Advertentie
carrière / Nieuws

Jonge ambtenaar Maarten wil moeilijke doelen

Finalist Maarten Verkerk van het Waterschap Aa en Maas wil graag d verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar 2013 winnen. Hij is op en top ambtenaar en wil zichzelf blijven uitdagen door moeilijke doelen te stellen.

09 januari 2014

‘Een stem op mij is een ode aan een professional. Inhoudelijke gedrevenheid zie ik overal om me heen en dat wil ik graag uitdragen als Jonge Ambtenaar van het jaar.’ Maarten Verkerk (32), finalist van de ambtenarenverkiezingen, weet het mooi te verwoorden in zijn campagnefilmpje op YouTube. Maar wat bedoelt hij hier eigenlijk mee? Binnenlands Bestuur voelt hem en de andere drie finalisten van de verkiezing Jonge Ambtenaar van het jaar aan de tand.

Bedrijfsleven

Vanaf een treinperron in Utrecht licht de ambtenaar bij het Waterschap Aa en Maas zijn uitspraak toe. ‘Met inhoudelijke gedrevenheid bedoel ik dat ik collega’s zie die op een geweldige manier met hun vak bezig zijn. Die hart hebben voor dieren en planten en ook bewust voor hun baan bij het waterschap hebben gekozen. Ook al zouden ze in het bedrijfsleven meer verdienen.‘


Schepje en emmertje water

Maarten Verkerk is onderzoekscoördinator Deltaplan en Hoge Gronden bij het Waterschap Aa en Maas in Den Bosch. In zijn functie komt hij veel in het veld en bij andere overheidsorganisaties over de vloer. Hij heeft Waterbeheer aan de Universiteit Twente gestudeerd en volgens zijn moeder heeft hij altijd al iets met water gehad. ‘Bij mijn afstuderen  kwamen er heel wat foto’s voorbij van een kleine Maarten met een schepje en water. Ik heb passie voor water, het is onderdeel van ieder leven en het dient een hoger doel.’ Ambtenaar Maarten weet waar hij het over heeft. Voor zijn vorige  keer streek hij meerdere maken neer in landen waar het tekort aan water grote problemen gaf, in Afrika en het Midden-Oosten.


Kopstukken twitteren

Hoewel hij voor een ambtenaar jong is (35) ziet hij in zijn eigen werkkring niet veel verschil tussen zijn generatie en de senior-collega’s. Maar in het algemeen merkt hij onder de jonge collega-ambtenaren wat meer voortvarendheid. ‘We nemen minder genoegen met bestaande instituties. Ook benaderen we gemakkelijker kopstukken in ons vakgebied, via twitter bijvoorbeeld,’ legt Maarten uit. Hij ziet een verschil bij organisaties waar ontwikkelingen gaande zijn. ‘Dan moeten er zaken afgeleerd en aangeleerd worden. Het voordeel van jonge mensen is dat je ze niets hoeft af te leren. Zij kunnen in die veranderprocessen vaak een voortrekkersrol vervullen.’

Lees hier over de drie andere finalisten van de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar


Plan trainee

Het waterschap bracht dit onlangs nog in de praktijk. Nota bene een trainee verzon een crowdsourcingproject om burgers meer te betrekken bij het gebruik van een 100 kilometer lange dijk. Succesvol, een aantal ideeën wordt momenteel daadwerkelijk uitgevoerd.

De jonge vader, afgelopen twee jaar kreeg hij twee zonen, merkt dat hij af en toe met de combinatie werk en gezin worstelt. ‘De verleiding ontstaat om je werk routinematig te doen en dat haalt het werkplezier omlaag. Ik wil dan ook de oproep aan collega-ambtenaren doen om jezelf te blijven uitdagen. Stel moeilijke doelen.’

 
Flexibel

Maarten is een moderne professional. Zoals bij zoveel overheidsorganisaties is ook het Nieuwe Werken in de bedrijfsvoering geïntegreerd. ‘Het waterschap is een 24-uursbedrijf, dan moet je ook flexibel zijn.’ De ambtenaar is niet alleen professioneel met milieu en klimaat bezig, het motto dat milieu bij jezelf begint brengt hij in de praktijk. De trein en andere ov-middelen brengen hem aldus naar zijn bestemmingen.


Overheidspareltjes

Kortom, Maarten is een modelambtenaar. Maar wel een die moet concurreren met drie andere overheidspareltjes tijdens de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar. Binnenkort op deze plek Maartens concurrent.

De verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar 2013 wordt op donderdag 23 januari gehouden in Utrecht. Aanwezig zijn of stemmen voor de publieksprijs? Ga naar www.javhj.nl

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Koenraad van de Arbeidsdienst gaat voorop in de strijd.
O. ten Hove
Kunnen we onze tijd en geld niet aan wezelijker zaken spenderen dan aan deze onzin van de 'jonge ambtenaar'?
Advertentie