of 59250 LinkedIn

Kwart ambtenaren wil ander werk

Een op de vier medewerkers bij de overheid wil een andere baan. Maar dat moet dan wel een baan in de publieke sector zijn: amper een op de 100 ambtenaren zoekt expliciet een nieuwe betrekking buiten de overheid.

Een op de vier medewerkers bij de overheid wil een andere baan. Maar dat moet dan wel een baan in de publieke sector zijn: amper een op de 100 ambtenaren zoekt expliciet een nieuwe betrekking buiten de overheid.

Dat blijkt uit Werken in de Publieke Sector 2015, een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

 

Agenten

In de veiligheidskolom is het verlangen naar ander werk het grootst. Bijna één op de drie medewerkers wil het liefst van baan veranderen. Maar ook hier geldt: het moet bij voorkeur wel een dienstverband zijn binnen de overheid. Een luttele 3 procent zoekt expliciet een nieuwe baan buiten de overheid.

 

Minder vacatures

Gelet op de geringe arbeidsmobiliteit binnen de overheid zal het vinden van een andere werkplek overigens niet gemakkelijk zijn. Uit het onderzoek blijkt dat er weinig ruimte voor beweging is. De (vrijwillige) uitstroom is enerzijds flink afgenomen doordat we met zijn allen langer moeten doorwerken. Tegelijkertijd is door de bezuinigingen de formatieve ruimte aanzienlijk kleiner geworden. Het gevolg is dat er minder vacatures zijn. Dat beperkt niet alleen de instroom van nieuwe medewerkers, maar ook de doorstroming.

 

Amper vrijwillige uitstroom

Uit het onderzoek komt nog een opvallend iets naar boven, namelijk dat bij ambtenaren het zoekgedrag naar een andere baan al afneemt na de leeftijd van 35 jaar. ‘Dus de vrijwillige uitstroom zal bij een steeds ouder wordend personeelsbestand verder afnemen’, aldus de onderzoekers. De effecten van een krappe arbeidsmarkt zijn volgens hen binnen de overheid ‘duidelijk zichtbaar.’ Vergeleken met 2008 is de uitstroom van jongere en middelbare leeftijdsgroepen in 2014 bijna gehalveerd. Omdat het zoeken en vinden van een andere baan sterk afhangt van de leeftijd, zal bij een sector met steeds meer ouderen de uitstroom vooral uit leeftijdsuitstroom bestaan. Dat wil zeggen: bij ongewijzigd beleid en gelijke arbeidsmarkt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gonneke (ambtenaar) op
Ik ben al lang binnen de overheid werkzaam, ondanks alle pogingen om een andere baan te vinden word ik afgewezen omdat ik te lang ambtenaar ben. Daarnaast worden er soms opleidingen gevraagd voor vacatures die compleet de plank mis slaan, als je dan navraag doet over de meerwaarde van die opleiding kunnen ze niet eens een fatsoenlijke verklaring vragen.........kansloos om je aan te melden bij een banenpoule omdat je te oud bent......zeg dan maar welke andere keuzes er nog zijn.....
Door Marja (Trainer/coach Vitaal en Het Nieuwe Werken) op
1 op de 4 medewerkers heeft aangegeven dat ze zich willen ontwikkelen en een andere baan wil hebben bij de overheid. Zij lijken de eigen regie over hun eigen loopbaan te willen nemen. De ervaring die zij meenemen vanuit de ene afdeling naar de andere afdeling en het enthousiasme voor de nieuwe baan verhoogt de productiviteit en verlaagt het (verborgen) ziekteverzuim.
De overheid mag blij zijn met de intentie van deze medewerkers!
Wat jeuken mijn handen om u te helpen om voor u de voordelen inzichtelijk te maken voor vitale medewerkers, en de doorstroom op 'hogere' leeftijd (35) te stimuleren.
Door Eveline op
Ik zie een mooie mogelijkheid om een grote banenruilbeurs te houden en zo mobiliteit op gang te brengen. Heel veel ambtenaren willen graag iets anders doen (bijvoorbeeld hetzelfde soort werk bij een andere gemeente), dat geeft weer energie en nieuwe inzichten.
Door Fritz A. von Geusau op
@ Wim Vreeswijk,
Legt u mij eens uit wat een 'enorme ontslagbescherming' (voor ambtenaren neem ik aan; tenslotte altijd uw favoriete Kop van Jut) te maken heeft met een bedrijfsleven die dan niet op die ambtenaren zit te wachten? Bij mijn weten nemen ambtenaren hun 'enorme ontslagbescherming' niet mee bij een overstap naar het bedrijfsleven. Overigens, die zo geroemde ontslagbescherming bestaat helemaal niet meer. Met geluk wordt men van werk naar werk begeleid en als dat niet lukt, vlieg je er gewoon uit, net als in uw heerlijke bedrijfsleven.
Door Henk Daalder Pak de Wind op
Waarom tolereren we leeftijds discriminatie?
Het mag niet, bedrijven die mensen zoeken, selecteren op leeftijd, en dat mag niet.
Dus waarom staan we toe dat deze vorm van discriminatie standaard is in het bedrijfsleven
Door Bert op
Het zoeken naar een andere baan neemt af vanaf 35 jaar, bij ambtenaren. Dat is schokkend, want men wordt verwacht tot zijn 67e te werken en dan getuigt het van weinig ambitie om 32 jaar tevoren geen plannen meer te maken voor verdere loopbaanontwikkeling.

Dat ambtenaren bovengemiddeld risicomijdend zijn is bekend. Dat is een van de redenen waarom er zo weinig ambtenaren een overstap naar de private sector alleen nog maar overwegen. Maar ook binnen de overheid - vooropgesteld dat het voor niemand goed is om decennia lang bij dezelfde werkgever te blijven - zou loopbaanplanning op of na je 35e toch de norm moeten zijn.

Als je al op die leeftijd ontwikkeling opgeeft, breng je jezelf in de situatie dat je de 32 jaar daarna steeds minder gemotiveerd wordt en je arbeidswaarde steeds lager wordt. En daar heeft niemand iets aan.
Door Mark de Vries (Adviseur Aantrekkelijk Werkgeverschap) op
Dat de mobiliteit van ambtenaren voor verbetering vatbaar is, is al jaren bekend. De magere vraag naar mensen op de arbeidsmarkt werkt niet mee.
Het lijkt er op dat het imago van 'mobiliteit' negatief is. Vaak gaat het om gedwongen mobiliteit of is men bang om met het kiezen voor mobiliteit een groter risico te lopen bij gedwongen mobiliteit.
Het gaat hier dan ook om een kwetsbaar en onveilig gevoel.
Dit gevoel wordt ook gecreëerd door de manier waarop managers en medewerkers elkaar stimuleren om de mobiliteitskracht te vergroten. Er wordt te weinig gesproken over verwachtingen rond prestatie en ontwikkeling. P&O kan het faciliteren, maar de (integrale) manager moet het samen met de medewerker doen.
Door over ambities te praten en doelen te stellen, gaat men (nog) meer nadenken over hoe het (nog) beter kan. Dan komt men automatisch bij de vraag wat men zelf nog zou moeten leren of ontwikkelen om dat te realiseren. Vervolgens/parallel daaraan komt de vraag op of men een andere rol ambieert en daardoor de volgende ontwikkeling zou kunnen doormaken.
Zolang managers echter maar beperkt met hun medewerkers over dit soort zaken praten en medewerkers dit gesprek zelf ook niet opzoeken, zal de mobiliteit niet sterk toenemen. Met als gevaar dat de omgeving wel doorontwikkeld en de medewerkers niet. Daarmee zal de mobiliteitskracht van de betreffende medewerkers afnemen en zit een werkgever, de collega's en de burger mooi met zo iemand opgescheept.
Door Frans op
Beste Wim en Klaas,
Als je een klein beetje bent ingevoerd dan zou je moeten beseffen dat niet de P&O’er hier aan het stuur zit, maar jij en je manager.
Dus kom zelf eens in beweging en start eens zo’n ruil met een collega. Natuurlijk kan P&O daarbij helpen maar om de bal volledig op het veld van een ander te leggen…..
Er zijn overigens binnen een aantal, helaas nog beperkt, overheidsinstanties zeker bewegingen gaande om (kortdurende) ruiling van functies te realiseren. Soms blijkt dit dan over en weer zo succesvol dat de kortdurende ruiling definitief gemaakt wordt.
Dus toon lef en ga aan de slag.
Door Klaas op
@Jan. Ja, inderdaad. Regel bijvoorbeeld dat twee ambtenaren mogen overeenkomen binnen een organisatie van baan te ruilen, uiteraard na een check of ze daarvoor geschikt zijn (te maken). Je kunt er ook driehoeks- of desnoods vijfhoeksruilen van maken. Vergt wel een actieve P&O afdeling. Die zouden er trouwens ook aan mee kunnen doen. Kunnen al die uitgebluste P&O-ers ergens anders in de organisatie weer op stoom komen en kunnen frisse mensen P&O gaan doen.
Door Sjaak op
Het zijn niet alleen ambtenaren die ander werk willen. Ook in het (te) hoog geprezen bedrijfsleven bestaan mensen die van baan willen veranderen en hun wensen geblokkeerd zien.