Advertentie
carrière / Nieuws

Kapitein Brouwer wil samenwerken met gemeente

Finalist Jonge Ambtenaar van het Jaar werkt bij Defensie maar zoekt graag verbinding mat andere overheidsorganisaties.

13 januari 2016

Dat je niet per se een grijs pak hoeft te dragen om genomineerd te worden voor Jonge Ambtenaar van het Jaar bewijst Mark Brouwer (34), plaatsvervangend hoofd bij de Mariniersopleiding van Defensie. Hij diende de publieke zaak al eerder over de grens in Afghanistan, Curaçao en Haïti. Maar zijn blik is nu gericht op de Nederlandse samenleving.

Expertise uitwisselen

Defensie is een vrij gesloten overheidsorganisatie, geeft Kapitein Mark Brouwer toe. Maar als het aan hem ligt verandert dat. Hij zou graag zien dat er meer aansluiting bij lokale overheden wordt gezocht. ‘We zouden expertise kunnen uitwisselen,’ stelt hij voor. ‘Defensie is bijvoorbeeld erg goed op het gebied van leiderschap, dat zouden we bij een gemeentelijke organisatie kunnen overdragen. Zo’n gemeente zou ons weer wat kunnen leren over sociale kwesties. Ik zoek graag die verbinding.

Afghanistan

‘Ik wilde altijd al militair worden,’ vertelt de jonge ambtenaar. ‘Op m’n 17e heb ik me meteen aangemeld. Ik begon als soldaat 1e klasse,’ we noemden dat het voetvolk,’ lacht hij. Maar al snel werkte hij zich op en werd marinier. In die hoedanigheid behoorde hij tot de eerste lichting militairen die uitgezonden werd naar Afghanistan. ‘Het was vlak voor de eerste vrije verkiezingen. We hebben daar Afghaanse soldaten getraind en patrouilles uitgevoerd. Maar geen gevechtshandelingen, ik heb er geen schot gelost.’ Ik had veel contact met de lokale bevolking en met Amerikaanse, Britse en Deense collega’s.

Officiersopleiding
Brouwer besloot verder te studeren. Hij doorliep succesvol de officiersopleiding voor mariniers (KIM). Toen hij voor de keuze stond om weer naar het buitenland te gaan hoefde hij niet lang na te denken. ‘Ik kon opnieuw naar Afghanistan uitgezonden worden of geplaatst worden op Curaçao. Ik koos voor het laatste, dan kon ik mijn gezin meenemen.’

Adjudant Gouverneur
Mark bewoog zich vervolgens drie jaar als operationeel luitenant in het hart van het bestuur en de politiek van Curaçao. Hij zag de samenleving in ons overzeese koninkrijk van twee hele verschillende kanten. ‘Enerzijds leidde ik lokale jeugd op die net uit de gevangenis kwam of hun school niet af had gemaakt. In die hoedanigheid had ik veel contact met het plaatselijke ministerie van Sociale Zaken en Justitie. Anderzijds was ik waarnemend adjudant van de Gouverneur, zeg maar een soort Commissaris van de Koning. In die functie begeleidde ik meerde malen minister Timmermans maar ook de koning, koningin en prinses Beatrix.’ Het Caribische avontuur sloot hij af door met een aantal collega’s noodhulp te verlenen aan slachtoffers van de aardbeving op Haïti.

Hiërarchie
Maar alle ervaringen die hij zijdelings in het bestuur en de politiek opdeed, overtuigen hem niet om zijn carrière daarin voort te zetten. ‘Ik voel me in mijn nopjes achter de schermen,’ vertelt hij. Mocht hij ooit beleidsmaker voor het Ministerie van Defensie willen worden moet hij nog even geduld hebben. In de strikt hiërarchische organisatie is in 'Den Haag' alleen plek voor de allerhoogste militaire rangen; de oversten en kolonels. En die positie bereik je nog lang niet als dertiger. Mark: 'Maar ik doe wel mijn best om vanaf de zijlijn adviezen te geven, hoor. Gevraagd en ongevraagd.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dieuwe / adviseur
misschien valt in het leger ook genoeg bij de gemeenten te leren; met minder personeel, dezelfde kwaliteit leveren onder stress! Ik zie wel parallellen en vind zijn suggestie tot samenwerking wel sympathiek.
Advertentie