan de "markt" dan stijg je enkel procentueel het hardst.



Deze kop had moeten luiden. Door de greep uit de kas van de ABP door de rijksoverheid moeten ambtenaren opnieuw inleveren!
gonneke / specialist
het is maar hoe je de boodschap brengt, dat blijkt wel weer. Wonderlijk blijft dat rijksambtenaren er altijd beter uitkomen met de onderhandelingen dan de lokale overheden
Monique
@Jakob

Inderdaad toen een sigaar uit eigen doos. En die doos moeten we nu weer zelf vullen met hogere pensioenpremies.

@Gonneke

Die verwondering heb ik nou ook altijd.
Coen / rijksambtenaar
Tsja, het klinkt inderdaad vreselijk mooi! In 2 jaar 5,05% erbij! Alleen is dat inderdaad deel s een sigaar uit eigen doos (dus we betalen die verhoging uit ons eigen pensioenpotje). En verder moet je ook kijken wat de ambtenaren die jaren ervoor (er was jarenlang niet eens een CAO) hebben gekregen. Dat is dus vele jaren niets. Als je dan gaat middelen (pak de laatste tien jaar maar eens) dan krijg je opeens een heel ander beeld! Zoals hierboven ook gezegd... het is maar net hoe je het omschrijft.
criticus
De kop: Tweede Kamerleden gaan er het meest op vooruit!

was ook correct geweest aangezien hun vergoeding rechtstreeks hangen aan die van Rijksambtenaren...

Maar dat zal het CBS natuurlijk nooit zeggen!!
H. Wiersma / gepens.
Zouden alle ambtenaren inmiddels ook doorhebben op welke politieke partijen ze bij de komende verkiezingen in ieder geval NIET moeten stemmen?
Michiel van Hoof / Financieel Adviseur
Dit is geen onafhankelijke journalistiek, werken jullie samen met de telegraaf of zo?. De loonsverhoging van de ambtenaren is voor een groot deel betaald uit hun eigen pensioenpot. Het blijft echter leuk voor bb ende telegraaf leuk om ambtenaren negatief weg te zetten in de maatschappij...een leuk verhaaltje over nietsnuttende grootverdieners gaat er altijd wel in. Schaam je wederom BB.
henk
Het cbs en cpb fungeren beïnvloeden op voorhand de komende cao onderhandelingen en publieke opinie. Beide instanties zijn verworden tot een politiek instrument.

Doel van dit soort ongenuanceerde stukjes is de ambtenaren weer op de nul lijn te houden.

Jan
Nu de pensioenen nog omhoog...
Jos / Adviseur
En dan maar de zoveelste in de rij: schaam jullie BB. Als je een verhaal brengt, breng dan wel het volledige verhaal. Dat is wel zo eerlijk, niet? #nullijn #sigaar uit eigen pensioenpot #etc.
Esther / ambtenaar
De weergave is onvoldoende onderbouwt. Als je weergave geeft, doe het dan dan volledig.

Kijk naar de periode waar er geen verhoging heeft plaatsgevonden.



Daarnaast: In verhouding krijgen ambtenaren obv 36 urige werkweek minder verlof dan het bedrijfsleven.



Hierbij reken ik niet met ADV dagen. Dat is appels met peren vergelijken.



Steef / ambtenaar
De reacties zijn meer dan duidelijk. Nu graag nog commentaar van Margot Limburg als redacteur van het artikel. Dit zou BB sieren!
Robert / Ambtenaar
Met andere schrijvers ben ik van mening, dat het er wel weer al te dik boven op ligt. Van BB verwacht je dat niet. Zou ik dit veralgemeniseren, dan zou ik in algemene zin moeten gaan twijfelen aan de juistheid van de berichtgeving van BB. Zover wil ik nog niet gaan, BB is duidelijk een werkgeversblad. Ik zou zeggen redactie: doe beter uw best!
Bertus / Observant
BB is verworden tot een agentschap van de overheid als werkgever. Net zoals de VNG, CPB en CBS. Binnenkort kunnen we de vakbonden daaraan toevoegen want die lopen ook vrolijk mee (denk maar aan de laatste CAO).
peter
Hoofdsponsors Binnenlandsbestuur: VNG en BIZA
bram
Helemaal met de vorige insprekers eens: stijgende loonkosten is iets heel anders dan stijgende lonen. En over de broodnodige inhaalactie geen woord.

kortom: FOEI redactie.
Jan
En nog steeds geen enkele reactie van de redactie. Schandalig!
Esther / Wmo-adviseur
Klaag, klaag, klaag.

Wat een zielig volkje, dat ambtenarenvolk. Mag ik na alle suggesties voor een andere kop er nog eentje doen? 'Ambtenaren zijn de grootste klagers van Nederland'.

Lekker genoten van het kerstpakket, het kerstdiner, de kerstborrel, de eindejaarsuitkering? Of misschien wel van allemaal? En iedereen heeft het gedaan. De VNG, het CBS, het CPB, de redactie, het ministerie, de Telegraaf. Hilarisch!

Ik zeg: fijn dat we er wat extra bij hebben gekregen. Voor sommige ambtenaren wat mij betreft terecht. Maar kunnen we ophouden met het reageren als een stier op een rode lap als het om lonen of pensioen gaat? Er zijn echt heel veel mensen die het veel minder hebben dan ambtenaren!
Criticus - NL
@ Esther,

Ik klaag niet maar zucht, omdat ambtenaren voor de zoveelste keer neer worden gezet als profiteurs van een uitstekend CAO-onderhandelingsresultaat, waar dat niet het geval is.

faber
Alle kanttekeningen en nuanceringen bij deze stijging zijn juist maar in het politieke proces niet (meer) relevant. Eén ding is wel duidelijk en dat is dat het CPB gelijk heeft als ze stelt dat een nullijn (vaak een politiek gedreven bemoeienis met de loononderhandelingen) in de collectieve sector later altijd (gedeeltelijk) ingehaald wordt en dus in financieel opzicht geen bezuiniging is.
H. Wiersma / gepens.
Margot Limburg is slechts de boodschapper. De grote boosdoeners zijn de tendentieuze en onvolledige persberichten en cijfers van het CBS en het CPB, gedicteerd door een onbetrouwbaar en constant blunderend Kabinet.
peter
Stemadvies: niet Vvd en niet PVdA
Nico / zzp
Inderdaad, allemaal niet zo klagen. BB heeft een cruciaal stukje tekst zelf onderstreept. de onderhandelingen gaan binnenkort beginnen en daarvoor verspreid het kabinet altijd berichten dat ambtenarensalarissen hoog zijn en vooral geen extra loon moeten vragen. een tot nu toe succesvolle strategie. Dus daarmee gaan ze dus nu ook door :-)

Advertentie