Advertentie
carrière / Nieuws

Liefde op gemeentehuis is lastig

Wanneer er relaties in het gemeentehuis ontstaan zijn er vaak complicaties door politieke, bestuurlijke en hiërarchische verhoudingen.

13 augustus 2015

Een wethouder en een gemeentesecretaris, een raadslid en een wethouder, een ambtenaar en een burgemeester. Liefde is blind, ook voor functies, verhoudingen en hiërarchie. Dat bleek onlangs maar weer eens op Schiermonnikoog, waarbij de getrouwde burgemeester een relatie kreeg met een beleidsmedewerker. Allebei wilden ze de oordelen voor zijn en namen afscheid van het gemeentehuis. Maar hadden ze de storm van kritiek kunnen overleven?

Ontslag
De gemeentesecretaris van Werkendam destijds in elk geval niet. Hij werd vorig jaar als gevolg van zijn geheime liefdesrelatie met de burgemeester ontslagen. Het college vond dat hij niet langer kon blijven omdat de integriteit in het geding zou kunnen komen. Een paar jaar terug kwam een wethouder van Pijnacker-Nootdorp in de problemen, na aanhoudende geruchten over een buitenechtelijke relatie met de plaatsvervangend bureauchef van de politie. Een affaire die hij uiteindelijk tegenover de fractievoorzitters moest toegeven, waarna hij zijn portefeuille integrale veiligheid neerlegde.

 
Transparantie

Er is niet één manier om met liefdeskwesties op het gemeentehuis om te gaan, vertelt Hans Groot, adviseur integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers bij BIOS (Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector). Bij de meeste overheidsorganisaties is er wel een code, maar het ligt aan vele factoren of zo’n relatie gewenst is of niet. Duidelijk is dat er bij bepaalde relaties wel een complexe situatie ontstaat, helemaal als de buitenwereld niets mag weten. Het verstandigst is dan ook om transparant te zijn en er over te communiceren wanneer zo’n liefde zich voordoet.’

Niet tolerant

Volgens Groot hebben bestuurders niet alleen te maken met de mores op het gemeentehuis. ‘Er is met name ook het perspectief van buitenaf en die is over het algemeen niet tolerant. Als er schijn van belangenverstrengeling is, dan is dat schadelijk.’


Bestuurlijke gedragscode

Dat is ook de mening van Muel Kaptein, hoogleraar Bedrijfsethiek en Integriteitsmanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eerder zei hij in Binnenlands Bestuur hierover: ‘Gemeenten doen er goed aan om een bestuurlijke gedragscode te ontwikkelen voor liefdesaffaires in het gemeentehuis. (…) ‘Het is goed dat een gemeente rechtlijnig is in het geval geliefden op de werkvloer van elkaar afhankelijk zijn of met elkaar te maken hebben, of dat nu ambtenaren of bestuurders zijn. Dat heeft niets te maken met de integriteit van de betrokkenen, maar met de indruk die de buitenwacht kan krijgen’, aldus de hoogleraar.

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
"Degenen die de ambtenaren benoemen en dus het werkgeverschap uitoefenen zijn burgemeester en wethouders ofwel 'het college'."



HUH?



Ik mag toch hopen dat ik iets gemist heb en dat dit niet waar is!



En als het wel waar is betekent dit dan ook dat de ambtenaren in een functioneringsgesprek het college op zijn functioneren mag aanspreken? LEUK! :-)
Niels / Onderzoeker
BB leeft nog in komkommertijd?
ambtenaren doen moeilijk
Wat is het probleem? Ambtenaren moeten dit melden, punt. Meld je vooraf en is er geen roddel en achterklep ontstaan , voor en na, dan geeft het totaal geen probleem
Harry / vacuumvormer
Komkommernieuws idd. Er moet gewoon meer geneukt worden punt nl
Hans Lindeboom / sociaal-juridisch en arbeidsdeskundig adviseur
In overheidsbestuur, waar zuiverheid meer dan in het bedrijfsleven de norm moet zijn, is rechtlijnigheid noodzaak.
Jan
Wat een onzin allemaal. De liefde tussen twee personen is een privé zaak en daar heeft de politiek of een werkgever niets mee te maken. Wat mij betreft had deze burgemeester gewoon kunnen aanblijven. Alleen tegenover zijn vrouw behoefde hij verantwoording af te leggen.
Ellen
@Jan

Het lijkt me dat zo'n relatie de sfeer op het gemeentehuis behoorlijk kan verzieken. Iemand die zich niet integer gedraagt in zijn privéleven kan daardoor respect verliezen bij zijn of haar medewerkers. En als deze dan ook nog de relatie geheim moeten gaan houden wordt de druk nog groter.

Liefde is een mooi ding maar men moet bereid zijn om de consequenties daarvan te dragen, net als van alle keuzes die men als volwassene maakt.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
In voorkomende gevallen is voor betrokkenen de meest veilige en daarom beste methode dat één van de partijen ontslag neemt. Hiermee wordt voorkomen dat de buitenwereld een politiek item maakt over mogelijke en/of vermeende ongewenste zakelijke contacten binnen de organisatie. Als beiden ontslag nemen is het vraagstuk natuurlijk helemaal snel opgelost.
M. van der Stelt / adviseur
De politiek heeft met privé aangelegenheden niets maar dan ook niets uitstaande. Men dient altijd privé en zakelijk strikt gescheiden te houden De politiek moet zich met de politiek bezighouden en met niets anders.
R Mooijekind
In Haarlem vond het college van b&w dat een tijdelijke brug zonder vergunning geplaatst mocht worden. De brug moest er komen vanwege bouwactiviteiten in de buurt.

De handhavingsjuriste die de zaak moest beoordelen, vond dat er wel een vergunningsplicht was. Zij verplichte de aannemer alsnog een vergunning aan te vragen.

De aannemer vroeg alsnog een vergunning aan, maar die werd niet in behandeling genomen. Ook kwam uit dat de 'waarschuwingsbrief' van de juriste was ingetrokken.

De handhavingsjuriste bleek de echtgenote van een wethouder te zijn. In een eerdere ambtsperiode had die wethouder ervoor gezorgd dat er gebouwd mocht gaan worden. Daarom kwam er een tijdelijke brug. Nu moest zijn echtgenote de noodbrug beoordelen die het gevolg was van zijn besluit.

In een brief werd om opheldering gevraagd. De gemeente Haarlem had geen problemen met de ontstane situatie want 'handhaving' hoort immers bij de portefeuille van de burgemeester en niet bij de wethouder.
liesbeth van twist / niks
Wat is een liefdesrelatie? Heb ooit paar keer gezeild met collega , die ook een paar x bij mij thuis heeft gegeten. Voor de rest was er niets. Maar de fantasie mijner collegae sloeg op hol. Zwanger? Zeilen nee! Toen de man mijn chef werd en het werk niet aankon, kwam de bal bij mij te liggen. Ik ben gevlucht voor onterechte beschuldiging. Een maand later heeft de chef een medewerkster aangerand. Hij mocht blijven, want hij was zooo zielig, moest wel naar de psychiater.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Waarom deze onzintitel; allereerst is overspel altijd lastig omdat er het gevaar van betrappen in zit. Ten tweede liefde tussen collega's binnen dus dezelfde werkomgeving en waarbij OVERSPEL! niet speelt vergt dat je de normale omgangsvormen hanteert. Het is namelijk een WERK!!!OMGEVING; wat is daar nu echt zo moeilijk aan. Binnen de overheid wemelt het van familiaire en andere relaties, dat heet - vooral als het gaat om baantjes - een goed netwerk; omhoog en arbeidsgericht (lees: voorheen vast nu zzp) elkaar "opzoeken" is gewoon. Ga uit van een soap en je bent er bijna... Wie durft de uitdaging aan om alleen al de familiaire relaties binnen de overheidswereld bloot te leggen...; denk dat er veel duidelijkheid komt als het gaat om besluitvorming en waarom je bepaalde mensen altijd weer ziet terugkomen of nooit ziet vertrekken...
Ineke / voorzitter OR
Een liefdesrelatie op het werk is altijd lastig, of het nu met een directe collega is of dat er sprake is van hiërarchie. Bij ons zijn er verschillende paren binnen het gemeente huis waar niemand last van heeft. Die hebben privé leven goed kunnen combineren met hun werkzame leven. Wie zijn wij om daar over te oordelen. Wat wij verwachten dat diegene die het betreft zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. Zolang dat het geval is er er wordt transparant over gecommuniceerd en de omgeving heeft er geen last van dan is daar toch niets mis mee?
hans wieser / senior project/programmamanager
Waar mensen elkaar ontmoeten kunnen relaties ontstaan. Verzwijgen en stiekem doen is de grootste fout, die daarbij gemaakt kan worden. Dat is een open deur voor allerlei insinuaties.

Een innige relatie tussen 2 werknemers die ook op het werk veel met elkaar te maken hebben, moet worden vermeden. Daar waar zij thuis de gulden middenweg zullen proberen te vinden, zal dat ook op het werk gebeuren en zullen de scherpe kantjes worden vermeden. Dat is niet in het belang van "de zaak". Verstandig om in elk bedrijf een protocol te hebben om te voorkomen dat er achteraf passende maatregelen meoten worden genomen.
Gerard Heetman / raadslid
@ M. van der Stelt: Politiek wordt bedreven door de volksvertegenwoordigingen en de dagelijkse bestuurders. Maar al het werk wordt voorbereid en uitgevoerd in een werkomgeving. Uw paspoort laten vernieuwen of uw vergunningsaanvraag beoordelen en toekennen. Dat is geen politiek, maar de lokale overheidsorganisatie. Degenen die de ambtenaren benoemen en dus het werkgeverschap uitoefenen zijn burgemeester en wethouders ofwel 'het college'. Kortom een lid van het college dat het werkgeverschap uitoefent. Dus de relatie tussen de werkgever en een werknemers wordt in dit geval ook nog eens beheerst door een liefdesrelatie. Dat is andere koek dan politiek bedrijven.
Advertentie