Advertentie
carrière / Nieuws

Hulpmiddel om ambtenaren inzicht te geven in pensioen

Ambtenarenpensioenfonds ABP en pensioenuitvoerder APG hebben een nieuwe manier bedacht om deelnemers inzicht te geven in hun pensioen. Met een visualisatie van een 'persoonlijke pensioenpot' willen ze het makkelijker maken voor mensen om te zien welk bedrag ze aan pensioen hebben opgebouwd.

19 april 2017

Ambtenarenpensioenfonds ABP en pensioenuitvoerder APG hebben een nieuwe manier bedacht om deelnemers inzicht te geven in hun pensioen. Met een visualisatie van een 'persoonlijke pensioenpot' willen ze het makkelijker maken voor mensen om te zien welk bedrag ze aan pensioen hebben opgebouwd.

Beleggingen
Ook kunnen deelnemers zien wat door henzelf en door de werkgever ingelegd wordt en wat het resultaat van beleggingen is. Het prototype van het hulpmiddel werd woensdag gepresenteerd in Delft. Het is de bedoeling dat alle deelnemers van het grootste pensioenfonds van Nederland er vanaf volgend jaar gebruik van kunnen maken.


Misvattingen
Over de communicatie en het imago van pensioenfondsen is afgelopen jaren veel te doen geweest. Veel mensen menen dat ze nu meer premie betalen dan ze straks aan pensioenuitkering terugkrijgen. 'Dit zijn misvattingen, maar ze leven sterk onder pensioendeelnemers', aldus ABP en APG. Daarbij staan veel fondsen door de lage rente er financieel al een tijd niet heel goed voor, met dreiging van pensioenkortingen tot gevolg. Dat vergt veel extra uitlegwerk voor de pensioensector.

Hervorming
In Den Haag wordt tevens gediscussieerd over een grootscheepse hervorming van het pensioenstelsel. Dat is nodig om het hele systeem ondanks veranderingen in de samenleving toch toekomstbestendig te houden. In die discussie lijkt vooralsnog veel belangstelling te bestaan voor een systeem waarbij mensen een persoonlijk pensioenpotje opbouwen maar waar toch collectief gedeelde risico's blijven bestaan.

Vernieuwd stelsel
ABP en APG presenteerden in Delft geen complete uitwerking van een nieuw pensioenstelsel. Maar ze denken wel dat hun nieuwe communicatietoepassing ook in een vernieuwd stelsel gebruikt moet kunnen worden. Ze willen het hulpmiddel mede daarom ook beschikbaar stellen voor andere pensioenfondsen die ermee willen werken. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frederik-netto betaler / moestuintje
Persbericht van De Nederlandsche Bank: "'Pensioenfondsen kunnen mensen maar beter duidelijk maken dat er een kans op korten bestaat, terwijl ze nog bezig zijn met herstel. Op mogelijk slecht nieuws kun je mensen maar beter voorbereiden.' "
henk
Dit is een PR actie betaald met mijn geld. Met de huidige bedroevende resultaten van het abp zal nog veel geld in pr gestoken worden vrees ik. Waardeloze actie dus. En wat heeft dit gekost?
JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
Wanneer blijft de buitenwacht eens uit de discussie over het ABPgeld dat EIGENDOM is van de inleggers? Wanneer wordt de € 27 miljard van Kok en Lubbers terugbetaald? Wanneer volgt het kwartje van Kok, de duizend euro van Rutte en het duppie van Lieftinck (tijdelijk in 1947)? En wanneer begint men eens met serieus beleggen ipv baantjes vergeven aan incompetente windowdressers? Mijn pensioen was welvaarts en waardevast toen ik startte met betalen in 1968.....Sinds 1 jan 2000 1 x 0,98% erbij terwijl de inflatie royaal boven de 28% uitgekomen is. Dank U Den Haag: de grootste oplichters wonen i8n....juist ja.
Gerrit
Niks visueel maken? Lijkt mij een lastige klus. Gewoon doen. Inleg conform inflatie. Geen uitspattingen. Scheelt zo een paar procent op het rendement per jaar.
Advertentie